Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Ανθεκτικές, χωρίς NPLs και κεφαλαιακά επαρκείς οι γαλλικές τράπεζες

Scope Ratings: Ανθεκτικές, χωρίς NPLs και κεφαλαιακά επαρκείς οι γαλλικές τράπεζες
Οι γαλλικές τράπεζες θα κλείσουν το 2020 με αξιοπρεπή στοιχεία, αναφέρει η Scope Ratings
Ανθεκτικές, χωρίς NPLs και κεφαλαιακά επαρκείς οι γαλλικές τράπεζες, παρά τις απώλειες που είχαν το α’ εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Ειδικότερα, οι γαλλικές τράπεζες θα κλείσουν το 2020 με αξιοπρεπή στοιχεία και χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού που έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους δείχνει ανθεκτικότητα, ενώ και τα έσοδα έχουν βελτιωθεί.
Για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, τα καθαρά έσοδα ήταν κοντά στα αποτελέσματα της περιόδου 2019-2020 το αντίστοιχο τρίμηνο.
«Οι τράπεζες στη Γαλλία δημιουργούν κεφαλαιακά μαξιλάρια και προβαίνουν σε προβλέψεις.
Η απαγόρευση διανομής μερισμάτων βοήθησε στην απορρόφηση των απωλειών, ενώ η συνεχής πρόσβαση στις αγορές επέτρεψε την έκδοση ομολόγων» αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν… μαζική.
Παράλληλα με αυτή τη μεταβλητή, οι απαιτούμενες προσαρμογές βάσει επιχειρηματικών μοντέλων πρέπει να συνεχιστούν.
Η καμπύλη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει επίπεδη από την αρχή του 2020 (2,2%-3,6%) – το χαμηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.
Επίσης, αντανακλά τη δυναμική ανάπτυξης των γαλλικών τραπεζών, χάρη στην πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης.
Η διατήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη είναι πολύ σημαντική για να μην υπάρξουν νέες αθετήσεις δανείων που θα πλήξουν τους προϋπολογισμούς των τραπεζών.
Βέβαια, το δεύτερο lockdown έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς δανειολήπτες.
Σε κάθε περίπτωση, η επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού θα παραμείνει υπό έλεγχο για τις γαλλικές τράπεζες, δεδομένου ότι το 2021 θα είναι έτος ανόδου.
Η αύξηση της ανεργίας θα περιοριστεί, οι πελάτες των γαλλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν αποταμιεύσει χρήματα, ενώ πολύ καλά τα πηγαίνει και η αγορά ακινήτων.
Προβλήματα, όπως είναι φυσικό, αντιμετωπίζει η λιανική.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν ζημία που ισοδυναμεί με 2% ή 3% του συνολικού πιστωτικού ανοίγματος.
Η δημιουργία εσόδων στο γ’ τρίμηνο του 2020 έλαβε ενίσχυσης από το κύμα αισιοδοξίας μετά το πρώτο lockdown.
Το δεύτερο εξάμηνο δεν επηρεάστηκε από γεγονότα όπως π.χ. οι αρνητικές τιμές σε εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι η κακή απόδοση των παραγώγων μετοχών, στα οποία οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν ηγετικές θέσεις στην αγορά, επηρέασαν την απόδοσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης