Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετική η Jefferies για το ελληνικό χρηματιστήριο, υψηλά τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές - Μειωμένοι οι κίνδυνοι, προτείνει αγορές

Θετική η Jefferies για το ελληνικό χρηματιστήριο, υψηλά τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές - Μειωμένοι οι κίνδυνοι, προτείνει αγορές
Οι δείκτες κινδύνου στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η τεχνική εικόνα της αγοράς μετοχών είναι ουδέτερη
Η Ελλάδα θα έχει πιθανώς το υψηλότερο όφελος στο σενάριο του επιτυχημένου εμβολίου ή και του εκ νέου ανοίγματος των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Και μπορεί τα μακροοικονομικά μεγέθη να έχουν επιδεινωθεί, αλλά η στήριξη από την ΕΚΤ έχουν διατηρήσει τους κινδύνους υπό έλεγχο, αναφέρει η Jefferies, η οποία δηλώνει bullish, θετική, για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Και όπως επισημαίνει οι μετοχές που έχουν επιβιώσει εμφανίζουν αξιοπρεπείς αποδόσεις ελεύθερων ταμειακών ροών και φερεγγυότητας ισολογισμού.

Το δημοσιονομικό πλήγμα της πανδημίας

«Η ελληνική αγορά παραμένει πολύ μακριά από τα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2020.
Η ελληνική οικονομία η οποία πέρασε μία περίοδο βαθιάς ύφεσης το διάστημα 2009-2015 έχει αλλάξει ρότα, μετά από πολλή και σκληρή δουλειά σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση των μακροοικονομικών της μεγεθών το τελευταίο διάστημα.  
Ωστόσο, η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων έχει δημιουργήσει, μέσω του αντίκτυπου στα έσοδα από υπηρεσίες, ένα ευρύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Τα καλά νέα είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έγινε μέτρια θετικό τον Αύγουστο.
Είναι ενδιαφέρον ότι η τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν (Σεπτέμβριος) σημείωσε ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, οι οποίες οδήγησαν αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών δράσεων, η Ελλάδα έχει προχωρήσει με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της, ιδίως όσον αφορά την πρόσφατη επικύρωση της πολυαναμενόμενης ρύθμισης για τον Πτωχευτικό Κώδικα».
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας είναι σημαντικά υψηλό στο 16,8%.
Ομοίως, η έκθεση του ΔΝΤ στις αρχές Οκτωβρίου έδειξε ότι «η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας παραμένει επαρκής… εν μέρει, εξαιτίας της αύξησης της υποστήριξης από την ΕΕ και την ΕΚΤ, καθώς και ένα ουσιαστικό απόθεμα μετρητών». Βεβαίως, η ανισορροπία στο σύστημα TARGET 2 της Ελλάδας έχει διευρυνθεί απότομα και υπάρχει ο κίνδυνος η αναμενόμενη ανάκαμψη του 5% στο ΑΕΠ το 2021-22 να είναι υπερβολικά αισιόδοξη.

Συνεχής η βελτίωση στις τράπεζες

Ένα από τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες έχουν δει συνεχή βελτίωση των τραπεζικών καταθέσεων.
Επιπλέον, τα στοιχεία από τον Ιούλιο του 2020 δείχνουν ότι η ανάκαμψη των τραπεζικών πιστώσεων σε μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχει ακόμη επιταχυνθεί, ενώ στις ΜΜΕ άρχισε επίσης να γίνεται γρήγορα θετική, περιορίζοντας τη συνεχιζόμενη πτώση των πιστώσεων στα νοικοκυριά.

Μείωση κινδύνου

Ένα άλλο σημείο θετικών ειδήσεων είναι ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η απόδοση που διανέμεται στα ομόλογα μειώθηκαν σημαντικά.
Το ελληνικό spread στα μακροπρόθεσμα ομόλογα έχει μειωθεί κατά περίπου 250 μ.β. από τις αρχές Μαΐου του 2020.
Παράλληλα, οι δείκτες κινδύνου στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η τεχνική εικόνα της αγοράς μετοχών είναι ουδέτερη.
Οι αναθεωρήσεις κερδών έχουν αυξηθεί ταυτόχρονα με το ασφάλιστρο κινδύνου ιδίων κεφαλαίων που φαίνεται αρκετά αυξημένο σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο.
Συμπερασματικά, η Jefferies επισημαίνει ότι η αγορά μετοχών δεν είναι ακριβή και οι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους τους τελευταίους 18 μήνες.
Παραμένει bullish, καθώς δείκτης P/E της ελληνικής αγοράς διαπραγματεύεται στο 9.9x, ο δείκτης P/B στο  0.6x, η μερισματική απόδοση στο ελκυστικό 5,1% και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE στο 6,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης