Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ενισχυθεί από τα μέσα του 2021 - Κομβικός ο ρόλος των εμβολίων

tags :
Fitch: Η ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ενισχυθεί από τα μέσα του 2021 - Κομβικός ο ρόλος των εμβολίων
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί και θα γίνει πιο σταθερή  από τα μέσα του 2021 αναφέρει ο οίκος πιστοποιητικής αξιολόγησης Fitch Ratings
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί και θα γίνει πιο σταθερή  από τα μέσα του 2021 καθώς τα εμβόλια κατά του  κορωνοϊού θα συμβάλλουν στην άρση των περιοριστικών μέτρων και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα αρχίσει να χαλαρώνει, αναφέρει ο οίκος πιστοποιητικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η Fitch αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,7% το 2020 σε σύγκριση με την εκτίμηση για πτώση 4,4% το Σεπτέμβριο του 2020.
Αυτό συμβαίνει παρά την προσδοκία της ανανεωμένης πτώσης του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2010 στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο - μετά την πρόσφατη αυστηρότερη επιβολή περιορισμών - και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η παγκόσμια δραστηριότητα ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν το  γ’ τρίμηνο του 2020.
Η παγκόσμια πορεία ανάκαμψης αποδεικνύεται πιο γρήγορη από το αναμενόμενο, καθώς το δεύτερο κύμα του ιού προκαλεί νέους περιορισμούς, αλλά οι ειδήσεις για τα εμβόλια είναι πολύ θετικές για τις οικονομικές προοπτικές τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η Fitch Ratings.
Η Fitch αναθεώρησε την παγκόσμια πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021 στο 5,3% (από 5,2%) με ισχυρότερη ανάπτυξη έως το β’ εξάμηνο του 2021.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 4,5% (από 4%) η Κίνα +8% (από +7,7%), αλλά η ανάπτυξη της ευρωζώνης προβλέπεται τώρα στο +4,7% (από +5,5%) καθώς τα ανανεωμένα μέτρα περιορισμών και τα lockdownsνs επηρεάζουν δραστηριότητα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η Fitch έχει επίσης αναθεωρήσει τις παγκόσμιες προβλέψεις ανάπτυξης για το 2022 σε +4% από +3,6% αντικατοπτρίζοντας την πρόβλεψη μειωμένων κοινωνικών αποστάσεων διαταραχών μόλις διευρυνθούν τα προγράμματα ανοσοποίηση κατά του Covid 19 λόγω των εμβολιασμών.

Σημαντικός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης για την ΕΕ

Οι προβλέψεις της Fitch για το 2022 ενσωματώνουν πλέον τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.
Αυτά είναι πιθανό να προσφέρουν σημαντική ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις και η Fitch έχει αυξήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2022 σε +4,4% από +3,2% στην ανάλυσή του Σεπτεμβρίου του 2020.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά +3,5% το 2022 (από +3%).
Οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες έδωσαν περισσότερο φως στις άνευ προηγουμένου οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η ισχυρή και ταχύτατη πλέον του αναμενόμενου άνοδο στο γ’ τρίμηνο του 2020,  απέδειξε την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας από το άνοιγμα των οικονομιών, ακόμα κι αν μια πραγματική ανάπτυξη τύπου σε σχήμα V παραμένει αόριστη.
Ενώ το πρόσφατο δεύτερο κύμα κλειδώματος δεν συμπιέζει τη δραστηριότητα οπουδήποτε τόσο κοντά όσο τον Απρίλιο, τα βασικά εφέ θα αυξήσουν τη διαδοχική ανάπτυξη σημαντικά όταν οι περιορισμοί θα μειωθούν το 2021.
Ο ρόλος της απαράμιλλης χαλάρωσης της μακροοικονομικής πολιτικής και της κυριαρχικής στήριξης στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας έχει επίσης γίνει σαφέστερος.
Τα συνολικά διαθέσιμα εισοδήματα  των νοικοκυριών παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερά στην Ευρώπη - και αυξήθηκαν σημαντικά στις ΗΠΑ - λόγω των τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν μόνο μετριοπαθή λόγω της επέκτασης των τεράστιων προγραμμάτων και οι πτωχεύσεις των μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ακόμη αυξηθεί.

Κομβικός ο ρόλος των εμβολίων

Τα προβλήματα ή οι καθυστερήσεις διάθεσης των εμβολίων είναι ο βασικός κίνδυνος για την πρόβλεψη και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενους περιορισμούς και κλείσιμο των οικονομιών επιβαρύνοντας σημαντικά το ΑΕΠ το 2021.
Τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο έντονη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση της δραστηριότητας των ΗΠΑ από αυστηρότερους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης, με αποτέλεσμα την πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021ς.
 Η πιθανή διαταραχή από την αποτυχία συμφωνίας ενός ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρότερο αντίκτυπο από αυτό που ενσωματώθηκε στις προβλέψεις της Fitch για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης