Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απρόθυμοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης σε σχέση με το πρώτο lockdown

Απρόθυμοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μειώσουν τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης σε σχέση με το πρώτο lockdown
Η αυτόματη έκπτωση με κρατική εντολή αντικίνητρο για την πτώση των τιμών
Aπρόθυμοι εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν σε μείωση των ζητούμενων τιμών μείωση σε σχέση με το πρώτο lockdown.
Εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα την περίοδο του πρώτου lockdown, καταγράφηκε μια φθίνουσα τάση κυρίως σε περιοχές και σε οικιστικά ακίνητα που το ζητούμενο μίσθωμα είχε φτάσει στο ανώτερο επίπεδο τιμών.
Η μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στο πρώτο lockdown προήρθε από μια στιγμιαία αντίδραση ενός μικρού ποσοστού ιδιοκτητών σε σχέση με το σύνολο των προς μίσθωση οικιστικών ακινήτων, που χρειάζονταν άμεσα εισοδήματα, διότι σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημα από το μίσθωμα κάλυπτε κάποια άλλη υποχρέωση ή/και δόση δανείου.
Παράλληλα, ένα μέρος των ιδιοκτητών που μείωσαν τη ζητούμενη τιμή μίσθωσης, προέβησαν σε μείωση με στόχο να μισθώσουν άμεσα το ακίνητο τους πριν έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις, σε περίπτωση που ίσχυαν τα σενάρια για οικονομικό "κραχ".
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, Θέμη Μπάκα, τώρα τα δεδομένα στο δεύτερο lockdown είναι διαφορετικά, με κυριότερο το γεγονός ότι η «έκπτωση» 40% του ενοικίου αποτελεί «δεδομένο» πλέον όταν εφαρμόζονται περιοριστικοί όροι που πλήττουν εργαζόμενους ή/και επαγγελματίες, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων παρουσιάζουν φθίνουσες τάσεις σε πολύ μικρότερη έκταση από το πρώτο lockdown.
Η άμεση εφαρμογή της «έκπτωσης» του ενοικίου κατά 40% και ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν από το κράτος το 50% των χρημάτων και το υπόλοιπο 50% θα δοθεί μέσω φορολογικών κινήτρων, σίγουρα αποτελεί βασικό παράγοντα μη μείωσης των ζητούμενων τιμών μίσθωσης.

Ο φόβος του lockdown

«Είναι εντελώς λογικό τα μην καταγράφονται οικειοθελής μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, όταν ο ιδιοκτήτης γνωρίζει ότι σε περίπτωση lockdown εφαρμόζεται δια νόμου η έκπτωση 40% του ενοικίου.
Ο αριθμός των ιδιοκτητών που προέβησαν σε μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης (οι ζητούμενες τιμές είναι χωρίς κάποια διαπραγμάτευση - αυτό σημαίνει ότι η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη) εν μέσω του δεύτερου lockdown, είναι μειωμένος ακόμη και κατά 60%-70% σε σχέση με το πρώτο lockdown.
Γενικότερα, εντός του Νοεμβρίου καταγράφηκαν μειώσεις σε πολύ μικρή αριθμητική κλίμακα σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων.

Μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφηκαν σε ακίνητα με υψηλά αρχικά ζητούμενα μισθώματα σε σχέση με το προφίλ του ακινήτου», αναφέρει ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή Iλίσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 65τμ κατασκευής του 1975 ήταν 9€/τμ και μειώθηκε στα 8,3 ευρώ/τμ, όπως και στην περιοχή Εξάρχεια – Νεάπολη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 13,3€/τμ και μειώθηκε στα 12 ευρώ/τμ για διαμέρισμα 75τμ κατασκευής του 1980, ενώ στον Ν.Κόσμο η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 42τμ κατασκευής του 1970, ήταν 11,3 ευρώ/τμ και διαμορφώθηκε μετά την μείωση του ιδιοκτήτη στα 10,5 ευρώ/τμ.
Ζητούμενα μισθώματα που ακόμη και μετά τις οικειοθελείς μειώσεις των ιδιοκτητών, παραμένουν υψηλά.
Στα Βόρεια προάστια, στο Χαλάνδρι το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα 110τμ κατασκευής του 1975 ήταν 6,8 ευρώ/τμ και μειώθηκε στα 6,3 ευρώ/τμ, όπως και στα Μελίσσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 8,5€/τμ και μειώθηκε στα 7,5€/τμ για διαμέρισμα 118τμ κατασκευής του 2001, ενώ στην Ν.Ερυθραία η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης  διαμερίσματος 125τμ κατασκευής του2000, ήταν 8,8 ευρώ/τμ και διαμορφώθηκε μετά την μείωση του ιδιοκτήτη στα 8 ευρώ/τμ.
Στο Νέο Ψυχικό το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 55τμ κατασκευής του 1965 ήταν 14,5 ευρώ/τμ και μειώθηκε στα 12,36 ευρώ/τμ, ενώ στην Ν.Σμύρνη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 97τμ κατασκευής του 1980 ήταν 7,2 ευρώ/τμ και μειώθηκε στα 6,7 ευρώ/τμ.

Γενικότερα οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων, δεν έχουν επηρεαστεί από το δεύτερο lockdown μέχρι στιγμής.

«Σίγουρα η παράταση του lockdown ή/και νέων εν δυνάμει μορφών «υποχρεωτικού» lockdown, και οι τυχόν νέες συνθήκες – όροι που θα επιβληθούν μετά την άρση του lockdown σε συνάρτηση με την εικόνα της «πραγματικής» οικονομίας, τους δείκτες ανεργίας, τη διαθεσιμότητα και η ευκολία  δανεισμού, τα αναπτυξιακά μέτρα που θα στοχεύουν στην οικονομική ενδυνάμωση των πολιτών, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων για την εργασία τους και τα εισοδήματά τους αλλά και η εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία τόσο των τιμών μίσθωσης οικιστικών ακινήτων αλλά και το σύνολο της κτηματαγοράς», επισημαίνει ο κ. Μπάκας.

Ελένη Μπότα
www.bankningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης