Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα… σώζει το Ιράκ μέσω πετρελαϊκής συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Κίνα… σώζει το Ιράκ μέσω πετρελαϊκής συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων
Το Ιράκ αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον κολοσσό της πετρελαϊκής βιομηχανίας, China ZhenHua Oil Co.
Το Ιράκ αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον κολοσσό της πετρελαϊκής βιομηχανίας, China ZhenHua Oil Co., σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ιρακινή κυβέρνηση θα λάβει τα χρήματα προκαταβολικά με αντάλλαγμα την προμήθεια πετρελαίου σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Η εν λόγω συμφωνία είναι το τελευταίο παράδειγμα για το πώς η Κίνα, μέσω κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών και τραπεζών, δανείζει σε μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Αγκόλα, η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, με την αποπληρωμή να γίνεται σε βαρέλια πετρελαίου αντί για μετρητά.
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2020 έχει πλήξει τον προϋπολογισμό του Ιράκ και η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πληρώσει εγκαίρως τους δασκάλους και δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Hassan Nadhim δήλωσε πως υπήρξαν πολλές προσφορές και εξετάζονται πριν ο πρωθυπουργός Mustafa Al-Kadhimi πάρει την τελική απόφαση.
Με βάση τους όρους της επιστολής που έστειλε στα ενδιαφερόμενα μέρη η SOMO τον προηγούμενο μήνα, ο πλειοδότης θα πραγματοποιεί αγορές 4 εκατ. βαρελιών το μήνα.
Η διάρκεια της συμφωνίας θα είναι για πέντε χρόνια - ωστόσο η προκαταβολή θα είναι μόνο για ένα έτος.
Η ημιαυτόνομη Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια συμβόλαια στο παρελθόν, όπως και το Τσαντ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης