Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γαλλία): Έτσι η Ευρώπη θα διατηρήσει την «ψηφιακή κυριαρχία» της έναντι των τεχνολογικών γιγάντων

Macron (Γαλλία): Έτσι η Ευρώπη θα διατηρήσει την «ψηφιακή κυριαρχία» της έναντι των τεχνολογικών γιγάντων
Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την «κυριαρχία» της στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας, επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 περιγράφοντας μια σειρά από βήματα που αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησής της από τους γίγαντες της τεχνολογίας των ΗΠΑ.
«Παρότι οι ψηφιακές πλατφόρμες των ΗΠΑ συνέβαλαν σε έναν «μεγάλο μετασχηματισμό» στην κοινωνία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει να υπάρχει μια «ευρωπαϊκή λύση και ευρωπαϊκή κυριαρχία» όσον αφορά το πεδίο της τεχνολογίας, δήλωσε ο Macron.
«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ευρωπαϊκές λύσεις, ευρωπαϊκά μυαλά, ευρωπαϊκούς κανονισμούς», δήλωσε ο Macron σε μια συνομιλία με τον Niklas Zennström, τον Σουηδό δισεκατομμυριούχο ο οποίος συν-ίδρυσε το Skype.
«Έχουμε κανονισμούς ... αλλά δεν έχουμε το ανάλογο αυτής της τεράστιας κεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε ο Macron, αναφερόμενος σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, όπως η Google, η Apple, το Facebook και η Amazon.

Οι προϋποθέσεις

Ο ηγέτης της Γαλλίας περιέγραψε τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχει η Ευρώπη σε μια τέτοια στρατηγική όσον αγορά την «ψηφιακή κυριαρχία».
Αυτές περιλαμβάνουν:
Μεγαλύτερη ολοκλήρωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα όπως η χρηματοδότηση των εταιρειών start-up
Μια «ενιαία ψηφιακή αγορά» που προωθεί την προστασία της ιδιωτικότητας και την τεχνολογική καινοτομία
Ευρωπαϊκές λύσεις cloud και αποθήκευσης δεδομένων για τη μείωση της εξάρτησης από τις αμερικανικές εταιρείες
Η «ψηφιακή κυριαρχία» έχει καταστεί αναπόσπαστη ιδέα στην προσπάθεια της ΕΕ να ηγηθεί στην παγκοσμίως όσον αφορά την τεχνολογική καινοτομία αντιπαρερχόμενη την κυριαρχία των τεχνολογικών γιγάντων των ΗΠΑ.
Η ΕΕ πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιήσει νέους κανόνες οι οποίοι θα διέπουν τις ψηφιακές αγορές και τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους τεχνολογικού γίγαντες των ΗΠΑ, όπως το Google και το Facebook.

Gaia-X για ευρωπαϊκό cloud 

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται σε μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από τους γίγαντες των υπηρεσιών cloud των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το έργο Gaia-X στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου για την αποθήκευση δεδομένων στην Ευρώπη – προκειται ουσιαστικά για σχέδια για τον μελλοντικό ευρωπαϊκό πάροχο cloud.
Η Atomico, η εταιρία venture capital του Zennström, δημοσίευσε μια έκθεση την Τρίτη (8/12) σύμφωνα με την οποία ο τομέας της τεχνολογίας της Ευρώπης μπορεί να προσελκύσει 41 δισ. δολάρια σε επενδύσεις σε start-up το 2020.
Σε αυτήν επίσης περιλαμβάνονται οι προκλήσεις σχετικά με την αύξηση της χρηματοδότησης της τεχνολογικής καινοτομίας και της διαφοροποίησής της.

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης