Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tailor made αντιμετώπιση των τραπεζών ετοιμάζουν ΕΚΤ και SSM... σε 10 ενότητες στις 11 Δεκεμβρίου - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Tailor made αντιμετώπιση των τραπεζών ετοιμάζουν ΕΚΤ και SSM... σε 10 ενότητες στις 11 Δεκεμβρίου - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Δέκα κρίσιμες "αγωνίες"  για τις δραστηριότητες των τραπεζών μετά την πανδημία - Πως διαμορφώνεται η εποπτική ατζέντα
Οι διαφορές μεταξύ των τραπεζών είναι ίσως ένα από τα σημαντικά θέματα που ενδέχεται να απασχολήσουν το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά την πανδημία.
Εκεί λοιπόν θα φανούν οι διαφορές και οι ομοιότητες των πολιτικών που ακολούθησαν τα πιστωτικά ιδρύματα και θα καταγραφούν οι σωστές και οι λάθος πρακτικές.
Τα αποτελέσματα αυτά είναι που φοβάται ο SSM εξ ού και ο επικεφαλής Andrea Enria έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης για το πως αντιμετωπίζουν θέματα προβλέψεων, επιπτώσεις στα κεφάλαια και τελικώς αξιολόγηση κινδύνων.
Οι σημαντικές διαφορές που έχουν εντοπιστεί από τις αρχές οδηγούν πιθανότητα σε διαφοροποίηση της αντιμετώπισης των τραπεζών από τους επόπτες στη μετά Covid εποχή.
Καθόλου δηλαδή δεν αποκλείεται να επιτραπεί το 2021 η διανομή μερισμάτων σε κάποιες τράπεζες ενώ σε κάποιες άλλες όχι.

Μεγάλο χρηματοοικονομικό forum διοργανώνει το SUERF και η EBF

Στις 11 Δεκεμβρίου η κρίση Covid θα αποσχολήσει το SUΕRF το ευρωπαίκό χρηματοοικονομικό φόρουμ που θα επιχειρήσει να αναλύσει μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων η διευκρίνιση των οποίων μπορεί να καταστήσει τις τράπεζες μέρος της λύσης σε ότι αφορά την πανδημία και όχι του προβλήματος αναφέρουν τραπεζικές πηγές που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο.
Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό δίκτυοκεντρικών τραπεζών, εποπτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα.
Η ΕΒF αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Τραπεζών.
Η κρίση του COVID-19 έχει επεκτείνει την πιθανή περίοδο των εξαιρετικά διευρυμένων νομισματικών πολιτικών, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου των τραπεζών σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος επ' αόριστον.
Οι δείκτες πιστωτικής αθέτησης αναμένεται να ενισχυθούν λόγω της κρίσης COVID-19 μεσοπρόθεσμα, μειώνοντας έτσι τους δείκτες ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.
Την ίδια στιγμή η μη διανομή μερισμάτων που καθορίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές ενισχύει προσωρινά τα κεφάλαια των τραπεζών όμως καθιστά πολύ δύσκολες και πάντως λιγότερο ελκυστικά  τις επενδύσεις σε τραπεζικά ίδια κεφάλαια.
Η ανταπόκριση στην κρίση COVID-19 μαρτυρεί ότι οι μεταρρυθμιστικές μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν επιτυχημένες στην ενίσχυση του κεφαλαίου των τραπεζών και στη μείωση της προκυκλικότητας.
Ωστόσο υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Και βέβαια η διαφοροποίηση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει σημαντική.
Για παράδειγμα, ο συνδυασμός τραπεζικής χρηματοδότησης και κρατικών πιστωτικών εγγυήσεων λειτούργησε πολύ καλά σε ορισμένες χώρες, ενώ σε άλλες δεν λειτούργησε τόσο καλά αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών σε κείμενό της.

Σε 10 ενότητες θα οργανωθεί η συζήτηση ενώ θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σε αντίστοιχα ερωτήματα που προάγουν οι ενότητες αυτές.

- Πώς επηρεάζονται διάφοροι τύποι τραπεζών σε διαφορετικές χώρες; Υπάρχουν τράπεζες που δίνουν έμφαση στην λιανική τραπεζική και άλλες στον επιχειρηματικό δανεισμό.
- Ποιες είναι οι πηγές των διαφορών; Πώς αντιδρούν στις τρέχουσες και τις επικείμενες προκλήσεις;
- Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις από πλευράς χρηματοδότησης των τραπεζών σε σχέση με τα έσοδα;
Είναι σαφές πως σε χώρες όπως η Ελλάδα τα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων με τόσα κόκκινα δάνεια είναι κυρίως από τις προμήθειες.
Πόσο ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να συντηρήσει τις τράπεζες.
- Ποιες επιπτώσεις έχει το σύστημα βαθμίδων της ΕΚΤ σχετικά με την αμοιβή της πλεονάζουσας ρευστότητας;
- Ποια είναι τα αναδυόμενα πρότυπα σε διάφορες χώρες και ποια τα επιχειρηματικά  τους μοντέλα.
Πόσο μπορούν να διδαχθούντα διάφορα πιστωτικά  ιδρύματα το ένα από το άλλο;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ευρύτερα;
- Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα από την πανδημική κρίση;
- Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στη δομή του τραπεζικού κλάδου;
- Πώς συγκρίνεται  το ευρωπαϊκό τραπεζικό μοντέλο με το αντίστοιχο αμερικανικό;
Υπενθυμίζεται πως στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται κυρίως από τις τράπεζες ενώ στις ΗΠΑ σημαντικό ρόλο παίζει και η κεφαλαιαγορά.
- Ποιες συνέπειες θα έχει η κρίση COVID-19 στην ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα;
Κατά τη συζήτηση αυτών των ερωτημάτων, το συνέδριο έχει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προοπτική.
Στο συνέδριο θα μετέχουν εποπτικές αρχές, τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών αλλά και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης