Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σταθεροποιητικό ξεκίνημα με το βλέμμα υψηλότερα και πάλι

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σταθεροποιητικό ξεκίνημα με το βλέμμα υψηλότερα και πάλι
ΑΓΟΡΑ: Ήταν τόσο πιεσμένη η αγορά το προηγούμενο διάστημα που οι 12 συνεχόμενες ανοδικές δεν προκαλούν εντύπωση, ούτε τα μεγάλα κέρδη από τα τέλη Οκτωβρίου. Τάση από τις αγορές του εξωτερικού περιμένουν σήμερα οι αναλυτές. Το βλέμμα είναι γύρω από τις 800 μονάδες όπου υπάρχει μία σημαντική αντίσταση.

Υπάρχουν μεγάλα κέρδη και βλέπουμε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οι οποίες δημιουργούν διακυμάνσεις και αύξηση μεταβλητότητας. Οι αγοραστές όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξαν ότι είχαν δυνάμεις και απορροφούσαν την προσφορά, οδηγώντας τις μετοχές υψηλότερα στο κλείσιμο της ημέρας. Θα λέγαμε πως όποια και αν είναι η κίνηση της αγοράς σήμερα, θα είναι δικαιολογημένη. Και να διορθώσει και να κινηθεί υψηλότερα. Και νέες μετοχές περιμένουμε να αρχίσουν να ξεχωρίζουν, ειδικά εκείνες που έχουν μείνει πίσω. Οι επενδυτές αναζητούν πλέον τις ευκαιρίες. Οι γνωστές πάντως θα μείνουν στο επίκεντρο, όπως π.χ, οι τραπεζικές.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σταθεροποιητικά με τάσεις ανάλογες των ευρωπαϊκών αγορών. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον ωστόσο διατηρείται και βλέπουμε και μία μετατόπιση προς τα μικρομεσαία, τα οποία δεν έχουν ακολουθήσει την τάση. Στο ξεκίνημα ξεχωρίζει η Aegean καθώς ενισχύεται 2% και η Ελλάκτωρ η οποία κινείται γύρω από το χθεσινό κλείσιμο με καλό όγκο. Διορθωτικά κινούνται οι τράπεζες.

ΞΕΝΟΙ: Θα θυμίσουμε πως για συνεχόμενους 11 μήνες (10 το 2020 και τον Δεκέμβριο του 2019) έχουν καθαρές εκροές στο ΧΑ. Ήταν δηλαδή πωλητές. Και τώρα ξαφνικά τους «αποθεώνουν» γιατί «μυρίστηκαν» την αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα. Δηλαδή οι Έλληνες επενδυτές που βάζουν πλάτη τόσους μήνες και κράτησαν την αγορά, δεν έχουν μυριστεί κάτι; Μέχρι λίγο καιρό πριν οι ξένοι πουλούσαν λες και δεν υπήρχε αύριο. Βύθιζαν μετοχές, έβγαζαν τόσα χαρτιά που δεν μπορούσαν να απορροφηθούν με τίποτα. Και ξαφνικά έγιναν και πάλι… ηγέτες.

Ποιοι; Αυτοί που πουλούσαν Motor Oil στα 8 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 2,5 ευρώ, Jumbo στα 12 ευρώ, Τιτάν στα 10 ευρώ, Πετρόπουλο στα 4 ευρώ και τόσες και τόσες άλλες μετοχές. Τώρα βέβαια είναι «άχαρτοι» και τρέχουν να προλάβουν. Τι κι αν πούλησαν χαμηλότερα και αγοράζουν υψηλότερα; Τα δικά τους λεφτά νομίζετε ότι «παίζουν»; Others people money! Η πεμπτουσία της διαχείρισης αγαπητοί αναγνώστες! Γι’ αυτό και πλέον δεν ενθουσιαζόμαστε και με τις κινήσεις τους. Θεωρούμε πως οι Έλληνες είναι οι νικητές αυτής της διαφορετικής μάχης στο ταμπλό. Μπήκαν σε καλύτερες τιμές και τώρα μπορούν να κάθονται και να απολαμβάνουν.

Τι να πούμε και για κάποιους ξένους αναλυτές που συνωστίζονται σε τηλεδιασκέψεις εταιρειών με αρνητική καθαρή θέση και μεγάλα χρέη και δεν έχουν μία ερώτηση γι΄ αυτά. Από την άλλη, απουσιάζουν από τηλεδιασκέψεις αδάνειστων εταιρειών, με γεμάτα ταμεία, ισχυρή ρευστότητα και καλές προοπτικές. Αδιαφορούν για εταιρείες που με τα κέρδη εννιαμήνου παίζουν με μονοψήφιο p/e.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Σήμερα έχει 436,6 εκατ. μετοχές και αποτίμηση με βάση το χθεσινό κλείσιμο 549 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ θα μετατρέψει CoCo 2 δισ. ευρώ με 6 ευρώ ανά μετοχή με την τιμή να είναι στα 1,2570 ευρώ. Θα «τυπωθούν» 394,4 εκατ. μετοχές και θα μπουν προς διαπραγμάτευση. Άμεσα θα χάσει το ΤΧΣ περίπου 4,75 ευρώ ανά μετοχή αλλά θα έχει το 61,3%. Στους ξένους δεν αρέσει η κρατικοποίηση, αλλά εμείς θα πούμε πως για τους μετόχους η ισχυροποίηση του ισολογισμού είναι μεγάλη και το dilution μικρό. Φανταστείτε δηλαδή να άλλαζε τις ομολογίες σε τρέχουσες τιμές πόσες μετοχές θα τυπώνονταν.

INTRALOT: Σύνολο ιδίων κεφαλαίων -175 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 869,7 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 107,2 εκατ. ευρώ, πωλήσεις στο εννεάμηνο 266,1 εκατ. ευρώ από 555,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 45,2 εκατ. ευρώ από 78,8 εκατ. ευρώ και ζημιές 63,5 εκατ. ευρώ από 41,7 εκατ. ευρώ.

Παρατηρούμε πως τα έσοδα από την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 63,3% και είναι πλέον αντίστοιχα με αυτά από τις ΗΠΑ. Όμως τα έσοδα από ΗΠΑ δίνουν διπλάσιο μικτό κέρδος. Από την άλλη τα έσοδα από άλλες χώρες αν και μόλις 32,1 εκατ. ευρώ έναντι 135,4 εκατ. ευρώ από ΗΠΑ, δίνουν μικτό κέρδος 23,2 εκατ. ευρώ από 31 εκατ. ευρώ των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση ότι οι συνομιλίες με ομολογιούχους που κατέχουν το 60% των συνολικών ομολογιών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είναι ο καταλύτης. Περιμένουμε τη σημερινή τηλεδιάσκεψη μήπως υπάρχει περισσότερη ενημέρωση. Η εταιρεία λέει πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα μπορεί να ανακοινωθεί μία συμφωνία επωφελής για όλα τα μέρη.

ΤΙΤΑΝ: Θα λέγαμε πως έχει ακόμα σημαντικό περιθώριο και έχει κάνει μία ολιγοήμερη στάση γύρω από τα 14 ευρώ.

ΑΒΑΞ: Κινείται υψηλότερα και αθόρυβα καθώς άλλη του κλάδου έχει τραβήξει τα βλέμματα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Παρά το ράλι παραμένει ακόμα αρκετά φθηνή. Σε εξέλιξη νέα ανοδική κίνηση.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Καλή η κινητικότητα στη μετοχή το τελευταίο διάστημα.

ΕΛΤΟΝ: Προσπαθεί να περάσει κρίσιμα σημεία και αν το καταφέρει θα μπορέσει να δει καλύτερα επίπεδα τιμών. Το αξίζει η μετοχή, λόγω θεμελιωδών.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ωραία κίνηση το τελευταίο διάστημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->