Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τεταμένο το κλίμα ενόψει της Συνόδου (10-11/12), όχι στο embargo όπλων - Οργή στην Τουρκία για Μητσοτάκη - Cavusoglu: Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις

Τεταμένο το κλίμα ενόψει της Συνόδου (10-11/12), όχι στο embargo όπλων - Οργή στην Τουρκία για Μητσοτάκη - Cavusoglu: Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέτρεψε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές
(upd3) Τεταμένο παραμένει το κλίμα τόσο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας όσο και μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.
Μάλιστα, οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί μετατροπής της ελληνοτουρκικής κρίσης και ευρωτουρκική προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, με τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για… σκάνδαλο.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας να διεθνοποιήσει τις τουρκικές προκλήσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και του ίδιου του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίους κατηγορεί την ΕΕ ότι… εθελοτυφλεί απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως «κεφαλή» στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα.
Η Ένωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία» δήλωσε ο Erdogan.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί την ΕΕ για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας αλλά και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ δηλώνει ότι όλα τα ενδεχόμενα - και η επιβολή κυρώσεων -  παραμένουν στο τραπέζι.

Stano (EE): Η απόφαση για την Τουρκία εναπόκειται στους ηγέτες - Όλα στο τραπέζι

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, «ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι».
«Η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν εχθές τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις», σημείωσε ο Peter Stano.
Αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες προς ανακοίνωση.

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Ταραχοποιός της περιοχής μας η Τουρκία - Ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας

Η Τουρκία ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας, και έχει καταστεί, δυστυχώς, ο ταραχοποιός της περιοχής, τόνισε μετά την τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου στο Αμμάν, ο Νίκος Δένδιας.
Η Τουρκία διαδίδει προπαγάνδα και ψεύτικες ειδήσεις, απειλεί με χρήση βίας, έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, εάν η ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις ασφαλείας, με τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Λιβύη στον Καύκασο -«ταξιδιωτικό γραφείο τζιχάντ» - και θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή, εξήγησε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καλέσει επανειλημμένα την Άγκυρα να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες που τηρούν το νόμο και μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Image
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα των συνομιλιών, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για τη Λιβύη, τη Συρία, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών βρήκαν πολλά σημεία κοινής κατανόησης και προσέγγισης και γι' αυτό υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση της τριμερούς, μέσω της ίδρυσης μόνιμου γραμματέα στη Λευκωσία καθώς και τη διεύρυνση αυτού του σχήματος συνεργασίας.
Ανέφερε, για παράδειγμα, πως συμφωνήθηκε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, να επισκεφτούν μαζί το Ιράκ.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση διεξάγεται με φυσική παρουσία και όχι διαδικτυακά, λέει πολλά για τη σημασία που αποδίδεται στην Ιορδανία και στην τριμερή συνεργασία.
Επίσης, επιδοκίμασε τον ρόλο της Ιορδανίας ως φάρου ειρήνης και σταθερότητας σε αυτήν την ταραχώδη περιοχή.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στο προσφυγικό. Η Ιορδανία έχει έναν αριθμό-ρεκόρ προσφύγων στο έδαφος της και τους φιλοξενεί με ανθρώπινο τρόπο και δεν χρησιμοποιεί την παρουσία τους ως τρόπο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άλλες χώρες, επισήμανε.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν και πως είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες που αποδέχονται τις ίδιες αξίες και μοιράζονται την ίδια αντίληψη για την ειρήνη, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, παρατήρησε, υπάρχει μια χώρα στην περιοχή που αμφισβητεί αυτήν τη βασική αντίληψη και αυτές τις προϋποθέσεις, και αυτή είναι η Τουρκία.
Τέλος, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Ελλάδα προετοιμάζει τη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2021.

www.bankingnews.gr 77777777777777777



Τα τουρκικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Για «σκάνδαλο» κάνουν λόγο τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές.
«H ομολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο με την Τουρκία» σχολιάζει η Hurriyet.

Image
«Ομολογία του πρωθυπουργού της Ελλάδας για την Τουρκία» ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της Sabah.
 
Image
«Σκανδαλώδης δήλωση από τον Μητσοτάκη: Τα καταφέραμε!» γράφει η Milliyet

Image
«Μητσοτάκης για ελληνοτουρκική σύγκρουση. Πετύχαμε να γίνει διαφορά Τουρκίας – Ε.Ε.» σημειώνει το CNN Turk.
 
Image
«Ομολογία βόμβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μητσοτάκης: Μετατρέψαμε την ελληνοτουρκική διαμάχη, σε διαμάχη Ε.Ε. – Τουρκίας» σημειώνει το  haberler.com.
 
Image
«Ομολογία του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη» σημειώνει η Yeni Safak.

Image
Οι βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας

Η Αθήνα θέλει να δοθεί μέσω των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σαφής εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Josep Borrell αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να καταθέσει γραπτώς κατάλογο περιοριστικών μέτρων/κυρώσεων.
Δεύτερον, η Αθήνα θα επιθυμούσε να καταγραφούν στο κείμενο οι τομείς επί των οποίων δύναται να υπάρξουν κυρώσεις.
Επίσης, στο τραπέζι θα μπουν και τα αντίμετρα για τις σαφείς παραβιάσεις της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας από την πλευρά της Άγκυρας.
Τρίτον, η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρονική στιγμή ενεργοποίησης των κυρώσεων.
Ωστόσο, όσο κι αν η Αθήνα διατηρεί στο τραπέζι το αίτημα για εμπάργκο όπλων, η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να ενδώσεις στις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Δυσπιστία απέναντι στον Borrell

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένεται και τεράστια βήματα από τον Borrell δεδομένης και της ισπανικής καταγωγής του.
Η Ισπανία είναι ανάμεσα στις χώρες όπου είναι ιδιαίτερα διστακτική ως προς το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Άλλωστε, η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ισπανίας.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υπό τη Γερμανία.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια ως και να εγκλωβιστεί η Αθήνα σε ένα πλαίσιο διαλόγου με την Άγκυρα, με την τελευταία να παρακινείται να προβεί σε «κινήσεις καλής θελήσεως» της τελευταίας στιγμής, ώστε να αποφορτιστεί το αρνητικό κλίμα έναντι της Τουρκίας.
Μάλιστα, «ακούγεται» ότι η Άγκυρα φερόταν έτοιμη να προχωρήσει και στην έκδοση νέας NAVTEX πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με καταληκτική ημερομηνία την 5η Δεκεμβρίου ώστε το Oruc Reis να ολοκληρώσει το τελευταίο κομμάτι των ερευνών του στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και σε αυτή τη φάση δεν το έπραξε, κανείς δεν αποκλείει ότι θα το κάνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Το Βερολίνο εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να αναμένει την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων από τον Joe Biden πριν προβεί σε σκλήρυνση πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Η Τουρκία προσεγγίζει την Ουγγαρία ενόψει της Συνόδου

Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, η Τουρκία προσεγγίζει την Ουγγαρία.
Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ούγγρο ομόλογο του, Péter Szijjártó.
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο ενδεχόμενη απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, κάτι που -όπως φαίνεται- θέλει να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα.
Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της Ουγγαρίας στη διαφωνία με την ΕΕ για το κράτος δικαίου.
«Είτε τους αρέσει είτε όχι, η ασφάλεια της Ευρώπης είναι κυρίως στα χέρια της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές κατά ΕΕ και πυρά κατά της Ελλάδας από Cavusoglu

Αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις για την αποφυγή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής (10-11 Δεκεμβρίου 2020).
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επεσήμανε πως τα προβλήματα Βρυξελλών - Άγκυρας μπορούν να επιλυθούν μόνο εάν πρυτανεύσει η κοινή λογική στην επικείμενη Σύνοδο αλλά και αργότερα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει ρόλο ειλικρινούς διαμεσολαβητή σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Τουρκία.
Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ε.Ε. μέσω διαλόγου και διπλωματίας» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Cavusoglu ισχυρίστηκε πως η Τουρκία «επιθυμεί να βελτιωθούν οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Ωστόσο, ο Cavusoglu δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει πυρά και κατά της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις» σημείωσε σε σημερινή του τοποθέτηση, ενώ κατήγγειλε πως η Αθήνα αρνήθηκε να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική πλευρά.
Μάλιστα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δει ποιος είναι αυτός που αρνείται τον διάλογο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης