Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβράδυνση της ανάκαμψης σε ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο 2020 – Ελπίδα για το 2021 το εμβόλιο

DBRS: Επιβράδυνση της ανάκαμψης σε ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο 2020 – Ελπίδα για το 2021 το εμβόλιο
Σχόλιο της DBRS Morningstar για την αμερικανική και καναδική οικονομία
Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που παρουσίασαν τους τελευταίους μήνες οι οικονομίες των ΗΠΑ και Καναδά αναμένεται να επιβραδυνθεί το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS Morningstar.
Ειδικά για τις ΗΠΑ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 αυξήθηκε τον Οκτώβριο και στη συνέχεια επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα οι πολιτείες να επιβάλλουν νέους περιορισμούς.
Ο οικονομικός αντίκτυπος του β’ κύματος θα μπορούσε να επιδεινωθεί με τη μείωση της δημοσιονομικής στήριξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά συνέπεια, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι ανησυχητικές, υπογραμμίζει ο καναδικός οίκος.
Η οικονομική απόδοση κατά τους τελευταίους μήνες του 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021 θα εξαρτηθεί πιθανώς από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του β’ κύματος COVID-19 και, στην περίπτωση των ΗΠΑ, από την ανάπτυξη πρόσθετων δημοσιονομικών κινήτρων.
«Οι δύο οικονομίες ανέκαμψαν έντονα το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί χαλάρωσης και οι ιδιαίτερα υποστηρικτικές μακροοικονομικές πολιτικές απελευθέρωσαν την πενταπλή ζήτηση.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ανήλθε σε 33,1%, μετά από συρρίκνωση 31,4% το δεύτερο τρίμηνο.
Το ΑΕΠ του Καναδά αυξήθηκε κατά 40,5%, μετά από μείωση 38,1%.
Η ανάκαμψη υποστηρίχθηκε από δύο πηγές: τις δαπάνες των νοικοκυριών για αγαθά και τις επενδύσεις σε κατοικίες.
Ωστόσο, οι προοπτικές θα μπορούσαν να βελτιωθούν τους επόμενους έξι μήνες αν τα εμβόλια γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα.
Ο αντίκτυπος θα είναι πολύ θετικός για τους τομείς που πλήττονται άμεσα από τις απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης, ενώ η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να έχει οφέλη σε όλη την οικονομία.
Οι προκλήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον εκτεταμένο εμβολιασμό, αλλά ακόμη και μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα κατά τη διάρκεια του 2021 αυξάνει τη διάρκεια της αναμενόμενης ανάκαμψης.
Ενώ ΗΠΑ και Καναδάς έχουν ανακτήσει την πλειονότητα των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από το αρχικό σοκ, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι αδύναμη. (…)
Τα δεδομένα απασχόλησης του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν ήπια.
Η αύξηση της απασχόλησης διατηρήθηκε στον Καναδά.
Έκτοτε, η κατάσταση της δημόσιας υγείας επιδεινώθηκε και οι περιορισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι, συμπεριλαμβανομένων των lockdown στο Τορόντο.
Κατά συνέπεια, η ανάκαμψη των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να είναι άνιση έως ότου διανεμηθούν ευρέως τα εμβόλια. (…)
Η επεκτατική νομισματική πολιτική έχει προωθήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.
Η κλίμακα των φορολογικών κινήτρων των ΗΠΑ και του Καναδά είναι τεράστια. Μεταξύ των μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών, ο Καναδάς προβλέπεται να παραδώσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πακέτο το 2020, ακολουθούμενος από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει ο οίκος.
Τα διαγράμματα:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης