Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Τριβές στην κυβέρνηση Conte προκαλεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Deutsche Welle: Τριβές στην κυβέρνηση Conte προκαλεί το Ταμείο Ανάκαμψης
Το ποσό των 196 δισεκ. ευρώ ο ιταλός πρωθυπουργός θέλει αν χρησιμοποιηθούν στην τεχνολογική ανανέωση της χώρας και την ενίσχυση πολλών επιχειρήσεων
Η διαχείριση των 196 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που αντιστοιχούν στην Ιταλία έχουν προκαλέσει ήδη σειρά συγκρούσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με το ποιος θα διαχειριστεί το ποσό.
Ο Giuseppe Conte ετοίμασε προσχέδιο, βάσει του οποίου τα περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δοθούν στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης του δικτύου μεταφορών, αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Ιταλία.
Το πρόβλημα όμως παραμένει: Ποιος θα τα διαχειριστεί;
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, το τεράστιο αυτό ποσό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην τεχνολογική ανανέωση της χώρας και την ενίσχυση πολλών επιχειρήσεων.
 
Σημείο τριβής: Η έγκριση των χρηματοδοτήσεων

Ποιος θα εγκρίνει όμως τις χρηματοδοτήσεις προς τους χιλιάδες ιδιώτες που θα υποβάλλουν αίτηση;
Την εποπτεία θα την έχουν ο Conte και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομικής Ανάπτυξης, Roberto Gualtieri και Stefano Patuaneli.
Παράλληλα στο σχέδιο της κυβέρνησης, βασικό ρόλο για την διάθεση των χρημάτων και την έγκριση των διαφόρων αιτήσεων θα έχουν και έξι γνωστοί μάνατζερ, οι οποίοι θα ασχοληθούν με άλλους στρατηγικούς τομείς.
Ωστόσο αυτό προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Το μικρό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, απορρίπτει τον όλο σχεδιασμό.

Ο Renzi απορρίπτει την χρήση του Ταμείο Ανάκαμψης από τεχνοκράτες

Δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, οι αποφάσεις για την χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης να εξαρτώνται από τις αποφάσεις κάποιων μάνατζερ και θεωρεί ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.
Παράλληλα, ο Renzi και οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πανδημίας κορονοϊού, είναι λάθος να διατίθενται μόνον 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της δημόσιας υγείας.
Ο ιταλός πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» προειδοποίησε τους ισχυρούς συμμάχους του (τα Πέντε Αστέρια και την κεντροαριστερά) ότι, αν δεν βρεθεί λύση, μπορεί και να πέσει η κυβέρνηση.
Από χθες διοργανώνονται συνεχείς συσκέψεις σε αναζήτηση συμβιβασμού.
Διότι κατά βάθος όλοι γνωρίζουν ότι σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα κεφάλαιο που δύσκολα μπορεί να χαθεί.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης