Τελευταία Νέα
Διεθνή

Donohoe (Eurogroup): Στόχος η υιοθέτηση ενιαίου σχεδίου ασφάλισης των καταθέσεων

Donohoe (Eurogroup): Στόχος η υιοθέτηση ενιαίου σχεδίου ασφάλισης των καταθέσεων
Ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe έχει θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση ενός λεπτομερούς σχεδίου εργασίας για την τραπεζική ένωση έως τα μέσα του επόμενου έτους
Η δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου ασφάλισης καταθέσεων (wide bank deposit insurance - EDIS) στην Ευρωζώνη είναι ένα από τα τέσσερα κεντρικά θέματα για τα οποία θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εργασίες δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε (10-11ης Δεκεμβρίου).
Στα βασικά αυτά θέματα συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης κρίσεων της Ευρωζώνης, η ενοποίηση των διασυνοριακών αγορών και η εξάλειψη του δεσμού μεταξύ τραπεζών και κρατικού χρέους, ανέφερε ο Donohoe, που είναι και υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση ενός λεπτομερούς σχεδίου εργασίας για την τραπεζική ένωση έως τα μέσα του επόμενου έτους.
«Είναι ευθύνη του Eurogroup να εξετάσει πώς μπορούν να γίνουν ακόμη βαθύτερα τα θεμέλια του ευρώ.
Η πανδημία και το Brexit μας υπενθύμισαν ότι η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. χρειάζονται σταθερές πηγές δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης των εισοδημάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του Scholz

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για μια πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ , τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αφαιρώντας ένα εμπόδιο που ανέστειλε τις εξελίξεις για την τραπεζική ένωση. 
Στα τέλος του περασμένου έτους ο Γερμανό υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz επιχείρησε να μπεί τέρμα το «συνεχές αδιέξοδο», αλλά μετά ενάσκηψε η κρίση της πανδημίας. 
Το σύνολο των προτάσεων του κ. Scholz άνοιξε την πόρτα για τη δημιουργία του σχήματος ενιαίας ασφάλισης καταθέσεων για τις τράπεζες της ευρωζώνης – πρόταση στην οποία αντιτίθεται οι πλούσιες χώρες του Βορρά της Ευρωζώνης καθώς θεωρούν ότι οι φορολογούμενοι των κρατών τους θα πληρώσουν το αντίτιμο της αποτυχίας των τραπεζικών συστημάτων σε άλλα κράτη. 
Ωστόσο, η επισφράγιση μιας συμφωνίας για την τραπεζική ένωση θα απαιτήσει προσπάθειες από πολλές κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων.

Τραπεζική Ένωση

Ο Donohoe υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα χρειαστεί μεγαλύτερες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, καθώς και επίπονες μεταρρυθμίσεις.
Το Eurogroup δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει το ενιαίο σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων, αναγνωρίζοντας τις έντονες ανησυχίες που εκφράζουν κάποιες χώρες αναφορικά με το μεγαλύτερο επιμερισμό των κινδύνων.
Όμως, το θέμα τώρα, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μία κεκτημένη ταχύτητα μέσω πολιτικού διαλόγου και επικοινωνίας.
Στις βασικές προτεραιότητες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι και ο τρόπος διαχείρισης των αναγκών ρευστότητας μίας προβληματικής τράπεζας και η διασφάλιση πιο αποτελεσματικού συντονισμού ανάμεσα στις εθνικές και στις τραπεζικές εποπτικές αρχές, ενισχύοντας τη διασυνοριακή ενοποίηση.
Αναφορικά με την οικονομία, ο Donohoe εξέφρασε την άποψη ότι, παρά τις ελπίδες που γεννά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, «είναι ακόμη πολύ ενωρίς για να δηλώσουμε πόσο σημαντικό αντίκτυπο θα έχει στις πολιτικές επιλογές μας το 2021».
Ενθάρρυνε δε, τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους, ακόμη και εάν η οικονομία ανακάμψει το επόμενο έτος. «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην θεωρήσουμε ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σημαίνουν ανάπτυξη για το σύνολο της κοινωνίας.
Έχουμε τεράστια θέματα ως προς την απασχόληση, τα εισοδήματα ως συνέπεια του Covid-19».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης