Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sarkozy (Γαλλία): Φυλάκιση 4 ετών προτείνουν οι εισαγγελείς - Ένοχος για τις υποκλοπές

Sarkozy (Γαλλία): Φυλάκιση 4 ετών προτείνουν οι εισαγγελείς - Ένοχος για τις υποκλοπές
Οι δύο εισαγγελείς του οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας έκριναν ένοχο τον N. Sarkozy για την υπόθεση των «υποκλοπών» και ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή 4 ετών

Tέσσερα χρόνια φυλακή, εκ των οποίων δύο με αναστολή, είναι η ποινή που προτείνουν οι δημόσιοι κατήγοροι για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Nicolas Sarkozy.
Οι δύο εισαγγελείς του οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας έκριναν πως ο Nicolas Sarkozy είναι ένοχος για την υπόθεση των «υποκλοπών» και ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή 4 ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή.
Την ίδια ποινή ζήτησαν για τον δικηγόρο του Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, που εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση, αλλά και για τον δικαστή Gilbert Agibert.
Ειδικά για τον Ερζόγκ, το δικαστήριο πρότεινε τη στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για διάστημα πέντε ετών.
Αρνείται τις κατηγορίες ο Nicolas Sarkozy
Ο Nicolas Sarkozy υποστήριξε κατά την απολογία του τη Δευτέρα πως δεν διέπραξε το παραμικρό παράπτωμα και ορκίστηκε να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους, προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του.
«Δεν παραδέχομαι καμία από αυτές τις αχρειότητες για τις οποίες διώκομαι εδώ και έξι χρόνια», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους (2007-2012), παίρνοντας για λίγο τον λόγο ενώπιον του Πλημμελειοδικείου του Παρισιού.
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, και οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση αντιμετωπίζουν ανώτατη ποινή 10 ετών και πρόστιμο που μπορεί να αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η υπόθεση Bismuth

Η υπόθεση αυτή, η λεγόμενη «Bismuth», προέρχεται από έναν άλλον φάκελο: τις υποψίες για χρηματοδότηση από τη Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του Nicolas Sarkozy το 2007, για την οποία έχει τεθεί υπό εξέταση τέσσερις φορές.
Είναι στο πλαίσιο των ερευνών κατά τις οποίες οι δικαστές ανακάλυψαν το 2014 την ύπαρξη μιας ανεπίσημης τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο και τον δικηγόρο του, Thierry Herzog, που είχε ανοιχθεί υπό το όνομα «Paul Bismuth».
«Σύμφωνα διαφθοράς» οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες
Οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες βρίσκονται στο κέντρο της υπόθεσης των «ecoutes»: είναι η απόδειξη, για την κατηγορούσα αρχή, της ύπαρξης ενός «συμφώνου διαφθοράς».
Πρόκειται για «παράνομη» υποκλοπή, διαμαρτύρεται η υπεράσπιση, που υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε το απόρρητο των συνομιλιών ανάμεσα σε έναν δικηγόρο και τον πελάτη του.
Η δίκη αυτή είναι πρωτόγνωρη.
Πριν από τον Nicolas Sarkozy, μόνον ένας πρώην πρόεδρος, ο Jacques Chirac, είχε περάσει από δίκη και είχε καταδικασθεί το 2011 σε μια υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας στον Δήμο του Παρισιού, αλλά χωρίς ποτέ να έχει εμφανιστεί ενώπιον των δικαστών, για λόγους υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης