Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνονται σε «Α» τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, σταθερό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνονται σε «Α» τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Κύπρου από τη Fitch Ratings
Σε «Α» επιβεβαίωσε τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου («Β-», αρνητικό outlook η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα) η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Στις 2 Οκτωβρίου 2020, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε σε «Β-» και «b-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και την αξιολόγηση βιωσιμότητας της Τράπεζας Κύπρου η Fitch Ratings, χωρίς όμως να μεταβάλει τις αρνητικές προοπτικές (outlook).
Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων αντικατοπτρίζει την άποψη ότι η τράπεζα δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από τον αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς η πώληση NPEs της παρέχει επιπλέον περιθώρια για να απορροφήσει την πιθανή μείωση της κερδοφορίας, τους υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους και την υψηλότερη επιβάρυνση κεφαλαίου.
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη ότι οι κίνδυνοι παραμένουν μεσοπρόθεσμα, ειδικά εάν η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη ή η ανάκαμψη ασθενέστερη από τις προβλέψεις.
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η οποία οδηγεί σε πολύ υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και την χαμηλή κερδοφορία, η οποία εξακολουθεί να περιορίζεται από τις υψηλές χρεώσεις απομείωσης (LIC).
Οι βαθμολογίες αντικατοπτρίζουν επίσης το ισχυρό franchise και τη θέση της Τράπεζας στην αγορά ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.
Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων ήταν αδύναμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο λόγος των NPEs ήταν ακόμη υψηλός -στο 22%- στα τέλη Ιουνίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της ανακοινωμένης πώλησης 0,9 δισεκ. ευρώ NPEs.
Η κερδοφορία είναι αδύναμη και σταθμίζεται από ένα ακόμη μεγάλο απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς η LIC αποτελεί απειλή για τα κέρδη.
Η κερδοφορία εξακολούθησε να είναι αδύναμη το α’ εξάμηνο 2020, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε ζημία 125 εκατ. ευρώ προ φόρων.
Ο δείκτης CET1 ήταν 12,7% στα τέλη Ιουνίου 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης