Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Reggeborgh απομακρύνεται… από το Farallon – Σχεδιάζει μέσω ομολογιακού 600 εκατ να διαμελίσει τον Ελλάκτωρα, αυξάνεται το ρίσκο στις τράπεζες – Εξετάζει και ΑΜΚ

Η Reggeborgh απομακρύνεται… από το Farallon – Σχεδιάζει μέσω ομολογιακού 600 εκατ να διαμελίσει τον Ελλάκτωρα, αυξάνεται το ρίσκο στις τράπεζες – Εξετάζει και ΑΜΚ
Καθίσταται κατανοητό ότι δημιουργείται ένα σκηνικό σύγκρουσης το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι προς όφελος του Ελλάκτωρα
Η Reggeborgh invest ο ολλανδικός επιχειρηματικός όμιλος αρχίζει να ξεδιπλώνει τα χαρτιά του…
Ενώ αναφέρει ότι σχεδιάζει να αποκτήσει τον έλεγχο του Ελλάκτωρα και αποκλείει τον διαμελισμό της εταιρίας στην πράξη κινείται προς την κατεύθυνση του τεμαχισμού.
Ήδη κατέχει το 10,36% των μετοχών ή 22,202 εκατ μετοχές του Ελλάκτωρα μετά τις τελευταίες αγορές ενώ δυνητικά μπορεί να φθάσει με το ποσοστό του Μπόμπολα που κατέχει 12,54% του Ελλάκτωρα… στο 22,90% ή 44,084 εκατ μετοχές.

Οι ολλανδοί υποστηρίζουν ότι το Farallon τους… αγνόησε

Η Reggeborgh βρισκόταν σε επαφή με το αμερικανικό fund Farallon που έχει δανείσει 50 εκατ στα αδέρφια Καλλιτσάντση και έναντι αυτών έχει ενεχυριάσει τις μετοχές τους ύψους 54,81 εκατ μετοχών ή 25,58% του Ελλάκτωρα.
Μάλιστα το Farallon βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με επενδυτικό οίκο να πάρει δάνειο 50 εκατ για να μπορέσει να αποκτήσει τις μετοχές.
Όταν έγινε το deal μεταξύ των αδερφών Καλλιτσάντση και του Farallon δημιουργήθηκε ένα SPV μέσω του οποίου έγινε ο δανεισμός και ενεχυριάστηκαν οι μετοχές.
Το Farallon ήθελε το δάνειο για να μπορέσει τυπικά να αγοράσει τις μετοχές και ακολούθως πουλώντας θα αποπλήρωνε το δάνειο.
Η συμφωνία δεν προχώρησε μεταξύ Farallon και Reggeborgh κυρίως γιατί οι ολλανδοί επεξεργάζονται σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου.

Το Farallon συνομιλεί με επενδυτικό σχήμα

Το Farallon συνομιλεί με επενδυτικό σχήμα υπό τους Καυμενάκη και Μπάκου και έχοντας την στήριξη της Εθνικής τράπεζας εκτιμάει ότι θα αποπληρωθεί το δάνειο των 50 εκατ και το επενδυτικό σχήμα θα αποκτήσει τις μετοχές των αδερφών Καλλιτσάντση ή το 25,58% του Ελλάκτωρα.
Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει λίαν συντόμως να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του το επενδυτικό σχήμα….

Τι σημαίνει ότι η Reggeborgh θα αποκτήσει το 22,90% των μετοχών του Ελλάκτωρα;

Η Reggeborgh σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι δυνητικά μπορεί να αποκτήσει το 22,90% του Ελλάκτωρα από 10,36% που κατέχει άμεσα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει deal μεταξύ της Reggeborgh και του Farallon για το εξής απλό λόγο ότι με 22,90% που δυνητικά θα κατέχουν οι Ολλανδοί… δεν μπορούν να αγοράσουν το ποσοστό των Καλλιτσάντση - Farallon το 25,58% καθώς θα φθάσει στο 48,5% του Ελλάκτωρα και υποχρεωτικά πρέπει να υποβάλλει δημόσια πρόταση.
Άρα η Reggeborgh έχει θέσει εκτός των σχεδιασμών της το Farallon…

Τι θέλει να πετύχει η Reggeborgh;

Το βασικό σχέδιο της Reggeborgh στηρίζεται στην εξής λογική.
Δυνητικά μπορεί να κατέχει 30% με το 22,90% που μπορεί να αποκτήσει με τον option στις μετοχές του Μπόμπολα και βεβαίως ένα επιπλέον ποσοστό 8% κυρίως το ποσοστό που κατέχει η Barclays.
Οι Ολλανδοί μπορούν να φθάσουν στο 30%.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Reggeborgh θέλει να αποκτήσει τον Ελλάκτωρα και να τον κρατήσει ανεξάρτητη εταιρία, να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 60-80 εκατ ευρώ και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό του Farallon.
Αύξηση κεφαλαίου στον Ελλάκτωρα δεν μπορεί να υπάρξει αλλά μόνο στον Άκτωρα καθώς οποιαδήποτε αύξηση στον Ελλάκτωρα θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού της Reggeborgh πάνω από το 33% όπερ σημαίνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.
Το πραγματικό σχέδιο της Reggeborgh δεν είναι όμως η διατήρηση της αυτονομίας του Ελλάκτωρα αλλά ο διαμελισμός.
Θα αποσχίσει την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, θα προχωρήσει σε μια γενναία αναδιάρθρωση και αλλαγή όρων στο ομολογιακό των 600 εκατ με το οποίο δεσμεύεται η ΕΛΤΕΧ Άνεμος και το κατασκευαστικό σκέλος… δηλαδή ο Άκτωρας θα αποτελέσει διελκυστίνδα με τις τράπεζες.
Οι τράπεζες ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το πιστωτικό ρίσκο…

Θα εμφανιστεί το επενδυτικό σχήμα Καυμενάκη και Μπάκου;

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το επενδυτικό σχήμα θα εμφανιστεί και ουσιαστικά θα αποπληρώσουν το δάνειο των 50 εκατ της Farallon στους αδερφούς Καλλιτσάντση και ακολούθως θα αποκτήσουν το 25,58%.
Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μεταξύ Reggeborgh και Farallon και Καυμενάκη – εάν και εφόσον εμφανιστεί στο προσκήνιο με συγκεκριμένη πρόταση;
Καθίσταται κατανοητό ότι δημιουργείται ένα σκηνικό σύγκρουσης το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι προς όφελος του Ελλάκτωρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης