Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Σύνοδο Κορυφής 25-26 Μαρτίου 2021 θα κριθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία – Ανούσια τα μέτρα που θα ληφθούν 10-11/12 – Ρεύμα… κατά των κυρώσεων

Στην Σύνοδο Κορυφής 25-26 Μαρτίου 2021 θα κριθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία – Ανούσια τα μέτρα που θα ληφθούν 10-11/12 – Ρεύμα… κατά των κυρώσεων
Επίσης φαίνεται ότι απορρίπτεται το σενάριο επιβολής embargo όπλων στην Τουρκία καθώς οι περισσότερες χώρες διάκεινται αρνητικά
Για μια ακόμη φορά η Τουρκία φαίνεται να βγαίνει αλώβητη από την διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Θα υπάρξουν κάποια μέτρα πιθανότατα στα στελέχη της TΡAO της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαιοειδών και σε κάποιους άλλους αξιωματούχους αλλά δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στις τράπεζες, στον τουρισμό ή στα θέματα της τελωνειακής ένωσης.
Επίσης φαίνεται ότι απορρίπτεται το σενάριο επιβολής embargo όπλων στην Τουρκία καθώς οι περισσότερες χώρες διάκεινται αρνητικά.
H Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος ζητούν σκληρές κυρώσεις και embargo όπλων προς την Τουρκία αλλά αυτή η θέση δεν υιοθετείται από την ΕΕ και δεν θα περάσει στην Σύνοδο Κορυφής.

Η Τουρκία θα επαναξιολογηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου 2021

Στην Σύνοδο Κορυφής 25 και 26 Μαρτίου 2021 θα αξιολογηθεί επί της ουσίας η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του bankingnews που ανέφεραν ότι θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα με κυρώσεις και bonus προς την Τουρκία και όχι ουσιαστικές κυρώσεις.

Ποιες χώρες στηρίζουν την Τουρκία;

Φαίνεται ότι η Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία αλλά και η Γερμανία θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία.
Το embargo όπλων κατά της Τουρκίας απορρίπτεται.
Θα υπάρξουν κάποιες υποτυπώδεις κυρώσεις αλλά άνευ ουσίας περισσότερο ως τροχιοδεικτική προειδοποίηση παρά ως μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας.
Οι εμπορικοί δεσμοί, οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων και βεβαίως ο τουρισμός αλλά και ο ρόλος της Τουρκίας σε δύο καίρια ζητήματα στην διαχείριση 4 εκατ μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία… και όχι στην Ευρώπη αλλά στην εμπλοκή της Τουρκίας στο Nagorno Karabakh δεν υποτιμώνται από την ΕΕ….

Η Τουρκία προσεγγίζει την Ουγγαρία ενόψει της Συνόδου

Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, η Τουρκία προσεγγίζει την Ουγγαρία.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ούγγρο ομόλογο του, Péter Szijjártó.
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο ενδεχόμενη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, κάτι που -όπως φαίνεται- θέλει να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα.
Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της Ουγγαρίας στη διαφωνία με την ΕΕ για το κράτος δικαίου.
«Είτε τους αρέσει είτε όχι, η ασφάλεια της Ευρώπης είναι κυρίως στα χέρια της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά ΕΕ και πυρά κατά της Ελλάδας από Cavusoglu

Αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για την αποφυγή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής (10-11 Δεκεμβρίου 2020).
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επεσήμανε πως τα προβλήματα Βρυξελλών - Άγκυρας μπορούν να επιλυθούν μόνο εάν πρυτανεύσει η κοινή λογική στην επικείμενη Σύνοδο αλλά και αργότερα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει ρόλο ειλικρινούς διαμεσολαβητή σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία.
Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ε.Ε. μέσω διαλόγου και διπλωματίας» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Cavusoglu ισχυρίστηκε πως η Τουρκία «επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Ωστόσο, ο Cavusoglu δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει πυρά και κατά της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις» σημείωσε σε σημερινή του τοποθέτηση, ενώ κατήγγειλε πως η Αθήνα αρνήθηκε να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική πλευρά.
Μάλιστα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δει ποιος είναι αυτός που αρνείται τον διάλογο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης