Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπορεί να συγκρούονται Reggeborgh Invest και Farallon για τον Ελλάκτωρα αλλά συμφωνούν σε ΑΜΚ 50 εκατ στα 0,90 ευρώ

Μπορεί να συγκρούονται Reggeborgh Invest και Farallon για τον Ελλάκτωρα αλλά συμφωνούν σε ΑΜΚ 50 εκατ στα 0,90 ευρώ
Η διοίκηση Καλλιτσάντση αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι η καλύτερη λύση για τον Ελλάκτωρα είναι να παραμείνει ως όμιλος να εξυγιανθεί, να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να συνεχίσει τις δραστηριότητες που είναι πολυσχιδείς.
Μπορεί να συγκρούονται το Ολλανδικό fund Reggeborgh Invest με το αμερικανικό fund Farallon για τον Ελλάκτωρα αλλά… φαίνεται να συμφωνούν σε αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ ευρώ η οποία με βάση τραπεζικές πηγές θα πραγματοποιηθεί με discount περίπου 40% ή στα 0,90 ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές (1,53 ευρώ).
Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχουν και η Reggeborgh αλλά και το Farallon.
Η Reggeborgh από την Ολλανδία είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό περίπου 31% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά έχει αποκτήσει το 10,36% του Ελλάκτωρα ή 22,202 εκατ μετοχές.
Δυνητικά μπορεί να φθάσει με το ποσοστό του Μπόμπολα που κατέχει 12,54% του Ελλάκτωρα… στο 22,90% ή 44,084 εκατ μετοχές.
Το αμερικανικό fund Farallon που έχει δανείσει 50 εκατ στα αδέρφια Καλλιτσάντση και έναντι αυτών έχει ενεχυριάσει τις μετοχές τους ύψους 54,81 εκατ μετοχών ή 25,58% του Ελλάκτωρα.
Μάλιστα το Farallon βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με επενδυτικό οίκο να πάρει δάνειο 50 εκατ για να μπορέσει να αποκτήσει τις μετοχές.
Όταν έγινε το deal μεταξύ των αδερφών Καλλιτσάντση και του Farallon δημιουργήθηκε ένα SPV μέσω του οποίου έγινε ο δανεισμός και ενεχυριάστηκαν οι μετοχές.
Το Farallon ήθελε το δάνειο για να μπορέσει τυπικά να αγοράσει τις μετοχές και ακολούθως πουλώντας θα αποπλήρωνε το δάνειο.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου;

Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει η Reggeborgh αλλά και το Farallon.
Η Reggeborgh ωστόσο πρέπει πριν την αύξηση να ενεργοποιήσει την Option του Μπόμπολα και να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει στον Ελλάκτωρα το 12,54%.
Για ορισμένους η συμμετοχή του Farallon σημαίνει ότι αφενός βρίσκεται σε συνεννόηση με την διοίκηση Καλλιτσάντση αλλά και με το επενδυτικό σχήμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπό τους Καυμενάκη και Μπάκα.
Είναι πιθανό να συμβούν τα εξής.
Να δανείσει το επενδυτικό σχήμα το Farallon ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου και εν συνεχεία το Farallon να προβεί σε συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα Καυμενάκη ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο και να μεταβιβαστούν οι ενεχυριασμένες μετοχές.
Η δεύτερη επιλογή είναι ότι το Farallon σε συνεννόηση με το επενδυτικό σχήμα Καυμενάκη συμμετάσχουν απευθείας στην αύξηση κεφαλαίου αλλά τότε θα υποστούν dilution – αραίωση τα αδέρφια Καλλιτσάντση.
Πρακτικά και η Reggeborgh πρέπει να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα του Μπόμπολα και το Farallon τις εκκρεμότητες με τους αδερφούς Καλλιτσάντση και βεβαίως το επενδυτικό σχήμα…
Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ακόμη τουλάχιστον deal με Farallon και επενδυτικό σχήμα υπό τον Καυμενάκη.

Πως θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ;

Η αύξηση των 50 εκατ ευρώ μπορεί να πραγματοποιείται στον Ελλάκτωρα αλλά στην πράξη αφορά τον Άκτωρα.
Η αύξηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα της Lamda όπου η οικογένεια Λάτση είχε δηλώσει ότι θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου κάτω από οποιαδήποτε σενάριο εάν δεν καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους.

Ένα ακραίο σενάριο;

Ένα σενάριο που κυκλοφορεί και το οποίο δεν είναι ούτε διασταυρωμένο, ούτε τεκμηριωμένο είναι ότι θα μπορούσε ο Ελλάκτωρας να χωριστεί σε δύο τμήματα.
Το σκέλος της ενέργειας με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος η οποία είναι ενεχυριασμένη στο ομόλογο των 600 εκατ το οποίο ενδιαφέρει το σχήμα Καυμενάκη.
Το σκέλος των κατασκευών Άκτωρα και παραχωρήσεις να περάσουν στην Reggeborgh.

Το βασικό σενάριο

Η διοίκηση Καλλιτσάντση αναφέρει σε όλους τους τόνους ότι η καλύτερη λύση για τον Ελλάκτωρα είναι να παραμείνει ως όμιλος να εξυγιανθεί, να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να συνεχίσει τις δραστηριότητες που είναι πολυσχιδείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης