Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Σχέδιο αντιμετώπισης των NPLs με την ίδρυση εθνικών bad banks

Κομισιόν: Σχέδιο αντιμετώπισης των NPLs με την ίδρυση εθνικών bad banks
Την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαία Επίτροπος για την Οικονομική Σταθερότητα, Mairead McGuinness θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή
Εργαλεία με τα οποία θα καταστεί δυνατό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαγράψουν τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου.
H Ευρωπαία Επίτροπος για την Οικονομική Σταθερότητα, Mairead McGuinness, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο.
H Mairead McGuinness, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει το πλαίσιο για να μπορούν οι χώρες να δημιουργούν «κακές τράπεζες», προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να δανείζουν.
Όπως σημείωσε η Ιρλανδή επίτροπος είναι πιθανή μια ανακοπή της ροής των χορηγήσεων, εάν αυξηθούν οι πιστωτικές ζημίες των τραπεζών, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία από τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
«Αν δεν κάνουμε κάτι, εάν αφήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να πλήττουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, τότε πραγματικά θα διακοπεί η παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.
Γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση, πρέπει να προετοιμασθούμε γι’ αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε η McGuinness.

Η εμπειρία της κρίσης χρέους

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είχε μια αργή ανάκαμψη από τις χρηματοπιστωτικές και ευρωπαϊκές κρίσεις χρέους πριν από μια δεκαετία, και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικά μερίδια στο τραπεζικό σύστημα σημείωσε.
Η McGuinness διευκρίνισε ότι οι προετοιμασίες όσον αφορά τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής δεν σημαίνουν πως η Κομισιόν προβλέπει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πραγματικά άσχημα, «αλλά περιμένουμε ότι θα υπάρξουν ορισμένα προβλήματα και θέλουμε να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των προτέρων».
Η ίδρυση «κακών τραπεζών» που θα δημιουργηθούν από τις κυβερνήσεις, όπως είπε, θα γίνει με στόχο να αποφευχθεί μια επανάληψη όσων συνέβησαν μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, όταν τα «αρπακτικά» funds σάρωναν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Είναι επίσης σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει την de facto απαγόρευση διανομής των μερισμάτων, δήλωσε η McGuinness, αν και αναγνώρισε ότι οι τράπεζες δεν θα αποδεχθούν ευμενώς το εν λόγω μέτρο.
«Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας γύρω από αυτό ζήτημα, ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας των μαζικών εμβολιασμών και της πορείας της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε η McGuinness.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης