Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα σοβαρά επεισόδια και εικόνες καταστροφής στο Παρίσι σε διαδήλωση για την αστυνομική βία - Εντείνεται η δυσφορία των Γάλλων πολιτών για τον Macron

Νέα σοβαρά επεισόδια και εικόνες καταστροφής στο Παρίσι σε διαδήλωση για την αστυνομική βία -  Εντείνεται η δυσφορία των Γάλλων πολιτών για τον Macron
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμενων επιβολής του νόμου σε ανάλογη κινητοποίηση
Εντείνεται η δυσαρέσκεια των Γάλλων απέναντι στον πρόεδρο Em. Μacron ο οποίος βιώνει μια ακόμη περίοδο σκληρής αμφισβήτησης ενώ η δημοτικότητά του κατρακυλά σύμφωνα και με τις τελεευταίες δημοσκοπήσεις.
Η επιστροφή χιλιάδων πολιτών στους δρόμους και οι βίαιες διαδηλώσεις, άλλοτε κατά των μεταρρυθμίσεων που προσπαθεί να προωθήσει κι άλλοτε κατά των μέτρων του κορωνοΐού και του lockdown, πλήττουν για μια ακόμη φορά τη δημοτικότητά του η οποία κατρακυλά.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 64% των Γάλλων απορρίπτει ολοκληρωτικά την πολιτική του ενώ μόλις το 36% θεωρεί οτι οι αποφάσεις του προέδρου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. 
Και μπορεί η ΕΕ να είναι στο πλευρό του απέναντι στην σκληρή και προσωπική πλέον κόντρα με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan, όμως κι αυτό έχει καταφέρει να κλονίσει την εικόνα του ως ηγέτη.
Image

Νέες βίαιες διαδηλώσεις

Το Παρίσι έγινε και σήμερα (5/12) πεδίο αντιπαράθεσης με χιλιάδες Γάλλους να καταγγείλουν την αστυνομική βία και τα σχέδια για την πολιτική ασφάλειας του προέδρου Emmanuel Maccron που σύμφωνα με τους διαδηλωτές θα καταλύσουν τις πολιτικές ελευθερίες.
Σε ένα περιστατικό, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αφότου διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα προς τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ενώ προχώρησε σε 22 συλλήψεις.
Νεαροί, με κουκούλες, έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος.
Επίσης πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν ειρηνικά στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας όταν ξέσπασαν τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομάδων διαδηλωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ντυμένοι στα μαύρα και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα.
Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν πεζοδρόμια.
Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμενων επιβολής του νόμου σε ανάλογη κινητοποίηση.
Image
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας υπό το βλέμμα των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Γαλλία, γη των δικαιωμάτων των αστυνομικών» και «Απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια».
Image

«Σημαντικός περιορισμός των ελευθεριών»

«Οδεύουμε προς τον σημαντικό περιορισμό των ελευθεριών. Δεν υπάρχει δικαιολογία», είπε μία διαδηλώτρια στο Reuters.
Ο ξυλοδαρμός του μαύρου μουσικού παραγωγού Michel Zecler, από αρκετούς αστυνομικούς στα τέλη Νοεμβρίου 2020 ενέτεινε την οργή των πολιτών.
Αυτό το συμβάν ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την κυκλοφορία βίντεο κλειστού κυκλώματος.
Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου για την καθολική ασφάλεια εκτιμούν, πως θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη τη λογοδοσία για την αστυνομία στη Γαλλία, όπου πολλοί  κατηγορούν τις δυνάμεις ασφαλείας για συστηματικό ρατσισμό.
Image
Συνολικά, περί τις 100 συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τους πολίτες να διατηρούν την πίεση στην κυβέρνηση, την επομένη της παρέμβασης του Macron, που απέρριψε τις κατηγορίες περί αυταρχικής παρέκκλισης στη Γαλλία.

ΥΠΕΣ Γαλλίας για τα επεισόδια στο Παρίσι: Οι χούλιγκαν καταστρέφουν τη Δημοκρατία

Οι «χούλιγκαν καταστρέφουν τη Δημοκρατία», δήλωσε  ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin στο τέλος της διαδήλωσης στο Παρίσι το Σάββατο 5/12/2020 κατά του νόμου για την Καθολική Ασφάλεια που σημαδεύτηκε από σκηνές βανδαλισμού.
«Υποστήριξη στους αστυνομικούς μας και τους χωροφύλακες μας, για άλλη μια φορά πολύ βίαια ανέλαβαν καθήκοντα», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter όταν η διαδήλωση άρχιζε να διαλύεται στο κέντρο του Παρισιού.
Συνολικά, 52.350 διαδηλωτές μετείχαν σε περίπου 90 συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν στη Γαλλία κατά του νόμου αυτού, από τους οποίους οι 5.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών.
Υπήρξαν «64 συλλήψεις (σ.σ. σε όλη τη Γαλλία)», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι 8 μέλη των δυνάμεων της τάξης.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η κινητοποίηση φθίνει σε σύγκριση με εκείνη της περασμένης εβδομάδας, όταν 133.000 πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στη Γαλλία, από τους οποίους οι 46.000 στο Παρίσι

Το 65% των Γάλλων αποδοκιμάζει τον Macron
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών απορρίπτει τις πολιτικές του Emmaunel Macron.
Σύμφωνα με έρευνα της Elabe, το 64% των Γάλλων αποδοκιμάζει τις πολιτικές Macron, ποσοστό αυξανόμενο κατά 3% σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση.
Δημοσκόπηση της Kantar καταδεικνύει ότι, το 58% των Γάλλων απορρίπτει στο σύνολό της την πολιτική του Macron.
Image

Επίθεση Erdogan κατά Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος όμως δεν έχει «προβλήματα μόνο στο εσωτερικό του.
Ο Tayyip Erdogan τον έχει βάλει στο στόχαστρο εξαπολύοντας προσωπικές προσβολές κατά του Macron. Η τελευταία ήταν η ευχή "να ξεφορτωθεί η Γαλλία τον Macron" το συντομότερο δυνατό.
« Ο Macron είναι βάρος για την Γαλλία. Ο Macron και η Γαλλία διανύουν μια πολύ επικίνδυνη περίοδο στην πραγματικότητα. Ελπίζω ότι η Γαλλία θα ξεφορτωθεί τον μπελά Macron το συντομότερο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συμπλήρωσε μάλιστα, οτι «σε διαφορετική περίπτωση τα Κίτρινα Γιλέκα θα μπορούσαν να γίνουν Κόκκινα» προκαλώντας την οργή τόσο του ίδιου του Γάλλου προέδρου όσο και της ΕΕ.

Macron: Η Γαλλία δεν περιορίζει την ελευθερία, δεν είναι Τουρκία

«Μου επιτέθηκαν, επιτέθηκαν στη Γαλλία στο ζήτημα των ελευθεριών. Υπερέβαλαν, έφτασαν στο μη περαιτέρω, προσέβαλαν. Η Γαλλία δέχθηκε επίθεση ακριβώς επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης», είπε ο Macron, μετά τις αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για τη στάση του απέναντι στα σκίτσα του Μωάμεθ.
«Δεν θα δικαιολογήσω τη βία στο όνομα του γεγονότος πως σε σοκάρω. Με χτύπησαν και πολύ λίγοι διανοούμενοι της χώρας με υπερασπίστηκαν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στην άγρια δολοφονία του Γάλλου εκπαιδευτικού σε προάστιο του Παρισιού.
Τόνισε ακόμη πως «παραγνωρίσαμε την πραγματική συζήτηση. Δεν ήμασταν εξίσου μαχητικοί απέναντι στην πραγματική ελευθερία της έκφρασης, απέναντι στην Τουρκία του Erdogan, και διακρίνω πάντα την κυβέρνηση από τον τουρκικό λαό που αγαπά την ελευθερία» είπε, στρέφοντας ευθέως τα βέλη του στον Τούρκο πρόεδρο.
«Δεν θα επιτρέψουμε τη διακωμώδηση της Γαλλίας. Έχουν περιοριστεί οι ελευθερίες στη Γαλλία; Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία ναι, αλλά σε άλλα θέματα, δεν μπορώ να επιτρέψω να λέγεται κάτι τέτοιο. Η Γαλλία δεν είναι Ουγγαρία, Τουρκία ή κάποια άλλη» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης