Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Φούσκα οι αποτιμήσεις των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Φούσκα οι αποτιμήσεις των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί τους επενδυτές...
Μετά την JP Morgan και τη Morgan Stanley, που έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, και η Goldman Sachs κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «υπεραγορασμένες» μετοχές στις ΗΠΑ.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, μετά το κλείσιμο της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου (στις 3.699 μονάδες, απόδοση +16,5% σε ετήσια βάση) και έχοντας εκτιμήσει τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 στις 3.700 μονάδες μέχρι το τέλος του 2020, αναφέρει πως οι αποτιμήσεις είναι πάρα πολύ υψηλές σε σχέση με το PE (x21,1)

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζα, «οι μετοχές αποτιμώνται λογικά, στο πλαίσιο του τρέχοντος περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων».


Ίσως, όμως, η Goldman Sachs να έχει συνειδητοποιήσει το λάθος της, γιατί μετά τη «λογική των αποτιμήσεων των μετοχών σε μια εποχή χαμηλών επιτοκίων», γράφει ότι «η αγορά είναι υπερπουλημένη και υπεραγορασμένη, με τις αποτιμήσεις να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα».
Προσθέτει δε ότι από την Παρασκευή ο δείκτης SI κατέγραψε τυπική απόκλιση άνω του μέσου όρου...
Επίσης, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει το ρεκόρ εισροών σε αμοιβαία κεφάλαια, που είναι βασικός μοχλός ανόδου της Wall Street.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές Νοεμβρίου, τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια και τα ETFs παρουσιάζουν εισροές 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων - τις μεγαλύτερες εισροές σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου πέντε εβδομάδων από τον Μάρτιο του 2017.
Παράλληλα, η καθαρή μόχλευση συνέχισε να αυξάνεται, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.


Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, ο δείκτης SI συνδυάζει έξι εβδομαδιαίες και τρεις μηνιαίες μετρήσεις τοποθέτησης μετοχών από ξένους και θεσμικούς επενδυτές, αλλά και από μικρομετόχους.
«Οι μετρήσεις +1.0 ή υψηλότερα σημαίνουν ότι αγορά είναι υπερπουλημένη και υπεραγορασμένη».
Εν προκειμένω, αξίζει να επισημανθεί πως η τελευταία φορά που ο δείκτης SI της Goldman Sachs ξεπέρασε το +1.0 ήταν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους - λίγο πριν την κατάρρευση λόγω της Covid19 -, ενώ η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε +2.0 ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επομένως, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, «η συνολική κατανομή μετοχών κατατάσσεται τώρα στο 97ο εκατοστημόριο από το 1990.
Υπολογίζουμε ότι, συνολικά, οι μετοχές αντιπροσωπεύουν το 48% των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, των ξένων επενδυτών και των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες επενδυτών κατέχουν περίπου το 90% της συνολικής αγοράς εταιρικών μετοχών.
Αντίθετα, η συνολική κατανομή σε ομόλογα (22%) και μετρητά (13%) είναι στο 7η εκατοστημόριο και 19ο εκατοστημόριο, αντίστοιχα».




Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτή η επενδυτική ευφορία για τις τιμές των μετοχών;
Πιθανότατα δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Goldman ακολούθησε τις Morgan Stanley και JP Morgan σε ό,τι αφορά την εκτίμησή τους για το χρηματιστήριο
Στο εγγύς μέλλον, ο κίνδυνος μιας διόρθωσης στην αγορά μετοχών έχει αυξηθεί επειδή η επιδεινούμενη κατάσταση με τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
«Οι αυξημένοι περιορισμοί ή τα lockdown στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας βραχυπρόθεσμα».
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Goldman υποβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δ’ 2020.
Από την άλλη πλευρά, η προοπτική δημοσιονομικής τόνωσης αντιπροσωπεύει έναν πιθανό ανοδικό παράγοντα για τις προσδοκίες ανάπτυξης.
Εν ολίγοις, ενώ οι πιθανοί καταλύτες βραχυπρόθεσμα είναι μεταξύ bullish και bearish, ο μεγαλύτερος κίνδυνος παραμένει υπερβολική ευφορική θέση.
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η τάση παραμένει bullish, με τον S&P 500 να φτάνει στις 4.300 μονάδες στο τέλος του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης