Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DoubleLine Capital: Ο δείκτης Buffet δείχνει… φούσκα για τη Wall Street - Μπανανία οι ΗΠΑ

DoubleLine Capital: Ο δείκτης Buffet δείχνει… φούσκα για τη Wall Street - Μπανανία οι ΗΠΑ
H οικονομία των ΗΠΑ επιβιώνει χάρη στα επιδόματα και το QE, επισημαίνει το DoubleLine Capital
Eπιπέδου… Μπανανίας είναι η οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το DoubleLine Capital, που δίνει σήμα για πωλήσεις στη Wall Street μέσω του δείκτη Buffet, ο οποίος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.
Ειδικότερα, το DoubleLine Capital επιδόθηκε σε μια ευρεία ανάλυση για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και πώς αυτή επηρεάζει τις χρηματιστηριακές προοπτικές.
Ειδικότερα, αναλώθηκε στην ολοένα μεγαλύτερη διόγκωση του αμερικανικού χρέους, για το οποίο δεν βλέπει «πάτο», αλλά και στην τάση αύξησης των δημόσιων δαπανών.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και αναμενόμενα.
Ωστόσο, αυτό που σόκαρε στην ανάλυση που επεχείρησε το DoubleLine Capital ήταν η προσέγγισή του σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή - μια αναφορά την οποία κανένας δεν ανέμενε.
Το fund αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για τα μέσα ενημέρωσης.
Ειπώθηκαν δε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
Ενδεικτικά:
Λόγω της εκλογής Biden, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, σύμφωνα με το DoubleLine Capital, θα φτάσει το 2%, ενώ η οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
Από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου δεν έχει ξεπεράσει το 1%, αν και έφτασε πολύ κοντά να το κάνει όταν τον Μάιο του 2020 άγγιξε τις 92 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το fund, αν σπάσει το φράγμα του 1%, κατόπιν είναι πολύ εύκολο η απόδοση να φτάσει γρήγορα στο 2% - κάτι ανάλογο επισημαίνουν και οι CTAs.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση των επιτοκίων θα ήταν ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης, σύμφωνα με την οποία η Fed θα αγόραζε ομόλογα μακροχρόνιας λήξεως.
Επιπλέον, τα θεμελιώδη της οικονομίας των ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τα σημερινά επιτόκια του Δημοσίου, σύμφωνα με το DoubleLine Capital, που αναφέρθηκε στην απόδοση του δείκτη αμυντικές / κυκλικές μετοχές και του δείκτη χρυσός / ασήμι, εφόσον η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς φτάσει στο 2%.
Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώθηκε η άποψη πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση στην αγορά κατοικίας, καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά.

Για τον πληθωρισμό

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το fund είπε πως αναμένεται να βρεθεί στο εύρος του 2,5% το 2021, αλλά μπορεί να βρεθεί και στο 3%.
Το τελευταίο ενδεχόμενο είναι πιθανό στην περίπτωση που η Fed αναλάβει περαιτέρω νομισματοποίηση του χρέους.
Από την άλλη, η κυοφορούμενη έκδοση ψηφιακού νομίσματος μπορεί να πυροδοτήσει υπερπληθωρισμό.
Προς το παρόν αυτό δεν αποτελεί μείζονα ανησυχία, παρόλο που οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι αυξημένες.
Το fund θεωρεί κατά τ’ άλλα πολύ θετικές τις εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό και το μέτωπο των εμβολίων, αλλά ανησυχεί για το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Δημόσιο χρέος

Αν μη τι άλλο, το δημόσιο χρέος αποτελεί συνεχής πηγή ανησυχίας, καθώς ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ιδρυτής της DoubleLine επεσήμανε την ταχύτητα της προσφοράς χρήματος (M2), η οποία κατέρρευσε και έχει μειωθεί στο μισό από την έναρξη της κρίσης COVID, ενώ το αυξητικό χρέος παράγει λιγότερη οριακή αύξηση του ΑΕΠ.

H οικονομία επιβιώνει χάρη στα επιδόματα και το QE, επισημαίνει το DoubleLine Capital.
Η τάση είναι να συνεχιστεί αυτή η βοήθεια.
Τα ταξίδια και η ψυχαγωγία ως κλάδοι έχουν καταστραφεί, αλλά η κατανάλωση έχει αυξηθεί.
Τα κυβερνητικά επιδόματα ως ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών αυξήθηκαν από 10% σε 24% - αποτέλεσμα της αντίδρασης στην κρίση COVID19.

«Η οικονομία δεν είναι υγιής, ούτε η κοινωνία αναπτύσσεται αρμονικά, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από την κρατική βοήθεια.
Γινόμαστε μπανανία.
Υπήρξαν κάποια καλά νέα, όπως οι διαγραφές καταναλωτικών δανείων, ενώ οι αθετήσεις έχουν μειωθεί.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι ασυνήθιστη.
Προφανώς, σημαίνει πάρα πολλά για την αγορά το γεγονός ότι το ομοσπονδιακό χρέος αυξάνεται.
Ο δείκτης DXY έπεσε από τις 103 στις 91 μονάδες, δείχνοντας αποδυναμωμένος έναντι του ευρώ και νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.
Επίσης, το Bitcoin έχει φτάσει τα 19.000 δολ.
Από την άλλη, τα βιομηχανικά μέταλλα σημειώνουν άνοδο, ενώ η Wall Street βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών με βάση τον δείκτη κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ (δείκτης Buffett).
Πρόκειται σαφώς για μια υπερτιμημένη χρηματιστηριακή αγορά».

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης