Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πέντε απαντήσεις που περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου

Οι πέντε απαντήσεις που περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ την Πέμπτη 10  Δεκεμβρίου
Τι θα συμβεί με το πρόγραμμα ΡΕΡΡ και με τα TLTROs, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters - Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών 
Ύστερα από αρκετούς μήνες καλλιέργειας προσδοκιών προς τις αγορές για περισσότερα μέτρα νομισματικής στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης που έχει πληγεί από την κρίση της πανδημίας, ήρθε η ώρα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποδείξει τη διάθεσή της να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία όπως έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές η επικεφαλής της Christine Lagarde.
Σε περίπτωση, όμως, που στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου ανακοινώσει κάτι λιγότερο από τις προσδοκίες που η ίδια καλλιέργησε, η απογοήτευση θα είναι μεγάλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters στις 7 Δεκεμβρίου.

Πέντε βασικά ερωτήματα απασχολούν τις αγορές:

1. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ΡΕΡΡ) θα αυξηθεί και θα παραταθεί;

Ναι, η ΕΚΤ έχει ήδη σηματοδοτήσει την πρόθεσή της για αύξηση των αγορών ομολόγων και της φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες και τώρα αναμένεται να παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες του νέου πακέτου μέτρων.
Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, ήδη στα 1,35 τρισ. ευρώ, επιπλέον κατά 500 δισ. ευρώ παρατείνοντάς το τουλάχιστον για έξι ακόμη μήνες έως τα τέλη του 2021.
Υπό εξέταση είναι ακόμη και το σενάριο παράτασης για 12 μήνες, δηλ. έως τα μέσα του 2022.

2. Τι θα κάνει με τα TLTROs;

Αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αναδείξει τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τράπεζες, γνωστές ως TLTROs, σε ακόμη ένα βασικό εργαλείο πολιτικής της, διατηρώντας τες για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.
Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το επιτόκιο των TLTROs στο χαμηλό επίπεδο του 1% παρατείνοντας τη διάρκεια στα τρία από τα δύο έτη προκειμένου να ενθαρρύνει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις ακόμη και εν μέσω περιόδου βαθιάς ύφεσης.
Οικονομολόγοι αναμένουν συνέχιση των γενναιόδωρων συνθηκών χρηματοδότησης. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδεχομένως να εξετάσουν και παράταση των μέτρων χαλάρωσης των collateral και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2021 καθώς και ανάλογη προσαρμογή του κλιμακωτού επιτοκίου (που θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη εξαίρεση των τραπεζών από την πληρωμή στην ΕΚΤ της ετήσιας επιβάρυνσης στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους), έτσι ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι πιέσεις στις τράπεζες από τα αρνητικά επιτόκια.

3. Η ΕΚΤ θα εξετάσει την χρήση του Προγράμματος Αγοράς Ενεργητικού (ΑΡΡ) στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης;

Σίγουρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία επέκταση του Προγράμματος Αγοράς Ενεργητικού της ΕΚΤ, παρότι βασικό εργαλείο θα παραμείνει το ΡΕΡΡ.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, οι διαμορφωτές πολιτικής έχουν συζητήσει για το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να παρατείνει το ΡΕΡΡ, με δεδομένη την άνευ προηγουμένου ευελιξία του, ή το κανονικό ΑΡΡ, στο πλαίσιο του οποίου οι αγορές θα πρέπει να είναι ανάλογες με το μέγεθος των κρατών-μελών.
Μία λιγότερο γενναιόδωρη στήριξη των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ θα τις ενθάρρυνε να στραφούν στα δάνεια της Ε.Ε. που είναι συνδεδεμένα με παραγωγικές επενδύσεις.
Επιπλέον, θα ωθούσε τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Προς το παρόν, το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ της Ε.Ε., ζωτικής σημασίας για τις χώρες που έχουν πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του veto που έχουν ασκήσει η Ουγγαρία και η Πολωνία, σε μία εξέλιξη που εγείρει ανησυχίες για πιθανές καθυστερήσεις.

4. Πόσο ανήσυχη είναι η ΕΚΤ από την άνοδο του ευρώ;

Ένα ισχυρό ευρώ καθιστά πιο δύσκολο το έργο της ΕΚΤ, καθώς θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο την οικονομία και να συμπιέσει τον πληθωρισμό.
Το ευρώ έχει εκτιναχθεί σε υψηλό δυόμισι ετών έναντι του δολαρίου.
Παρ΄όλα αυτά, οι αγορές δεν δείχνουν σήμερα τόσο ανήσυχες όσο το Σεπτέμβριο, όταν η ισχυροποίηση του ευρώ είχε οδηγήσει σε λεκτικές παρεμβάσεις.
Αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα έχει ακόμη περιθώρια ανόδου.
«Σαφώς οιαδήποτε κίνηση πάνω από το 1,20 ανησυχεί την ΕΚΤ, γι’ αυτό και το πιθανότερο είναι να την απασχολήσει και μάλιστα να κάνει και σχετική αναφορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της VTB Capital, Neil Mackinnon.

5. Η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει πτωτικά τις προηγούμενες προβλέψεις της;

Η υποβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομία και τον πληθωρισμό είναι σχεδόν βέβαιη.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υποχωρεί για να ανακάμψει ελαφρώς κάποια στιγμή το 2021, αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό απ΄ό,τι αναμενόταν, ακόμη και εάν οι ελπίδες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού βελτιώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Luis de Guindos.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης