Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λιανεμπόριο: «Καλύτερα με κατεβασμένα ρολά παρά μισάνοικτα…»

Λιανεμπόριο: «Καλύτερα με κατεβασμένα ρολά παρά μισάνοικτα…»
Η λογική του ακορντεόν που ακολουθεί η κυβέρνηση στο άνοιγμα και το κλείσιμο των καταστημάτων θα δώσει την χαριστική βολή στο λιανεμπόριο
Η λογική του ακορντεόν που ακολουθεί η κυβέρνηση στο άνοιγμα και το κλείσιμο των καταστημάτων θα δώσει την χαριστική βολή στο λιανεμπόριο, όπως επισημαίνουν ανώτατα στελέχη των  επιχειρήσεων τα οποία αφήνουν αιχμές κατά της κυβέρνησης που έχει αφήσει τα σούπερ μάρκετ ως υποκατάστατο του λιανεμπορίου να προσφέρει διαρκή αγαθά στους καταναλωτές.
Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων που περιμένουν τον Χριστουγεννιάτικο τζίρο για να περιορίσουν τις ζημιές από το lockdown του Νοεμβρίου εμφανίζονται  πρόθυμες να το χάσουν με την προοπτική, όμως όταν έρθουν τα «καλά νέα» για το άνοιγμα των επιχειρήσεων να είναι τελεσίδικο ενώ στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για μερικές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα για να κατεβάσουν ρολά από τις αρχές του νέου έτους, το θεωρούν εγκληματικό λάθος.

Χαμένη χρονιά

Για πολλά στελέχη το 2020 είναι μία χαμένη χρονιά και προτρέπουν το περιεχόμενο  των  κυβερνητικών αποφάσεων να έχουν ως γνώμονα την προοπτική να αφήσουμε πίσω  μας  το πρόβλημα των κρουσμάτων, έτσι ώστε το 2021 να κάνει ποδαρικό με καλύτερες προοπτικές.
Τα ίδια λένε είναι προτιμότερο να θυσιάσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς παρά να δημιουργηθούν πρόσκαιρες ελπίδες στις επιχειρήσεις  όταν μάλιστα δεν έχει αντιμετωπιστεί το υγειονομικό φορτίο.
Επίσης θεωρούν δύσκολο η χώρα να χωριστεί στα δύο με τις επιχειρήσεις του Βορρά να παραμείνουν με κατεβασμένα τα ρολά και ανέβουν  για τις επιχειρήσεις του Νότου διότι οι υγειονομικές συνθήκες  παρουσιάζουν μερική βελτίωση.
Επισημαίνουν  ότι η συνέχιση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για το λιανεμπόριο με τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους καθώς θα συνεχιστεί το καθεστώς  της αναστολής ενώ θα υπάρχει ζήτημα με την καταβολή του ενοικίου στα επίπεδα του 60% που για μία επιχείρηση που δεν διαθέτει ρευστότητα.
Ανάμεσα των άλλων ζητημάτων είναι η αποπληρωμή των προμηθευτών παρά την χρονική παράταση που δίνουν για την εξόφλησή τους  θα έρθει η ημερομηνία αποπληρωμής.
Στο πρώτο τρίμηνο  θα μαζευτεί το σύνολο των υποχρεώσεων ενώ θα είναι αβέβαιη η ροή των εσόδων. Το e-shop των μεγάλων επιχειρήσεών έχει πενταπλασιαστεί αλλά συνέβαλε στην αύξηση του κόστους  διανομής και με τη πλειονότητα  των αντίστοιχων  εταιριών ήταν ανέτοιμες  να αντιμετωπίσουν τον όγκο  δουλειάς.     

Χάθηκαν περίπου 2 δισ ευρώ

Ο τζίρος των Χριστουγέννων υπολογίζεται στα 3,5 δις  ευρώ ο οποίος θεωρείται  ήδη  χαμένος  κατά  το ήμισυ αν τελικά το λιανεμπόριο  ανοίξει μετά  τις 14 Δεκεμβρίου.
Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες για το άνοιγμα των καταστημάτων.
Την ερχόμενη Παρασκευή  θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις αλλά μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε προσδιοριστεί πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια που για την κυβέρνηση είναι πρώτης προτεραιότητας καθώς διαπιστώνει ότι  οι παρεχόμενες υπηρεσίες  προσφέρονται κατοίκων δημιουργώντας κινδύνους και ανοίγει παράθυρο για φοροδιαφυγή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης