Κοινωνία

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» η Αθήνα, απαγόρευση συναθροίσεων - Ένταση, επεισόδια και πάνω από 110 προσαγωγές

Επέτειος Γρηγορόπουλου: «Φρούριο» η Αθήνα, απαγόρευση συναθροίσεων -  Ένταση, επεισόδια και πάνω από 110 προσαγωγές
Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκαν οι δεκάδες προσαχθέντες των Εξαρχείων - Καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας
(upd) Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκε την Κυριακή (6/12) η Αθήνα, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την αστυνομία να έχει απαγορεύσει τις υπαίθριες συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων, σε μια προσπάθεια να μην πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις.
Προχώρησε περισσότερες από 110 προσαγωγές από την περιοχή των Εξαρχείων, οι 40 από τις οποίες κοντά στο σημείο της δολοφονίας.
Η απαγόρευση ισχύει έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα ενώ επικρατεί ένταση στο κέντρο της Αθήνας, που θυμίζει αστυνομοκρατούμενη πόλη. 
Εξάλλου η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε ολονύχτια επιφυλακή για τον φόβο νέων επεισοδίων
Αργά το απόγευμα μάλιστα στήθηκε αστυνομικός φραγμός στο σημείο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, όπου απαγορεύεται η πρόσβαση σε όλους ακόμη και σε δημοσιογράφους.
Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και το ΚΚΕ.
Image
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Απαγόρευση συναθροίσεων την Κυριακή σε όλη την  επικράτεια - AgrinioNews

Αστυνομικός φραγμός

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει φραγμό στα Εξάρχεια απαγορεύοντας την πρόσβαση στο χώρο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στη συμβολή των οδών Αραχώβης και Εμμανουήλ Μπενάκη, αλλά και περιμετρικά γύρω από τον χώρο ώστε κρατήσουν μακριά από το επίμαχο σημείο όποιον προσπαθεί να το προσεγγίσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ούτε σε δημοσιογράφους.

Προσαγωγές και ένταση στα Εξάρχεια


Σε περισσότερες από 100 προσαγωγές από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ..
Σημειώνεται, ότι οι 60 προσαγωγές έχουν γίνει από την περιοχή των Εξαρχείων. 
Περί τις 14:00 επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια, όταν ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε κρατώντας ένα πανό.
Αμέσως μετά αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τη συγκέντρωση.
Image
Σε προσαγωγές ατόμων που ήταν συγκεντρωμένα στην πλατεία Εξαρχείων προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παράλληλα, παρεμπόδισαν αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του.
Στη συμβολή των οδών Γραβιάς και Μπενάκη στα Εξάρχεια, μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου 20 άτομα επιχείρησε να κάνει πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, όμως παρεμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.
Επίσης το μεσημέρι σημειώθηκε μικρή ένταση στα Εξάρχεια  και η αστυνομία έκανε χρήση κρότου λάμψης, όταν ομάδα 20 ατόμων επιχείρησε να πλησιάσει το σημείο της δολοφονίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μια επιχείρηση της ομάδας "ΔΡΑΣΗ" και οι αρχές προχώρησαν σε νέες προσαγωγές, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο σε πολυκατοικία.
Από το πρωί έγιναν δυο αποπειρες συγκεντρώσεων.
Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης.

Ελεύθεροι οι δύο δικηγόροι


Ελεύθεροι είναι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης που προσήχθησαν νωρίτερα μαζί με άλλους πολίτες στην ΓΑΔΑ για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Οι δύο δικηγόροι προσήχθησαν το μεσημέρι της Κυριακής (6/12) με άλλους από το κέντρο της Αθήνας, όπου πολίτες, φορείς και συλλογικότητες επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο που έπεσε νεκρός σαν σήμερα πριν 12  χρόνια ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος χτυπημένος από σφαίρα αστυνομικού, για απότιση φόρου τιμής .
Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ από όπου με εντολή Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπαδάκη: «Απαγγέλθηκε κατηγορία , σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκα σε απολογία αφού είχα συλληφθεί από τις 12.30 από την αστυνομία για το αδίκημα 285 ΠΚ.
Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο κείμενο της απολογίας η παραπάνω διαδικασία έγινε μετά από συνεννόηση της αστυνομίας με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Σπυρόπουλο , ο οποίος έδωσε εντολή να αφεθώ ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας.
Οι δύο νομικοί, ζήτησαν την ποινική και πειθαρχική δίωξη του Αττικάρχη και παντός άλλου υπευθύνου τους οποίους καταγγέλλουν για την «παράνομη σύλληψή τους και την παραβίαση μέτρων κατά του κορονοϊού καθώς στον ίδιο  χώρο κράτησης υπήρχαν 80 άτομα μαζί και οι αστυνομικοί οι οποίοι με τα ίδια γάντια ερευνούσαν τα πράγματά τους».
 
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Απαγόρευση συναθροίσεων για την Κυριακή - CNN.gr

Image

Καταγγελία ΔΣΑ για προσαγωγές δικηγόρων  

Έντονα αντέδρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)  στις προσαγωγές – συλλήψεις και δικηγόρων από τις αστυνομικές αρχές στο σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.
Έντονα διαμαρτυρήθηκε στις αστυνομικές αρχές αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.
«H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΣΑ.
Ο κ. Βερβεσός ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι συλλήψεις αποτελούν πολιτικά καταδικαστέες ενέργειες

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι 100 και πλέον προσαγωγές που έγιναν σήμερα (6/12) στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι αντιπροσωπεία του επισκέφτηκε το τμήμα Αλλοδαπών, όπου προσήχθησαν πολίτες οι οποίοι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο σημείο της δολοφονίας του.
«Οι προσαγωγές, που έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις, αποτελούν πολιτικά καταδικαστέες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς είχαν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας από τους πολίτες.
Εκείνο, όμως, που ξεφεύγει πέρα από κάθε όριο είναι η σύλληψη των δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη και Κωστή Παπαδάκη, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας με την επαγγελματική ιδιότητά τους. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάθε μέρα και με μια ενέργειά της, με πρόσχημα την πανδημία, περιορίζει στην πράξη δικαιώματα που απορρέουν από το κράτος δικαίου και τα οποία επί χρόνια στη χώρα μας θεωρούνται αυτονόητα».

Καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία

Κάτοικοι των Εξαρχείων καταγγέλλουν αυθαιρεσίες αστυνομικών, που αποτυπώνονται σε οπτικό υλικό.
Ένας άνδρας των ΜΑΤ φαίνεται να απομακρύνει λουλούδια από το σημείο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου.
Σε άλλο βίντεο, αστυνομικοί έκαναν χρήση κρότου – λάμψης μέσα σε πολυκατοικία, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων.
Image
Πειθαρχική τιμωρία του άνδρα των ΜΑΤ που απομάκρυνε την ανθοδέσμη

Έρευνα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ που έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπάει χάρη αστεϊσμού συνάδελφο του, με ανθοδέσμη, την οποία σύμφωνα με καταγγελίες πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης, διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Για το θέμα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Image


Image

ΚΝΕ: Παρεμπόδισε η αστυνομία να αφήσει ένα λουλούδι η αντιπροσωπεία


«Παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του, στα Εξάρχεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.
«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια.
Η τρομοκρατία δε θα περάσει!
Η φωνή μας δε φιμώνεται!
Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού και καταστολής, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Χανιά: Ένταση και προσαγωγές

Ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 6/12 στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων , όπου ομάδα πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, παρά την απαγόρευση.
Αστυνομικές δυνάμεις  βρίσκονταν από νωρίς στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, απέναντι από την οποία  μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες κρατώντας δύο πανό.
Τη στιγμή που η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει πορεία, αστυνομικοί κινήθηκαν προς το μέρος και έκαναν χρήση δύο χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Τελικά έγιναν 9 προσαγωγές πολιτών που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης.
Ωστόσο, μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ομάδες ατόμων επιχείρησαν στη Θεσσαλονίκη να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας  του Γρηγορόπουλου.
Μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στη Λεωφόρο Στρατού ομάδα ατόμων κρατώντας πανό, φώναξε συνθήματα και πέταξε τρικάκια, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας τους απέτρεψε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν προσαγωγές στο σημείο.
Στην Πάτρα, έγινε συγκέντρωση και πορεία στο Νότιο Πάρκο.

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων
 
Απαγόρευση σε όλη την επικράτεια των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων ισχύει για σήμερα , Κυριακή 6/12, από τις 5:00 το πρωί έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπει απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή την 12η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ  απειλούνται και οι διοργανωτές δημόσιων συναθροίσεων, όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
•διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
•διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».
 Επέτειος Γρηγορόπουλου: Ένταση μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών –  Τραυματίες δύο αστυνομικοί | sportime.gr
Σε αστυνομικό κλοιό η Αττική

Τα μέτρα που έχει σχεδιάσει το Αρχηγείο για την αποτροπή  συγκεντρώσεων είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Έτσι, περίπου 5.000 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ  χρησιμοποιηούνται  Drones και ελικόπτερα.
Για τη διάλυση τυχόν εστιών έντασης θα επιστρατεύονταικαι 6 «Αίαντες»,  τα οχήματα ρίψης νερού.
Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλ. Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις.
Στο μεταξύ, η επιδρομή κουκουλοφόρων το Σάββατο 5/12 έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, συνδέεται με τη σημερινή 12η επέτειο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Κλειστοί και άλλοι σταθμοί του μετρό - Διακοπή δρομολογίων στο Τραμ από τη στάση «Αιγαίο» ως το «Σύνταγμα»

Με νέα εντολή της ΕΛΑΣ έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό " Πανόρμου", "Αμπελόκηποι", "Συγγρού_Φιξ", "Ν. Κόσμος", "Δάφνη", "Αιγάλεω", "Ελαιώνας", "Κεραμεικός", " Μεταξουργείο" στις γραμμές 2 και 3.
Επίσης, κλειστοί είναι πλέον και οι σταθμοί " Κ. Πατήσια", " Αγ. Νικόλαος", "Θησείο", "Πετράλωνα" και "Καλλιθέα" της γραμμής.
Σημειώνεται ότι αρχικά είχαν κλείσει  την Κυριακή 6/12, επτά σταθμοί του μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ειδικότερα, από τις 8 το πρωί της Κυριακής είχαν κλείσει οι σταθμοί "Ομόνοια", "Πανεπιστήμιο", "Σύνταγμα", "Ακρόπολη", "Μοναστηράκι", "Βικτώρια" και "Σεπόλια" στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό και έτσι, οι  συρμοί διέρχονται απο αυτούς χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.
Ακόμη, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας διεκόπησαν και τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση "Αιγαίο" στη Ν. Σμύρνη έως το "Σύνταγμα".
Πλέον, η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη "Βούλα" έως τη στάση "Αιγαίο".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης