Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σκληρό bras de fer τραπεζών - κυβέρνησης για τον πτωχευτικό - Προς εφαρμογή με «δόσεις» προσανατολίζονται οι τράπεζες

Σκληρό bras de fer τραπεζών - κυβέρνησης για τον πτωχευτικό - Προς εφαρμογή με «δόσεις» προσανατολίζονται οι τράπεζες
Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να ρυθμίσουν τις λειτουργίες όλων των πλατφορμών έως τις 30 Μαρτίου 2021
Σκληρό bras de fer διεξήχθη στη σημερινή, 10 Δεκεμβρίου 2020, τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης με τις τράπεζες για το νέο πτωχευτικό κώδικα.
Μάλιστα η τηλεδιάσκεψη έληξε χωρίς καταληκτικές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές σε τράπεζες και servicers πως πρέπει να έχουν τελειώσει με όλα τα θέματα που εκκρεμούν έως τις 30 Μαρτίου 2021, πριν δηλαδή την επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς που προσδιορίζεται για τον Απρίλιο.
Οι τράπεζες κατέστησαν σαφές πως αυτό δεν είναι δυνατόν και πως χωρίς να υπάρχουν 53 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να ρυθμίσουν τις λειτουργίες όλων των πλατφορμών στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Προς εφαρμογή με "δόσεις" προσανατολίζονται οι τράπεζες

Τελικώς οι δύο πλευρές  φαίνεται να οδηγούνται στην κατάτμηση του έργου ώστε να είναι έτοιμα τα βασικά του τμήματα στα οποία στέκονται και οι θεσμοί και που αφορούν περίπου 23 υπουργικές αποφάσεις και τα υπόλοιπα σταδιακά να διαμορφώνονται αργότερα.
Την τηλεδιάσκεψη είχε  συγκαλέσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος.
Θεωρητικώς ο πτωχευτικός κώδικας ψηφίστηκε με ισχύ από 1.1.21, όμως η πανδημία καθυστέρησε τη δευτερογενή νομοθεσία και την κάλυψη των τεχνικών απαιτήσεων της λειτουργίας του πλαισίου.
Αγώνα δρόμου λοιπόν  πρέπει να δώσουν και οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργεία, ΤΤΕ, ΑΑΔΕ, Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού χρέους) για την έκδοση ενός μεγάλου αριθμού ΚΥΑ, ΥΑ, Εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου στο αντίστοιχο ασφαλώς χρονικό διάστημα.
Στη διάσκεψη αυτήν που θα πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι, μετείχαν οι  τράπεζες, οι servicers, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης και οι αρμόδιες ενώσεις.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ιδιωτών

Άμεση προτεραιότητα αποτέλεσε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ιδιωτών για τον οποίον οι τράπεζες είχαν από την αρχή αντιρρήσεις.
Το ζητούμενο είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες ώστε να δρομολογήσουν τη λειτουργία της πλατφόρμας που αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των φυσικών προσώπων, όπως προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας γνωστός και ως «Δεύτερη Ευκαιρία».
Κύκλοι αναφέρουν πάντως πως οι τράπεζες θα ήθελαν πριν τις εφαρμογές να συμφωνήσουν με τις ΚΥΑ καθότι και εκεί μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες.
Ο εξωδικαστικός αυτός συμβιβασμός  των ιδιωτών θα πρέπει να πραγματοποιείται με βάση έναν τυποποιημένο αλγόριθμο που δεν θα καθυστερεί τις διαδικασίες, θα εξετάζει όλες τις παραμέτρους και θα ρυθμίζει συγχρόνως τα χρέη του υπόχρεου με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
Αντιστοίχως υπάρχει αλγόριθμος που ρυθμίζει τα χρέη του φυσικού προσώπου με το Δημόσιο.
Συγχρόνως θα γίνει μια αναβάθμιση των ηλεκτρονικών προγραμμάτων της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στις επιχειρήσεις (μικρές και μεσαίες).

Δείτε εδώ τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Προειδοποίηση της κυβέρνησης στις τράπεζες: Όχι άλλες καθυστερήσεις για τον πτωχευτικό κώδικα - Σύσκεψη σήμερα με Μαξίμου

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης