Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρόταση για 1.500 δολ. σε κάθε Αμερικανό που κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Πρόταση για 1.500 δολ. σε κάθε Αμερικανό που κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
«Όσο γρηγορότερα εμβολιάσουμε το 75% αυτής της χώρας, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπερδέψουμε με τον Covid19» δήλωσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Delaney 
Πρόταση να δοθούν 1.500 δολάρια σε κάθε Αμερικανό που δεν θα διστάσει να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κομίζουν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί συνεχίζουν τις συνομιλίες και τις διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός βουλευτής από την πολιτεία του Μέριλαντ και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα John Delaney πρότεινε μια στρατηγική για να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού στις ΗΠΑ.
Όπως είπε, το σχέδιο έχει ως εξής:
Προσφέροντας στους Αμερικανούς μια επιταγή 1.500 δολαρίων για να αποδεχθούν τη λήψη και των δύο δόσεων του εμβολίου, θα καταστεί εφικτό να εμβολιαστεί το 70% του συνολικού πληθυσμού στις ΗΠΑ και να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.
Ο Delaney υποστήριξε ότι το σχέδιο θα ωφελήσει όλους τους Αμερικανούς, ακόμη και εκείνους που εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό, γιατί έτσι η χώρα θα συντρίψει τον ιό γρήγορα.
«Όσο γρηγορότερα εμβολιάσουμε το 75% αυτής της χώρας, τόσο πιο γρήγορα θα ξεμπερδέψουμε με τον Covid19 και τα πάντα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό», δήλωσε ο Delaney σε συνέντευξή του στο CNBC.com.
Βέβαια, το σχέδιο του βουλευτή από το Μέριλαντ δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει νόμος.
Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε βασικά πράγματα, όπως το μέγεθος του νέου δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης (600 δισεκ. δολ ή 900 δισεκ. δολ.
Ο Delaney αρχικά αντιλήφθηκε το πρόγραμμα ως λύση για να αντιμετωπιστεί ο σκεπτικισμός του κοινού γύρω από το εμβόλιο.
Παρότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που σχεδιάζουν να κάνουν το εμβόλιο μόλις είναι διαθέσιμο έχει αυξηθεί, περισσότερο από το 40% του πληθυσμού δεν θεωρεί επείγουσα ανάγκη το εμβόλιο.


Ανησυχία στους αξιωματούχους υγείας

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας ανησυχούν για τη δυνατότητά τους να πείσουν τους Αμερικανούς.
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ηγετών του κλάδου και εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων, απειλούν ακόμη και να καταστήσουν υποχρεωτική την αποδοχή του εμβολίου για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους.
Πιθανώς, όσοι αρνούνται δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.
(δεδομένου ότι μια "μαύρη αγορά" εμβολίων είναι σχεδόν σίγουρη , ειδικά μετά την προειδοποίηση της Pfizer και της Moderna ότι δεν θα είναι σε θέση να παραδώσουν επιπλέον δόσεις μέχρι τα μέσα του 2021).

Στα 380 εκατομμύρια δολάρια το κόστος

«Πρέπει να υπάρξει, κατά την άποψή μου, ένα κίνητρο για τους ανθρώπους ώστε να λάβουν το εμβόλιο», δήλωσε ο Delaney.
Έτσι, όσοι δεν θελήσουν να λάβουν το εμβόλιο δεν θα αναγκαστούν να το κάνουν.
Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό βουλευτή, το κόστος ενός τέτοιου μέτρου δεν θα ξεπεράσει τα 380 εκατομμύρια δολάρια και, όταν εξαλειφθεί ο COVID 19, όλοι θα έχουν επωφεληθεί.
Πάντως, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα του Delaney πιθανότατα θα ήταν δύσκολο και δαπανηρό.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα», δήλωσε ο Bill Hoagland, ανώτερος αντιπρόεδρος του Διμερούς Πολιτικού Κέντρου και πρώην υπάλληλος της Γερουσίας, ωστόσο αισθάνεται ότι θα ήταν λάθος να συνδεθούν τα επιδόματα με το χρονοδιάγραμμα των εμβολίων, δεδομένης της έλλειψης δόσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης