Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Αντίστροφα μετρά η Βρετανία για την V-Day, 8 Δεκεμβρίου - 2.000 άτομα εμβολιάστηκαν στη Ρωσία – Από 11/12 στις ΗΠΑ – Στους 1,54 εκατ. οι νεκροί

Κορωνοϊός: Αντίστροφα μετρά η Βρετανία για την V-Day, 8 Δεκεμβρίου - 2.000 άτομα εμβολιάστηκαν στη Ρωσία – Από 11/12 στις ΗΠΑ – Στους 1,54 εκατ. οι νεκροί
Ξεπέρασαν τα 67 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Σαφείς προειδοποιήσεις στην Ευρώπη να άρει σταδιακά και προσεκτικά τους περιορισμούς

Αντίστροφα μετρά η Μεγάλη Βρετανία για την V-Day, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, όπως αποκαλού την ημέρα που θα ξεκινήσει ο «μαραθώνιος» των εμβολιασμών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού στην πρώτη δυτική χώρα, την ώρα που στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν στη Μόσχα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Η V-Day σηματοδοτεί το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία της χώρας, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για ένα μαραθώνιο και όχι για sprint, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν μήνες για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός.
Αν και περίπου το 25% των Βρετανών δηλώνει επιφυλακτικό απέναντι στο εμβόλιο, οι πρώτες δόσεις θα χορηγηθούν στα 50 νοσοκομεία της χώρας, με την προτεραιότητα να δίνεται στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και στους εργαζόμενους στην Υγεία και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Ανάμεσα στους πρώτους εμβολιασθέντες, αναμένεται να είναι και η βασίλισσα Ελισάβετ (94 ετών) με το σύζυγο της Φίλιππο (99 ετών), με τα βρετανικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως ο εμβολιασμός τους θα γίνει λόγω της ηλικίας τους και όχι λόγω ευνοϊκής μεταχείρισης, τη στιγμή που εκτιμάται πως έως τα τέλη του 2020 η Μ. Βρετανία θα έχει λάβει 40 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τις 800.000 εντός της εβδομάδας.
Από τις 14/12, αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί μέσω των τοπικών ιατρικών υπηρεσιών, καθώς εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα.

Εμβολιασμοί από το Σάββατο 5/12 και στη Ρωσία

Πάντως η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο 5/12 στη Μόσχα, όπου χιλιάδες Ρώσοι εμβολιάστηκαν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V που κατά τις ρωσικές αρχές έχει αποτελεσματικότητα 95%.
Οι εμβολιασμοί έγιναν σε 70 κέντρα στη Μόσχα και ανάμεσα στους πρώτους που εμβολιάστηκαν, είναι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, περισσότεροι από 5.000 Ρώσοι εγγράφηκαν για να εμβολιαστούν.
Πάντως, και σύμφωνα με τις οδηγίες, το εμβόλιο – χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών – δεν μπορούν να κάνουν όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Ακολουθούν ΗΠΑ, Ευρώπη

Και ενώ είναι θέμα ωρών οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία, σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μάλιστα να ανακοινώνουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης των εμβολιασμών, όπως π.χ. το Βέλγιο που ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 5/1.
Στις ΗΠΑ με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να εγκριθεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό  αμέσως μόλις λάβει την έγκριση του FDA, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ .
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει ο επικεφαλής της Operation Warp Speed, Moncef Slaoui, με την έγκριση του εμβολίου πιθανότερο στις 10 ή Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να διανεμηθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες, μέσω του στρατού και πιθανότατα σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.
«Η πρώτη αποστολή εμβολίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου.
Έτσι το σχεδιάσαμε.
Εάν το εμβόλιο εγκριθεί στις 10 ή στις 11, το λεπτό που έχει εγκριθεί, οι αποστολές θα ξεκινήσουν.
Θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες για να φτάσουν στους διάφορους ιστότοπους ανοσοποίησης που μας έχουν πει οι αρμόδιοι στις πολιτείες να τους στείλουμε εμβόλια.
Και μέσα, θα έλεγα, 36 ώρες από την έγκριση, ενδεχομένως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοσοποίηση», αναφέρει σε δηλώσεις του στην Boston Herald ο επίκεφαλής της Operation Warp Speed.
Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech αναμένεται να λάβει ομοσπονδιακή έγκριση την Πέμπτη ή την Παρασκευή και θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Moderna.
Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο, φέρονται να αποδίδουν πάνω από 90% αποτελεσματικότητα.
Στην ΕΕ, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) έχει γνωστοποιήσει ότι θα εξετάσει έως τις 29 Δεκεμβρίου εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, γεγονός που τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς για τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.
Πάντως, ΗΠΑ και Ευρώπη είναι οι δύο περιοχές του πλανήτη που πλήττονται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο λόγω της επιδημίας.
Στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 282.000 και οι νοσηλευόμενοι τους 101.000, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, τη στιγμή που υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμα και για 400.000 νεκρούς έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή μεταξύ του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της αποφυγής ενός νέου, τρίτου κύματος από τις αρχές Ιανουαρίου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα συστήματα υγείας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ επιβαρυμένα από το δεύτερο κύμα.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 67.447.257 και οι νεκροί σε 1.541.788
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 14.888.471 και σε νεκρούς με 283.326
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 176.941 και τρίτη σε κρούσματα με 6.603.540
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 140.573 και τέταρτο το Μεξικό με 109.717
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 61.342 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.439.163 και πέμπτη η Γαλλία με 2.345.648
- Έκτη σε κρούσματα η Ιταλία με 1.728.878, έβδομο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.727.751και όγδοη η Ισπανία με 1.684.647
- Ένατη η Αργεντινή με 1.463.110 και δέκατη η Κολομβία με 1.371.103
Image
Αίρει τα lockdown, διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα η Ευρώπη

Την χρυσή τομή μεταξύ του ανοίγματος της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων και της αποφυγής ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας αναζητούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αίρουν μεν τα lockdown, αλλά διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις  24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.  
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Στη Γερμανία, το μερικό lockdown έχει παραταθεί έως και τις 10 Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περιορισμένη χαλάρωση στις κοινωνικές επαφές των πολιτών, για την περίοδο από 20/12 έως 2 Ιανουαρίου, ενώ κλειστά θα μείνουν έως τις 10/1 τα εστιατόρια, τα θεάματα και τα γυμναστήρια.
Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου.
Πάντως, στη Βαυαρία αποφασίστηκε να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown από την Τετάρτη (9/12) έως τις 5 Ιανουαρίου 2021.
Οι πολίτες στη Βαυαρία θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για σοβαρούς λόγους, αν και θα υπάρξει κάποια χαλάρωση στους κανόνες για τα Χριστούγεννα αλλά όχι για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς
Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες,  άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Από 15 Δεκεμβρίου θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου, ενώ στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση.
Αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία, θα αρθεί σήμερα 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Εν τω μεταξύ, στην Αγγλία το lockdown ήρθη στις 2/12 και επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας τέθηκε στα επίπεδα συναγερμού 2 ή 3, με εξαίρεση το νησί Ουάιτ, την Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι που βρίσκονται στο πρώτο και χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού.
Image
Επείγουσα προειδοποίηση κατά της άρσης των μέτρων από το ECDC

Μια άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19 λόγω της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των νοσηλειών σε περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων (ECDC), το οποίο εξέδωσε σχετική αξιολόγηση για τον «Κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 που σχετίζεται με την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, «όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο μεγαλύτερη και πιο γρήγορη μπορεί να είναι η αύξηση στους αριθμούς κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων», προκαλώντας πρόσθετη πίεση στα συστήματα υγείας.
Από την άλλη, επισημαίνει ένα αντίστροφο πρόβλημα, «την πιθανότητα ότι η χαλάρωση των μέτρων αργότερα, πιο κοντά στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου, ιδίως των περιορισμών στις μετακινήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό των ταξιδιωτών σε μέσα μεταφοράς και επίσης να μην επιτρέψει στα άτομα να αυτο-απομονωθούν, προτού συναντήσουν συγγενείς και φίλους».
Λόγω και της «πανδημικής κόπωσης» (που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «μειωμένη διάθεση να τηρηθούν τα συνιστώμενα προστατευτικά μέτρα»), η οποία έχει παρατηρηθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το ECDC επισημαίνει ότι «άσχετα αν μια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται σε σοβαρή ή όχι επιδημιολογική κατάσταση, υπάρχει απειλή ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα κρούσματα Covid-19 και πιθανώς στις σχετιζόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους στη διάρκεια ή μετά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους».
«Η πιθανότητα λοίμωξης με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 στη διάρκεια των επερχόμενων γιορτών θεωρείται πολύ υψηλή για το γενικό πληθυσμό και για τα ιατρικώς ευπαθή άτομα» αναφέρει το ECDC, επισημαίνοντας ότι «οι γιορτές στο τέλος του έτους παραδοσιακά σχετίζονται με δραστηριότητες όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, τα ψώνια και τα ταξίδια, που όλα αποτελούν πρόσθετους κινδύνους για πιο έντονη μετάδοση του SARS-CoV-2».
Σύμφωνα με το μοντέλο του ECDC, αν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, αρθούν πλήρως στις 7 Δεκεμβρίου, προβλέπεται αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στο νοσοκομεία πριν τις 24 Δεκεμβρίου, ενώ αν αρθούν στις 21 Δεκεμβρίου, η αύξηση αυτή μπορεί να συμβεί από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021.
Το ECDC προτείνει «η άρση των μέτρων να γίνει με στοχευμένο, αναλογικό και συντονισμένο τρόπο, σύμφωνα με την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση και την ευπάθεια του πληθυσμού».
Image
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 282.000 οι νεκροί από κορωνοϊό – Περιοριστικά μέτρα στην Καλιφόρνια

Με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περίπου 181.000 νέες μολύνσεις και 1.110 θάνατοι ασθενών με covid.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν 282.300 θανάτους και 14,8 εκατομμύρια κρούσματα.
Σημειώνεται πως εδώ και δύο εβδομάδες, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα ξεπερνά συχνά τους 2.000 ενώ πριν λίγες ημέρες ξεπέρασαν ακόμα και τους 2.900.
Την ίδια στιγμή, συναγερμός επικρατεί και στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι περισσότεροι από 100.000.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι μήνες έως τον Φεβρουάριο θα είναι οι χειρότεροι στην ιστορία του δημόσιου συστήματος υγείας, πολλές Πολιτείες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις των πολιτών προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το βράδυ της Κυριακής 6/12, σχεδόν τα 33 από τα 39 εκατομμύρια των πολιτών της Καλιφόρνια καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς η διαθεσιμότητα στις κλίνες των νοσοκομείων της Πολιτείας υποχώρησε κάτω από το 15%.
Σημειώνεται πως χθες οι αρχές ανακοίνωσαν περισσότερα από 30.000 κρούσματα στην Καλιφόρνια.
Βάσει των μέτρων που τίθενται σε ισχύ, κλείνουν τα μπαρ, τα κομμωτήρια, τα μουσεία, τα σινεμά και όλες οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους.
Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Θετικός ο Guliani

Θετικός στον ιό είναι και ο δικηγόρος του Trump, Rudy Giuliani, όπως ανακοίνωσε σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Ο Rudy Giuliani, μακράν ο καλύτερος δήμαρχος στην ιστορία της Νέας Υόρκης, και ο οποίος εργάστηκε ακατάπαυστα για να ξεσκεπάσει τις πιο διεφθαρμένες (μακράν!) εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ, βρέθηκε θετικός στο τεστ για τον κινεζικό ιό», ανέφερε ο Trump.
Ο Giuliani οργώνει εδώ κι ένα μήνα τη χώρα για να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, παίρνοντας μέρος σε διάφορες συγκεντρώσεις, χωρίς να φοράει μάσκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Giuliani «ξεκουράζεται, δέχεται εξαίρετες φροντίδες και αισθάνεται καλά».
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επανέλαβαν χθες Κυριακή ότι είναι ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να «χρησιμοποιείται από τους πάντες» μάσκα, καθώς η χώρα «έχει μπει σε φάση μετάδοσης υψηλού επιπέδου».
Εκτιμάται μάλιστα ότι στα τέλη Ιανουαρίου, οι νεκροί λόγω κορωνοϊού, θα έχουν φτάσει τους 400.000.
Ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.529.324 ανθρώπους κι έχει μολύνει πάνω από 66.498.750 σε όλο τον κόσμο.

Επιβραδύνεται σημαντικά ο κορωνοϊός στην Ινδία – Στα 9,68 εκατ. τα κρούμσματα

Σημαντική επιβράδυνση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 32.981 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα υπέκυψαν 391 ασθενείς με την COVID-19.
Συνολικά η Ινδία μετρά 140.573 νεκρούς επί συνόλου 9,68 εκατομμυρίων κρουσμάτων.
Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, έπειτα από αυτούς στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στην υφήλιο, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται, με τα κρούσματα να μένουν κάτω από το όριο των 50.000 επί έναν μήνα, μολονότι πρόσφατα πέρασε η περίοδος των ινδουιστικών εορτών, με κατάμεστες τις αγορές και τους δρόμους σε πολλές ινδικές πόλεις.
Η καμπύλη της μετάδοσης του ιού είχε φθάσει στην κορύφωση τον Σεπτέμβριο, όταν επιβεβαιώθηκαν 97.000 μολύνσεις σε μια ημέρα.
Image
Υποχωρεί στη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός - Ξεπέρασαν τα 6,6 εκατ. κρούσματα στη Βραζιλία

Μετά την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφηκε στη Βραζιλία καθ’όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 26.363 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 313 θανάτους από την COVID-19.
Πρόκειται για αριθμούς ιδιαίτερα μειωμένους καθώς τις προηγούμενες ημέρες τα κρούσματα άγγιζαν τα 50.000 ημερησίως.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 6.603.540 κρούσματα και 176.941 νεκρούς.
Η Βραζιλία είναι η τρίτη περισσότερο πληγείσα χώρα παγκοσμίως από την πανδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.
Στο Μεξικό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.455 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα 261 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 109.717 επί συνόλου 1.175.850 μολύνσεων.
Αλλά και στην Χιλή η επιδημία παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες τα κρούσματα του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 1.710, φθάνοντας συνολικά τα 560.382.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 36 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 15.628.
Ο δείκτης θετικότητας υπολογίζεται σε 4,05% σε εθνικό επίπεδο, ενώ 658 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων 507 διασωληνωμένοι και οι 68 σε κρίσιμη κατάσταση.

Κίνα: Στους 4.634 οι νεκροί από κορωνοϊό - Αμετάβλητος από το Μάιο ο αριθμός τους

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 15 κρούσματα από 18 που  ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δώδεκα κρούσματα του ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε μολυσμένους ταξιδιώτες η διάγνωση των οποίων γίνεται κατά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό ενώ οι υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις μετάδοσης στην κοινότητα επιβεβαιώθηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων — το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — που εντοπίστηκαν χθες αυξήθηκε σε 6, από 2 την προηγουμένη.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.634 μολύνσεων.

Σε καθολικό lockdown η Τουρκία

Η Τουρκία εισήλθε στο πρώτο καθολικό lockdown για το Σαββατοκύριακο (5 - 6/12) από τον Μάιο, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό καταρρίπτουν ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.
Η χώρα των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων κατέγραψε στις 4/12 32.736 νέες μολύνσεις, περιλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο.
Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 193, αγγίζοντας το ημερήσιο ρεκόρ που καταγράφηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 14.509.
Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από άδειες πλατείες και δρόμους στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα και τη Σμύρνη, όπου κυκλοφορούσαν ελάχιστοι άνθρωποι και οχήματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Suleiman Soylu δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι οι περισσότεροι πολίτες τηρούν τους κανονισμούς της καραντίνας.
Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 4η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία, με τις χώρες αυτές να έχουν πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από εκείνη.
Η τελευταία φορά που η χώρα επέβαλε καθολικά lockdown τα Σαββατοκύριακα σε μεγάλες πόλεις ήταν τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης