Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κροατία: Κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή του 7ου αιώνα π.Χ. έφερε στο φως ανασκαφή

Κροατία: Κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή του 7ου αιώνα π.Χ. έφερε στο φως ανασκαφή
Κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή τουλάχιστον 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε σε τύμβο στην Κροατία
Κράνος αρχαίου Έλληνα πολεμιστή μαζί με έναν θησαυρό ταφικών αφιερωμάτων και τα οστά μιας γυναίκας, ανακαλύφθηκαν σε ταφικό τύμβο ηλικίας πάνω από 2.000 χρόνων, σκαλισμένο σε βράχο στην πλαγιά ενός βουνού στο Ζακοταράκ, στη Νότια Δαλματία της Κροατίας.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, πρόκειται για ένα «ιλλυρικό κράνος» με διατηρημένο στο ακέραιο, μετά από τόσους αιώνες, τον εμβληματικό χαρακτήρα και σχεδιασμό του.
The Illyrian helmet still boasts its iconic open-faced design that was developed in the Peloponnese during the 8th and 7th centuries BC
Το ελληνικό... ιλλυρικό κράνος

Ο αρχαιολογικός όρος «ιλλυρικό κράνος» περιγράφει έναν τύπο ορειχάλκινης περικεφαλαίας που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα κατά τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα, κυρίως στην Πελοπόννησο, που ήταν και ο τόπος της πρωιμότερης εξέλιξής του.
Όπως επισημαίνει η Daily Mail, ο συγκεκριμένος τύπος κράνους χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Έλληνες, αλλά και τους Ετρούσκους και τους Σκύθες, προτού υιοθετηθεί από τους Ιλλύριους, που του έδωσαν και το όνομά του, εσφαλμένα εντούτοις.
Επίσης, ήταν δημοφιλές στην Ιταλία, όπου κατασκευαζόταν από ελεφαντόδοντο, ωστόσο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είχε πάψει να χρησιμοποιείται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ η χρήση του στην Ιλλυρία περιορίστηκε έναν αιώνα αργότερα.

Τα κρυμμένα μυστικά του τάφου

Στον τάφο εκτός από το σημαντικό αυτό εύρημα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν θησαυρό από αρχαία όπλα, κοσμήματα και αντικείμενα, αλλά και τα λείψανα μιας γυναίκας που είχε θαφτεί με ένα χάλκινο βραχιόλι στον καρπό της.
Η προέλευση των περισσότερων ευρημάτων είναι ελληνική, και το γεγονός ότι επρόκειτο για πολυτελή είδη της εποχής μαρτυρούν την υψηλή θέση του άνδρα στην ελιτ του στρατεύματος που ανήκε όταν ετάφη στο συγκεκριμένο σημείο.
Οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, που έκαναν την ανακάλυψη σε συνεργασία με το Μουσείο του Ντουμπρόβνικ, πιστεύουν ότι ο τάφος άνηκε σε υψηλόβαθμο αρχαίο Έλληνα πολεμιστή, που τάφηκε με την περικεφαλαία στο κεφάλι του, η οποία ήταν και το μόνο που απέμεινε από εκείνον. 
The tomb was built on the side of a mountain residing in Zakotarac, located on the Pelješac peninsula, in southern Dalmatia, Croatia
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης