Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του Νότου μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων του Νότου μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Σταθερά παρέμεναν τα spreads των πορτογαλικών και ισπανικών 10ετών ομολόγων με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς (114 μονάδες βάσης)  – Κίνδυνος για αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους
Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέγραψαν ανοδικές τάσεις από τα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ στα οποία είχαν βρεθεί το τελευταίο διάστημα, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού στη Ευρωζώνη την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε έναν νέο πακέτο μέτρων νομισματικής πολιτικής με στόχο την τόνωση της οικονομία που φαίνεται να ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αγορά, σημειώνει το Reuters.
Η ΕΚΤ αύξησε το συνολικό μέγεθος του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP κατά 500 δισ. ευρώ, στα 1,85 τρισ. ευρώ, και επέκτεινε τη διάρκειά του για εννέα μήνες έως τον Μάρτιο του 2022, για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού κυβερνήσεων και επιχειρήσεων σε χαμηλά επίπεδα.
Επιπλέον, επεκτάθηκε έως τον Ιούνιο του 2022 - κατά ένα έτος - την περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO.

Ιταλία και Ισπανία

Οι αποδόσεις ομολόγων της Νότιας Ευρώπης κινούνται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (10/12).
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας ήταν στο 0,53%, είχαν αύξηση κατά 1 μονάδα βάσης, αλλά νωρίτερα είχαν υποχωρήσει σε ιδιαιτέρα χαμηλά επίπεδα, στο 0,50%.
Η απόδοση των ισπανικών και των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων ανέβηκε αντίστοιχα κατά 2 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα είχαν καταγράψει χαμηλά-ρεκόρ, στο 0,005% και -0,03% αντίστοιχα.
Όμως, τα spreads των ομολόγων διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς (bund) να διαμορφώνεται μόλις στις 114 μονάδες βάσης.
Η απόδοση της γερμανικού 10ετούς ομολόγου εν τω μεταξύ κατέγραψαν άνοδο από το χαμηλό του μήνα, στο -0,63%.

Κριτική στην νομισματική πολιτική

Έντονη κριτική στη πολιτική της ΕΚΤ διατυπώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ZEW), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου DPA. Μετά τη νέα παρέμβαση της ΕΚΤ ο Friedrich Heinemann, οικονομολόγος και συνεργάτης του ZEW δηλώνει ότι «η ΕΚΤ κινδυνεύει πλέον να χάσει το μέτρο.
Είναι υπερβολή να προσφέρει απόδοση μόλις 0,6% το δεκαετές ελληνικό ομόλογο, όταν συνεχίζεται η υπερχρέωση της χώρας.
Μπορεί να είναι σωστό να παρεμβαίνει η ΕΚΤ για να αποτρέψει υπερβολική αύξηση των επιτοκίων σε εποχές κρίσης, αλλά η σχεδόν μηδενική απόδοση κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από το κατανοητό πλαίσιο».
Πρόσφατη έρευνα του ZEW, που δημοσιεύθηκε πριν από τις τελευταίες αποφάσεις της Φρανκφούρτης, επικρίνει το γεγονός ότι η ΕΚΤ αγοράζει «δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ομολόγων» από χώρες της ευρωζώνης με υψηλά κρατικά ελλείμματα- κυρίως από την Ιταλία και δευτερευόντως από την Ισπανία και τη Γαλλία.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με αυτή την τακτική η ΕΚΤ φτάνει στα όρια της απαγορευμένης- σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο- έμμεσης ή ακόμη και άμεσης κρατικής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η κριτική δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πάγια τακτική της ΕΚΤ, καθώς όλες οι προσπάθειες των επικριτών της να κινηθούν νομικά «προσέκρουσαν σε τείχος».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης