Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική η V-Day για τη Μ. Βρετανία, σε ροή οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Από 11/12 ξεκινούν οι ΗΠΑ – Στα 1,55 εκατ. οι νεκροί

Ιστορική η V-Day για τη Μ. Βρετανία, σε ροή οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού – Από 11/12 ξεκινούν οι ΗΠΑ – Στα 1,55 εκατ. οι νεκροί
Προσεγγίζουν τα 68 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Από αρχές Ιανουαρίου του 2021 οι εμβολιασμοί στην ΕΕ
Ιστορική ήταν η χθεσινή ημέρα για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τη Δύση, καθώς άρχισαν οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, με τον υπουργό Υγείας Matt Hancock να κάνει λόγο για «V – Day», για ημέρα νίκης ή ημέρα εμβολιασμών (από το αρχικό γράμμα) και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να υποστηρίζει ότι «όλοι μαζί θα το νικήσουμε» τον ιό.
Πρώτη εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο του Κόβεντρι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech η 90χρονη Margaret Keenan, η οποία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη Δύση που της χορηγήθηκε το εμβόλιο εκτός των κλινικών δοκιμών ενώ σχεδόν αμέσως μετά ένας 81χρονος με το όνομα William Shakespeare!
Εν αναμονή του αριθμού των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν την πρώτη μέρα, με βάση το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών  εντός της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν τα πρώτα 800.000 εμβόλια με τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, με τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας να έχουν προτεραιότητα.
Στη Βρετανία, η οποία είναι η χώρα που έχει πληγεί πιο σκληρά σε όλη την Ευρώπη, μετρώντας πάνω από 61.000 νεκρούς, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε 50 νοσοκομεία ενώ σύντομα θα αρχίσουν και στα υπόλοιπα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα.
Έως τα τέλη του 2020 αναμένεται οτι θα έχουν χορηγηθεί 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και ότι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 20 εκατ. Βρετανοί πολίτες δεδομένου ότι το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με μια απόσταση 21 ημερών μεταξύ τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι μαζικοί εμβολιασμοί συνιστούν ένα άνευ προηγουμένου εγχείρημα, το οποίο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και από τις ειδικές προδιαγραφές που απαιτεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (π.χ. πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες -70 βαθμών Κελσίου).
Για αυτό άλλωστε το λόγο και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι εμβολιασμοί αυτοί είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ, καθώς εκτιμάται ότι θα περάσουν ακόμα αρκετοί μήνες για να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των Βρετανών.
Και ενώ η αρχή έγινε στη Μεγάλη Βρετανία – σημειώνεται ότι εμβολιασμοί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Ρωσία και Κίνα με εμβόλια δικής τους παραγωγής και πριν ολοκληρωθούν οι φάσεις των κλινικών μελετών -,  σειρά παίρνουν οι ΗΠΑ, όπου το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί με ταχύτατες διαδικασίες την Πέμπτη 10/12 ή το αργότερο την Παρασκευή 11/12.
Όπως έχουν διαβεβαιώσει οι αρμόδιοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι, μέσα σε 36 ώρες το πολύ από την έγκριση του εμβολίου, θα αρχίσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί Αμερικάνων πολιτών.
Όσον αφορά την ΕΕ, και κατ’επέκταση την Ελλάδα, η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΜ) αναμένεται να δοθεί έως τις 29/12, γεγονός που σημαίνει ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί εντός του ευρωπαϊκού εδάφους, θα πρέπει να αναμένονται από τις αρχές του 2021.

Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19.
Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς.
Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τη νοσοκόμα May Parsons και το σύστημα υγείας που με πρόσεξαν τόσο πολύ.
Η συμβουλή μου προς όλους είναι να κάνουν το εμβόλιο.
Εάν μπορώ εγώ στα 90, τότε μπορείτε και εσείς» ανέφερε η 90χρονη Keenan, η οποία σε μια εβδομάδα θα κλείσει τα 91 έτη.
Από την πλευρά της η νoσοκόμα May Parsons υποστήριξε ότι ήταν μεγάλη τιμή για αυτήν να γίνει η πρώτη νοσοκόμα που χορήγησε το εμβόλιο.
«Είναι μεγάλη τιμή να είμαι το πρώτο πρόσωπο σε όλη την χώρα που χορηγεί σε ασθενή το εμβόλιο κατά του covid – 19.
Είμαι πολύ χαρούμενη που μπόρεσα να διαδραματίσω έναν ρόλο σε αυτήν την ιστορική ημέρα.
Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν σκληροί για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο NHS (δημόσιο σύστημα υγείας), αλλά πλέον φαίνεται φως στο τέλος του τούνελ» είπε η May Parsons.
Image
Image
Εμβολιασμοί από το Σάββατο 5/12 και στη Ρωσία

Πάντως η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο 5/12 στη Μόσχα, όπου χιλιάδες Ρώσοι εμβολιάστηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V που κατά τις ρωσικές αρχές έχει αποτελεσματικότητα 95%.
Οι εμβολιασμοί έγιναν σε 70 κέντρα στη Μόσχα και ανάμεσα στους πρώτους που εμβολιάστηκαν, είναι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, περισσότεροι από 5.000 Ρώσοι εγγράφηκαν για να εμβολιαστούν.
Πάντως, και σύμφωνα με τις οδηγίες, το εμβόλιο – χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών – δεν μπορούν να κάνουν όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Από 11/12 οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ επιταχύνεται η διαδικασία έναρξης των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι αμέσως μετά την πιθανολογούμενη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα αρχίσουν και οι εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο επικεφαλής της Operation Warp Speed, Moncef Slaoui, με την έγκριση του εμβολίου στις 10 ή στις 11 Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να διανεμηθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες, μέσω του στρατού και πιθανότατα σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.
«Η πρώτη αποστολή εμβολίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου.
Έτσι το σχεδιάσαμε.
Εάν το εμβόλιο εγκριθεί στις 10/12 ή στις 11/12, το λεπτό που έχει εγκριθεί, οι αποστολές θα ξεκινήσουν.
Θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες για να φτάσουν εκεί που μας έχουν υποδείξει οι αρμόδιοι στις πολιτείες να τους στείλουμε εμβόλια.
Και μέσα, θα έλεγα, σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδεχομένως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοσοποίηση» ανέφερε σε δηλώσεις του στην Boston Herald ο επίκεφαλής της Operation Warp Speed.
Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech αναμένεται να λάβει ομοσπονδιακή έγκριση την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Moderna.
Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο, φέρονται να αποδίδουν πάνω από 90% αποτελεσματικότητα.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 68.014.594 και οι νεκροί σε 1.553.169
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 15.089.621 και σε νεκρούς με 285.643
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 177.317 και τρίτη σε κρούσματα με 6.623.911
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 140.958 και τέταρτο το Μεξικό με 110.074
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 61.541 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.466.961 και πέμπτη η Γαλλία με 2.349.059
- Έκτη σε κρούσματα η Ιταλία με 1.742.557, έβδομο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.742.525 και όγδοη η Ισπανία με 1.702.328
- Ένατη η Αργεντινή με 1.466.309 και δέκατη η Κολομβία με 1.377.100
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί σε Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη – Στους 284.000 οι νεκροί

Στον απόλυτο εφιάλτη έχει εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί αγγίζουν τους 284.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 15 εκατομμύρια.
Και ενώ καθημερινά καταγράφονται περίπου 200.000 κρούσματα και 1.500 θάνατοι, ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci αναμένει περαιτέρω έξαρση κρουσμάτων, καθώς όπως αναφέρει, δεν έχει φανεί ακόμα στο σύστημα η επίδραση που είχε ο εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών στην επιδημία.
Την ίδια στιγμή, πάντως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 102.000, με τους επιστήμονες να εξακολουθούν να προειδοποιούν πως ο κρύος καιρός και η συμπεριφορά των πολιτών είναι οι κύριοι παράγοντες της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πολλές Πολιτείες ανακοινώνουν έναν ακόμα γύρο περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις των πολιτών σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Στην Καλιφόρνια, περίπου 33 εκατομμύρια πολίτες είναι και πάλι αντιμέτωποι με σκληρούς περιορισμούς, καθώς εστιατόρια, κομμωτήρια και παιδότοποι έκλεισαν, η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων γίνεται υπό αυστηρούς όρους ενώ κάποια σχολεία παραμένουν ανοιχτά.
Αλλά και στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Andrew Cuomo απείλησε με το κλείσιμο των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, αν και απέκλεισε τουλάχιστον μέχρι στιγμής ένα ευρύ κλείσιμο επιχειρήσεων όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη.
Image
Εκτελεστικό διάταγμα Trump για να εξασφαλίσει προτεραιότητα των ΗΠΑ στα εμβόλια

Με απώτερο στόχο να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ κατά προτεραιότητα στα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού ο πρόεδρος Donald Trump αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο θα προβλέπει ότι τα σκευάσματα που θα παράγονται, θα διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ προτού διατεθούν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Η κυβέρνηση Trump είναι βέβαιη ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθούν όλοι όσοι από τους Αμερικάνους το επιθυμούν προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εκτελεστικό διάταγμα θα ορίζει πως οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν άλλες χώρες να προμηθευτούν εμβόλια, αλλά μόνο αφού θα έχει καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.
Δεν είναι καθαρό το γιατί χρειαζόταν εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλιστεί η διανομή επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εμβολίων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κίνηση μοιάζει να είναι σχεδιασμένη εν μέρει για να υπογραμμίσει την εφαρμογή του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» του Trump, έναν περίπου μήνα προτού ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden.
Ο Λευκός Οίκος οργανώνει χθες ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει τα σχέδιά του όσον αφορά τη διανομή των εμβολίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που βαπτίστηκε Warp Speed.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει παραγγελία για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την εταιρεία, που έχει διευκρινίσει ότι η προμήθεια περαιτέρω δόσεων υπόκειται «σε χωριστή συμφωνία».

Αίρει τα lockdown, διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη

Την χρυσή τομή μεταξύ του ανοίγματος της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων και της αποφυγής ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας αναζητούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αίρουν μεν τα lockdown, αλλά διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις  24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.  
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Στη Γερμανία, το μερικό lockdown έχει παραταθεί έως και τις 10 Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περιορισμένη χαλάρωση στις κοινωνικές επαφές των πολιτών, για την περίοδο από 20/12 έως 2 Ιανουαρίου, ενώ κλειστά θα μείνουν έως τις 10/1 τα εστιατόρια, τα θεάματα και τα γυμναστήρια.
Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου.
Πάντως, στη Βαυαρία αποφασίστηκε να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown από την Τετάρτη (9/12) έως τις 5 Ιανουαρίου 2021.
Οι πολίτες στη Βαυαρία θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για σοβαρούς λόγους, αν και θα υπάρξει κάποια χαλάρωση στους κανόνες για τα Χριστούγεννα αλλά όχι για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς
Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες,  άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Από 15 Δεκεμβρίου θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου, ενώ στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση.
Αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία, θα αρθεί προχθές 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Εν τω μεταξύ, στην Αγγλία το lockdown ήρθη στις 2/12 και επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας τέθηκε στα επίπεδα συναγερμού 2 ή 3, με εξαίρεση το νησί Ουάιτ, την Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι που βρίσκονται στο πρώτο και χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού.
Image
Επείγουσα προειδοποίηση κατά της άρσης των μέτρων από το ECDC

Μια άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19 λόγω της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των νοσηλειών σε περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC), το οποίο εξέδωσε σχετική αξιολόγηση για τον «Κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 που σχετίζεται με την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, «όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μπορεί να είναι η αύξηση στους αριθμούς κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων», προκαλώντας πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας.
Από την άλλη, επισημαίνει ένα αντίστροφο πρόβλημα, «την πιθανότητα ότι η χαλάρωση των μέτρων αργότερα, πιο κοντά στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, ιδίως των περιορισμών στις μετακινήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των ταξιδιωτών σε μέσα μεταφοράς και επίσης να μην επιτρέψει στα άτομα να αυτο-απομονωθούν, προτού συναντήσουν συγγενείς και φίλους».
Λόγω και της «πανδημικής κόπωσης» (που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μειωμένη διάθεση να τηρηθούν τα συνιστώμενα προστατευτικά μέτρα»), η οποία έχει παρατηρηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το ECDC επισημαίνει ότι «άσχετα αν μια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται σε σοβαρή ή όχι επιδημιολογική κατάσταση, υπάρχει απειλή ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα κρούσματα Covid-19 και πιθανώς στις σχετιζόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους στη διάρκεια ή μετά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους».
«Η πιθανότητα λοίμωξης με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στη διάρκεια των επερχόμενων γιορτών θεωρείται πολύ υψηλή για το γενικό πληθυσμό και για τα ιατρικώς ευπαθή άτομα» αναφέρει το ECDC, επισημαίνοντας ότι «οι γιορτές στο τέλος του έτους παραδοσιακά σχετίζονται με δραστηριότητες όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, τα ψώνια και τα ταξίδια, που όλα αποτελούν πρόσθετους κινδύνους για πιο έντονη μετάδοση του SARS-CoV-2».
Σύμφωνα με το μοντέλο του ECDC, αν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, αρθούν πλήρως στις 7 Δεκεμβρίου, προβλέπεται αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στο νοσοκομεία πριν τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ αν αρθούν στις 21 Δεκεμβρίου, η αύξηση αυτή μπορεί να συμβεί από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021.
Το ECDC προτείνει «η άρση των μέτρων να γίνει με στοχευμένο, αναλογικό και συντονισμένο τρόπο, σύμφωνα με την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση και την ευπάθεια του πληθυσμού».

Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Υποχωρούν τα κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό

Επιβράδυνση καταγράφει η πορεία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τον αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο.
Στη Βραζιλία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, 20.371 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα 376 ασθενείς με την COVID -19 υπέκυψαν.
Η Βραζιλία μετρά 177.317 νεκρούς επί συνόλου 6.623.911 μολύνσεων και είναι δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς και τρίτη σε μολύνσεις.
Εν τω μεταξύ, τάσεις υποχώρησης της επιδημίας παρατηρούνται και στο Μεξικό όπου τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.399 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 357 θάνατοι.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 110.074 νεκρούς επί συνόλου 1.182.249 μολύνσεων.
Πρόκειται για τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από την επιδημία.
Αλλά και στην Αργεντινή, μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής, καταγράφονται μειωμένα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν 3.119 μολύνσεις, με το σύνολο τους να φτάνουν τις 1.466.309.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 118 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων ως αυτό το στάδιο να φθάνει τους 39.888 νεκρούς.
Σημειώνεται πως η Αργεντινή καταγράφει τον ένατο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων και τον ενδέκατο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο.

Υποχωρεί ο κορωνοϊός στην Ινδία – Τα λιγότερα κρούσματα από τον Ιούλιο

Σαφείς τάσης υποχώρησης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τα λιγότερα κρούσματα από τον περασμένο Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 26.567 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός μολύνσεων που είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση από τη 10η Ιουλίου.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 385 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Ινδία μετρά 140.958 νεκρούς επί συνόλου 9,7 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως η επιδημία έφτασε στο αποκορύφωμα της τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκτοτε εμφανίζει σαφή σημάδια επιβράδυνσης.

Κίνα: Στους 4.634 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού – Αμετάβλητος από το Μάιο ο αριθμός τους

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα από 15 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι τα 10 από τα 12 κρούσματα ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν ταξιδιώτες, των οποίων η διάγνωση της μόλυνσης γίνεται κατά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.
Οι δύο περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης του ιού εντοπίστηκαν στην επαρχία Σετσουάν.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων – δεν συμπεριλαμβάνονται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - που εντοπίστηκαν προχθές μειώθηκε σε 5, από 6 την προηγουμένη.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.646 μολύνσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης