Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στο -9,7% η ύφεση το 2020 στην Ελλάδα, ανάπτυξη +4,5% το 2021 - Το εμβόλιο θα ανοίξει το δρόμο για ισχυρή άνοδο

Capital Economics: Στο -9,7% η ύφεση το 2020 στην Ελλάδα, ανάπτυξη +4,5% το 2021 - Το εμβόλιο θα ανοίξει το δρόμο για ισχυρή άνοδο
Capital Economics: Το εμβόλιο θα ανοίξει το δρόμο για ισχυρή άνοδο για την ελληνική οικονομία
Η πρόσφατη περαιτέρω σύσφιξη των περιοριστικών μέτρων του lockdown που έχει επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, σηματοδοτεί πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα υποχωρήσει στο δ΄ τρίμηνο του 2020, ενώ και το ξεκίνημα του 2021 είναι επίσης πολύ πιθανό να είναι αδύναμο, σημειώνει η Capital Economics σε έκθεσή της για την Ελλάδα.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρει η Capital Economics  η διάθεση ενός εμβολίου έως τα μέσα του 2021 θα ανοίξει το δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη για τον ελληνικό τουρισμό.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει επιβάλει ορισμένα από τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού στην περιοχή, αλλά, από την άλλη πλευρά, η οικονομία έχει όφελος δυσανάλογα από τη διάθεση εμβολίων λόγω του μεγάλου τουρισμού.
Η ανακοίνωση στοιχείων για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2020 έδειξε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο, μόλις 2,3%  από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Επιπρόσθετα, αρκετοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία σταμάτησε να σημειώνει ανάπτυξη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι νέοι περιορισμοί έχουν προκαλέσει την αποδυνάμωση των επιχειρηματικών δεικτών έκτοτε. (Βλ. Διάγραμμα 2.).
Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα είναι σε γενικές γραμμές τόσο αυστηρά όσο αυτά της άνοιξης.
Ένα σύστημα τεσσάρων επιπέδων περιορισμών που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την αύξηση των περιπτώσεων, οπότε η κυβέρνηση εισήγαγε ένα δεύτερο εθνικό lockdown στις 7 Νοεμβρίου.
Όλα τα εστιατόρια και τα περισσότερα μη απαραίτητα καταστήματα είναι κλειστά και οι Έλληνες πρέπει να συμπληρώνουν μια φόρμα κάθε φορά που φεύγουν από το σπίτι.
Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν επίσης.
Το τρέχον lockdown έχει αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όσο και το πρώτο.
Οι τομείς όπως τα αεροπορικά ταξίδια δεν έχουν ανακάμψει πλήρως, οπότε δεν θα σημειώσουν πτώση όσο αυτή κατά το πρώτο lockdown, ενώ η εποχικότητα σημαίνει ότι ο τουρισμός δεν αποτελεί σημαντικό πλέον βαρίδι του ΑΕΠ στο τρέχον διάστημα
Και η πτώση της κινητικότητας στο δ΄τρίμηνο του 2020 σημαίνει ότι η δραστηριότητα παραμένει μέχρι στιγμής πάνω από το επίπεδό της στο β΄τρίμηνο. (Βλέπε ξανά το Διάγραμμα 1.) , οπότε το ΑΕΠ θα κινηθεί στο 1,5% σε τριμηνιαία βάση, κάτι σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,7% το 2020, εκτιμάει η Capital Economics.
Η αρχή του 2021  έτους θα είναι επίσης δύσκολη.
Παρόλο που το δεύτερο κύμα της Ελλάδας ήταν λιγότερο σοβαρό από ό, τι αλλού, και οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται τώρα, ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα για να περιορίσει την πίεση στο σύστημα υγείας.
Από την άλλη πλευρά, η μικρή αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα θα είναι αργή για να ανακάμψει μόλις μειωθούν αυτοί οι περιορισμοί.
Ωστόσο, η προοπτική της επιστροφής στην κανονικότητα λόγω ενός εμβολίου θα επιτρέψει μια ισχυρότερη και ταχύτερη ανάκαμψη αυτή τη φορά.

Image
Σημαντική ανάκαμψη λόγω του εμβολίου

Τα θετικά νέα στο μέτωπο του εμβολίου σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η άρση των περισσότερων περιορισμών κατά τη διάρκεια του β’  και του γ΄τριμήνου 2021 σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, θα αποτελέσουν σημείο «κλειδί» για τον τουρισμό.
Όπως και η Ισπανία, η Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον διεθνή τουρισμό και έτσι επωφελείται περισσότερο από τα περισσότερα από ένα εμβόλιο.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα 3, οι ξένες τουριστικές δαπάνες έχουν σημειώσει επιτυχία, ενώ η διεθνής κίνηση επιβατών μειώθηκε κατά 80% ετησίως τον Νοέμβριο. Ένα εμβόλιο θα οδηγούσε σε ταχύτερη ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας από ό, τι υποθέσαμε. (Βλ. Διάγραμμα 4.)
Από μόνο του, αυτό θα προσθέσει 1% - 2%  στις προβλέψεις μας για την αύξηση του ΑΕΠ για το 2021.
Οι επιπτώσεις αυτές και ο θετικός αντίκτυπος ενός εμβολίου σε άλλους τομείς σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη.
Η Capital Economics αναθεώρησε την πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ το 2021 στο 4,5% και τώρα αναμένουμε ότι η οικονομία θα αντιστρέψει τις απώλειες του 2020 έως το πρώτο τρίμηνο του 2022. (Βλ. Διάγραμμα 5.)

Τα κονδύλια της ΕΕ δεν είναι πανάκεια

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει επιχορηγήσεις της ΕΕ αξίας περίπου 9% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021-26, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης. (Βλ. Διάγραμμα 6.)
Στο βαθμό που τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και χρηματοδοτούν πρόσθετες δαπάνες, θα υπάρξει κάποια θετική επίδραση στο ΑΕΠ.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει αποτελεσματικά τα μετρητά της ΕΕ στο παρελθόν και η κατανομή των επιχορηγήσεων είναι μικρή σε σχέση με την αύξηση του χρέους το 2020. (Βλ. Διάγραμμα 7.)
Δεν έχουμε λάβει ρητά υπόψη τα κονδύλια της ΕΕ στις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ, οπότε αποτελεί ανοδικό κίνδυνο .

Άλμα στο δημόσιο χρέος

Παρά το άλμα στο δημόσιο χρέος, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν πολύ χαμηλές.
Η Capital Economics αναμένει ότι η ΕΚΤ αύριο 10/12 θα ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει με το PEPP (πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) έως τουλάχιστον το 2022.
Αν και το PEPP είναι το μόνο πρόγραμμα που επιτρέπει αγορές Ελληνικών ομολόγων, αν στο μέλλον η ΕΚΤ αποφασίσει να καταργήσει το PEPP, είναι πιθανότερο να αλλάξει τους κανόνες αγορών παρά να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Η Capital Economics καταλήγει ότι η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μερικούς δύσκολους μήνες, αλλά το επόμενο έτος ένα εμβόλιο σημαίνει ότι θα ανακτήσει όλες τις απώλειες λόγω της Covid-19 έως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αν και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει υψηλός, δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια χάρη, σε σημαντικό βαθμό, στην ΕΚΤ.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης