Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Άγκυρα καταδικάζει την κατάληψη τουρκικού πλοίου από δυνάμεις του Haftar (Λιβύη)

Η Άγκυρα καταδικάζει την κατάληψη τουρκικού πλοίου από δυνάμεις του Haftar (Λιβύη)
Σε σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η στοχοποίηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει «σοβαρές συνέπειες», ενώ όσοι εμπλέκονται θα θεωρούνται «στόχοι»
Την έντονη καταδίκη του για την κατάληψη τουρκικού σκάφους από δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (8/12/2020), λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του προς τα δυτικά της χώρας, προειδοποιώντας παράλληλα για πιθανή αντεκδίκηση.
Σε σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η στοχοποίηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει «σοβαρές συνέπειες», ενώ όσοι εμπλέκονται θα θεωρούνται «στόχοι».

Νωρίτερα όπως μετέδιδε το BankingNews

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης αναχαίτισαν ένα τουρκικό πλοίο που με σημαία Τζαμάικας κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους, σε ένα συμβάν πιθανής ανάφλεξης του πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα μετά από εβδομάδες ανακωχής, όπως γράφει στην αγγλόφωνη έκδοσή του η τουρκική εφημερίδα Sabah.
Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, οι δυνάμεις της οποίας εδώ και χρόνια αναμετρώνται στο πεδίο της μάχης με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) με έδρα την ανατολική Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος του LNA ανέφερε ότι το εμπορικό φορτηγό πλοίο Mabrouka, είχε 17 μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων εννέα Τούρκων υπηκόων, και εμπορευματοκιβώτια που δεν έχουν ακόμη επιθεωρηθεί.
Οι ναυτικές δυνάμεις του LNA το αναχαίτισαν κοντά στο ανατολικό λιμάνι της Ντέρνα, είπε.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει.

Σε κίνδυνο η συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη

Η GNA και η LNA υπέγραψαν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του 2020 και τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο διεξαγωγή εκλογών το επόμενο έτος (2021) ως λύση στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης.
Αλλά και οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους από τις πρώτες γραμμές του μετώπου, όπως απαιτεί η συμφωνία εκεχειρίας, ενώ ένα συμβάν στη νότια Λιβύη χθες Κυριακή 96/12), όταν οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, έθεσε τη συμφωνία σε περαιτέρω κίνδυνο.
Ο LNA υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τόνισε ότι ξένοι υποστηρικτές και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της Λιβύης συνεχίζουν να παραβιάζουν το embargo όπλων στη βορειοαφρικανική χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης