Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστολή 53 Ευρωβουλευτών στη Γερμανία για άμεση αναστολή της παράδοσης υποβρυχίων στην Τουρκία

Επιστολή 53 Ευρωβουλευτών στη Γερμανία για άμεση αναστολή της παράδοσης υποβρυχίων στην Τουρκία
Οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η πώληση οπλισμού αποτελεί έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της επιθετικότητας της Τουρκίας
Η Γερμανία πρέπει να αναστείλει άμεσα την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία:
Αυτό απαιτούν περισσότεροι από 50 Γερμανοί και Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel σε κοινή επιστολή που εστάλη στις 9 Δεκεμβρίου 2020.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Δεκεμβρίου.
Στη συνάντηση κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα.

Απειλές για στρατιωτική δράση

Σύμφωνα με την επιστολή, οι 53 ευρωβουλευτές «ανησυχούν πολύ για τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση»..
Παρά τις απειλές της Τουρκίας, πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, παράλειψη η οποία αποτελεί σαφή έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Thyssen Krupp Marine Systems

Ήδη τον Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borell να «εισαγάγει μια πρωτοβουλία στο Συμβούλιο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία», εφόσον η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα υποβρύχια, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems
και συναρμολογούνται στην Τουρκία.
Η κοινή επιστολή των 53 ευρωβουλευτών γράφτηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία της Γερμανίδας ευρωβουλευτού των Πρασίνων Hannah Neumann και της Ελληνίδας ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαρίας Σπυράκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης