Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Έγκριση από την Κάτω Βουλή και τη Γερουσία για τη μεταρρύθμιση του ESM – Πολιτικές αναταράξεις και για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιταλία: Έγκριση από την Κάτω Βουλή και τη Γερουσία για τη μεταρρύθμιση του ESM – Πολιτικές αναταράξεις και για το Ταμείο Ανάκαμψης
H κρίσιμη ψηφοφορία στην Ιταλική Γερουσία την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου - Μάχη για τη διαχείριση των 196 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης
ud1
Η ιταλική Γερουσία την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 έδωσε την έγκρισή της στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte για να υποστηρίξει την μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, γνωστού ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την υποστήριξη του μέτρου από την Κάτω Βουλή, αποσοβώντας μια πιθανή πολιτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε κατάρρευση.

Νωρίτερα στις 9 Δεκεμβρίου το BN είχε επισημάνει: 

H Κάτω Βουλή της Ιταλίας έδωσε έγκριση την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte (φωτό) να εγκρίνει την αμφισβητούμενη μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης, που είναι γνωστός ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.

Την ίδια ώρα η διαχείριση των 196 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Ιταλία έχουν προκαλέσει ήδη σειρά συγκρούσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με το ποιος θα διαχειριστεί το ποσό.
Όσον αφορά τον ESM, την περασμένη εβδομάδα περίπου 60 «αντάρτες»-βουλευτές από το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο διαφωνούσε με τη μεταρρύθμιση του ESM, απείλησαν να καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η πρόταση αυτή την Τετάρτη (9/12) και στα δύο νομοθετικά σώματα (Κάτω Βουλή και Γερουσία).
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν αποτέλεσμα μία πρόταση στην οποία συμφώνησαν οι περισσότεροι βουλευτές του Κόμματος των 5 αστέρων, εξουσιοδοτώντας τον Conte να εγκρίνει τις αλλαγές του ESM ενώ η Ιταλία επιδιώκει εν γένει μεταρρυθμίσεις στην πολιτική ΕΕ με στόχο την ανατροπή της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στο τέλος μιας έντονης συζήτησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα με 314 ψήφους υπέρ και 239 ψήφους κατά.
Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου ο Conte διαθέτει πολύ πιο αδύναμη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί μετά την Τετάρτη 8/12.
Μετά και την κύρωση της απόφασης από τη Γερουσία, ο Conte θα έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει τη μεταρρύθμιση του ESM στη Σύνοδο Κορυφής.
Η μεταρρύθμιση του ESM πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια προτού τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναφέρονται οι κυβερνητικές τριβές που προκάλεσε στην κυβέρνηση Conte η κατανομή των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης.

Deutsche Welle: Τριβές στην κυβέρνηση Conte προκαλεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Η διαχείριση των 196 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Ιταλία έχουν προκαλέσει ήδη σειρά συγκρούσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με το ποιος θα διαχειριστεί το ποσό.
Ο Giuseppe Conte ετοίμασε προσχέδιο, βάσει του οποίου τα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δοθούν στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης του δικτύου μεταφορών, αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Ιταλία.
Το πρόβλημα όμως παραμένει: Ποιος θα τα διαχειριστεί;
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, το τεράστιο αυτό ποσό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην τεχνολογική ανανέωση της χώρας και την ενίσχυση πολλών επιχειρήσεων.

Σημείο τριβής: Η έγκριση των χρηματοδοτήσεων

Ποιος θα εγκρίνει όμως τις χρηματοδοτήσεις προς τους χιλιάδες ιδιώτες που θα υποβάλλουν αίτηση;
Την εποπτεία θα την έχουν ο Conte και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης, Roberto Gualtieri και Stefano Patuaneli.
Παράλληλα στο σχέδιο της κυβέρνησης, βασικό ρόλο για την διάθεση των χρημάτων και την έγκριση των διαφόρων αιτήσεων θα έχουν και έξι γνωστοί μάνατζερ, οι οποίοι θα ασχοληθούν με άλλους στρατηγικούς τομείς.
Ωστόσο αυτό προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Το μικρό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, απορρίπτει τον όλο σχεδιασμό.

Ο Renzi απορρίπτει την χρήση του Ταμείο Ανάκαμψης από τεχνοκράτες

Δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, οι αποφάσεις για την χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης να εξαρτώνται από τις αποφάσεις κάποιων μάνατζερ και θεωρεί ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.
Παράλληλα, ο Renzi και οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας κορονοϊού, είναι λάθος να διατίθενται μόνον 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της δημόσιας υγείας.
Ο ιταλός πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» προειδοποίησε τους ισχυρούς συμμάχους του (τα Πέντε Αστέρια και την κεντροαριστερά) ότι, αν δεν βρεθεί λύση, μπορεί και να πέσει η κυβέρνηση.
Από χθες διοργανώνονται συνεχείς συσκέψεις σε αναζήτηση συμβιβασμού.
Διότι κατά βάθος όλοι γνωρίζουν ότι σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα κεφάλαιο που δύσκολα μπορεί να χαθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης