Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανάκαμψη τύπου «Κ» στο ελληνικό Χρηματιστήριο το 2021 - Τι επιφυλάσσει στους επενδυτές

Ανάκαμψη τύπου «Κ» στο ελληνικό Χρηματιστήριο το 2021 - Τι επιφυλάσσει στους επενδυτές
Το κυνήγι των ευκαιριών και οι τράπεζες
Επιστροφή στην “κανονικότητα” για τους επενδυτές το 2021 σήμανε η έλευση του εμβολίου καθώς τη νέα χρονιά εκτός από τις τραπεζικές μετοχές θα αναζητήσουν τις εταιρείες που θα ανακάμψουν πιο ταχύτερα.
Όπως εξηγεί στο Bankingnews.gr, διαχειριστής χαρτοφυλακίου με χρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά, οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές αναζητούν ήδη τις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν περισσότερο απο το άνοιγμα της οικονομίας, σε εμπόριο, τουρισμό, βιομηχανία κτλ.

Τραπεζοκεντρική

Η χρονιά του 2021, εκ των πραγμάτων, θα είναι τραπεζοκεντρική πρώτον, εξαιτίας των νέων τιτλοποιήσεων (Ηρακλής II, κακή τράπεζα), και δεύτερον λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.
Για τον ίδιο, οι αυξήσεις κεφαλαίου σε υψηλότερες τιμές αποτελούν ένας μύθο καθως οι βασικοί μέτοχοι, άλλα και το ΤΧΣ έχουν κίνητρο να προχωρήσουν σε μουαγιέν στις θέσεις τους σε χαμηλότερες τιμές.
Εξάλλου, αν γίνει μουαγιέν σε χαμηλότερες τιμές τα κέρδη θα είναι υψηλότερα.
Eπιπλέον σημαντικό στοιχείο για το 2021 είναι η στήριξη των οικονομιών, επιχειρήσεων, τραπεζών (SSM) “
Όσο συνεχίζεται η στήριξη κανείς δεν θα κάνει συναλλαγή εναντίον αυτής της στήριξης”, όπως συμπληρώνει.
         
Ανάκαμψη τύπου Κ

Κατά τον ίδιο η ανάκαμψη δεν θα είναι η ίδια για όλους, αλλά θα λάβει το σχήμα Κ, όπου στο άνω άκρο του γράμματος θα βρίσκονται οι εταιρίες που επωφελούνται απο την πανδημία (λ.χ βιομηχανίες μασκών, εμπόριο, εταιρείεες λογισμικού) και στο κάτω άκρο οι επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη (αεροπορικές, τουριστικές).
Με βάση την ανάκαμψη τύπου Κ, διαφορετικοί τομείς της οικονομίας θα ανακάμπτουν με διαφορετικό ρυθμό, χρόνο και μεγέθη.
Βεβαίως, με την ανάκαμψη της οικονομίας επωφελούνται και οι εταιρείες κυκλικής οικονομίας οι οποίες αυξάνουν τις εξαγωγές σε κλάδους που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση (υλικά υποδομών, μεταφορά ενέργειας, Ανανεώσιμες πηγές).
Η ανάκαμψη τύπου Κ, όμως, εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών
ανάπτυξης στις επιχειρήσεις προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εισοδήματα και ως εκ τούτου σ όλη την κοινωνία.       
 Κάτω απο αυτή την οπτική της ανάκαμψης τύπου Κ, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου ήδη αναζητούν τις εταιρείες οι οποίες θα αυξήσουν τα μεγέθη τους, όταν λήξει η καραντίνα.
Στο εμπόριο με αύξηση της κατανάλωσης, στην ενέργεια, στα καύσιμα (διυλιστήρια), στον τουρισμό με αύξηση των τουριστικών αφίξεων και κρατήσεων κτλ.
Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνει ο ίδιος διαχειριστής για τη νέα χρονιά το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί στις προαναφερόμενες εταιρείες και να εξασθενήσει σε μετοχές εταιρειών που είτε πρωταγωνίστησαν, είτε λόγω κεφαλαιοποίησης αποτελούσαν βασικές επιλογές (ΔΕΗ, Οπαπ)

Ισχυρό ενδιαφέρον στο συνέδριο της Wood
     
Πάνω απο 200 εταιρείες παρουσιάστηκαν διαδικτυακά στο πρόσφατο συνέδριο της τσεχικής Wood σε περισσότερους απο 340 επενδυτές συνολικά.
Συμμετείχαν εταιρείες απο Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Καζακστάν, Γεωργία, Ουκρανία και ορισμένες απο άλλες βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε απο τους επενδυτές για τις ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο συνέδριο: Aegean Airlines, Αlpha bank, EΧΑΕ, Eurobank, Fourlis, ΕΛ.ΠΕ, Lamda, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Eθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ,ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Sarantis, Tέρνα Ενεργειακή, Tιτάν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τα νέα απο το εμβόλιο εμφανίστηκε ισχυρή ζήτηση για ελληνικές μετοχές που μεταφέρθηκε και σε εισροές στο ΧΑ.
Οι τράπεζες δικαιολογούσαν την άνοδο λόγω και του χαμηλού δείκτη τιμή προς λογιστική αξία που είχε διαμορφωθεί ενω οι επενδυτές ανέλαβαν ένα “στοίχημα” υψηλής απόδοσης εντάσσοντας εκ νέου την Ελλάδα μεταξύ των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών.     

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης