Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικές προκλήσεις μετά τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ - NAVTEX για ασκήσεις νότια της Κρήτης στις 7/12 και «κυριαρχικά δικαιώματα» στο Καστελόριζο

Τουρκικές προκλήσεις μετά τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ  - NAVTEX για ασκήσεις νότια της Κρήτης στις 7/12 και «κυριαρχικά δικαιώματα» στο Καστελόριζο
Σύμφωνα με την ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Αττάλειας πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις στις 7/12 σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης
Νέες τουρκικές προκλήσεις εκδηλώνονται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 – 11 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και ενώ η Ευρώπη έχει αποστείλει αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει απευθύνει ισχυρές συστάσεις στην Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και την επιθετική ρητορική, προειδοποιώντας με την επιβολή κυρώσεων. Η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, πως τέτοιες προκλήσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς συνέπειες, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις στην Κρήτη στις 7/12 ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακαλύπτει εκ νέου «τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα» στο Καστελόριζο τα οποία δεν απεμπολεί παρά τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις από την ΕΕ.
Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη χώρα του να αποκτήσει μία ισχυρή αμυντική βιομηχανία λόγω της γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκεται
ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα προπαγανδιστικό βίντεο για το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνόδευαν επί 82 μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερη αξία έχουν τα λεγόμενα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Nicholas Burns, εκ των βασικών συνεργατών του νέου προέδρου Joe Biden για ζητήματα διπλωματίας.
Η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα, καθώς αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Tουρκικό ΥΠΕΞ: Έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο

Κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο ανακαλύπτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που απαντά με ανακοίνωσή του στον Νίκο Δένδια, ο οποίος την κατηγορεί για προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας «Γιάλτας».
«Η Ελλάδα, ως το κακομαθημένο τέκνο της Ευρώπης, αποσκοπεί στην πρόκληση κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας με βάσης τους (ελληνικούς) μαξιμαλιστικούς και παράνομους ισχυρισμούς περί των θαλασσίων συνόρων και του εναεριού χώρου,» ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.
«Καμία κύρωση δεν πρόκειται ποτέ να κάνει την Τουρκία να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Καστελόριζο ή τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων,» υπογράμμισε η Άγκυρα στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία το ταχύτερο δυνατό.»

Image


NAVTEX για ασκήσεις νότια της Κρήτης
   
Η Τουρκία ανήγγειλε το Σάββατο (5/12/2020) νέα NAVTEX για ασκήσεις με πυρά την ερχόμενη Δευτέρα (7/12/2020) σε περιοχή νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με την ναυτική οδηγία 1509/20 που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Αττάλειας πρόκειται να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις την Δευτέρα σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι NAVTEX είχε εκδοθεί και την Παρασκευή (4/12), για ασκήσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Image

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Le Drian

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Jean Yves Le Drian είχε το Σάββατο 5/12/2020 ο Νίκος Δένδιας ενόψει του επικείμενου συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα 7/12.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως έκανε γνωστό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε στον απόηχο της νέας πρόκλησης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ανακάλυψε κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο.


Αλυσίδα τουρκικών προκλήσεων


Μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική, η Τουρκία δημοσιοποίησε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή στο Αιγαίο για άσκηση στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
«Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο.
Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα.
Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.
Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Web Summit της Λισαβόνας.

Burns: Η Τουρκία προκαλεί αστάθεια

Την άποψη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να προασπιστούν  την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας απέναντι στις συνεχείς αμφισβητήσεις της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο» εκφράζει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Nicholas Burns.
Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ  ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα υποστηρίζει ότι «η Τουρκία αποτελεί σήμερα πρόβλημα για τη Δύση και εξάγει αστάθεια» τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Joe Biden θα φέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη και την Τουρκία».
Σχολιάζοντας τις κινήσεις Erdogan ο πρώην πρέσβης αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα. Λανθασμένα και ασύνετα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Ανατολικό Αιγαίο και τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά καθόλου σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο Nagorno Karabakh.
 Η στήριξη προς την Ελλάδα από την Αμερικανική κυβέρνηση και άλλες  χώρες όπως η Γαλλία, δεν είναι σύμπτωση.
Προσωπικά και ως πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πιστεύω, ότι η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να προασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας».

Michel: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Άγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής.
Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Michel κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η ΕΕ πρέπει να μείνει σταθερή σε αυτά στα οποία κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική της» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «θεωρώ ότι το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει».
Επίσης υπογράμμισε «θέλουμε να σεβαστούμε να κράτη-μέλη, να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, να υπάρχει συνοχή, εστάλησαν μηνύματα τον Οκτώβριο και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σταθεροί σε αυτά που είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου».
Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Michel επεσήμανε «εξετάσαμε τα οικονομικά ζητήματα, τα ζητήματα στο μεταναστευτικό, τα ζητήματα ενέργειας για παράδειγμα αλλά η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το να μη σέβεται τις διεθνείς αρχές».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι αφενός η ΕΕ επιθυμεί περισσότερη σταθερότητα σχετικά με τις σχέσεις της με την Τουρκία, αφετέρου όμως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εφόσον η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση.
«Εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας», είχε προειδοποιήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
Τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθύνει μία πρόταση ανοίγματος προς την Άγκυρα συνοδευόμενη από μία απειλή, αν η Τουρκία δεν έπαυε τις ενέργειές της, οι οποίες είχαν ήδη καταδικασθεί από την ΕΕ.
Η απόφαση η οποία ελήφθη τότε ήταν να εξετασθεί η κατάσταση κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι η Επιτροπή είχε επιφορτισθεί με την επεξεργασία οικονομικών κυρώσεων και ότι είναι έτοιμες να τεθούν σε ισχύ.
Σημειώνεται όμως ότι η ομοφωνία είναι απαραίτητη για την επιβολή κυρώσεων.

Σχοινάς: Βαριές οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Τις κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως "η Τουρκία τα έχει κάνει όλα λάθος και έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους βάλει όλους απέναντι, την Ευρώπη και όχι μόνο" υπογραμμίζοντας ότι πλέον θα υπάρξουν συνέπειες.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμες, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμες, γιατί θα οδηγήσουν σε έναν συνολικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ευρώπης και της Αμερικής με την Τουρκία.
"Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, το πρώτο ημίχρονο θα παιχτεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να δούμε αυτή τη διαδικασία λίγο πιο ευρυγώνια, γιατί θα έχει βάθος χρόνου".
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι σημειώνοντας για την Ελλάδα είναι μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι τα ζητήματα με την Τουρκία έχουν τεθεί σε ευρωτουρκικό και όχι σε ελληνοτουρκικό επίπεδο, καθώς " ισχυροποιεί και μεγεθύνει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και μας δίνει μεγάλη διπλωματική ισχύ".

Η NAVTEX για το Αιγαίο

η Τουρκία λίγα λεπτά μετά τη σαφή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων εξέδωσε στις 4/12 NAVTEX για το Αιγαίο.
Ειδικότερα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
Image

Οι προκλητικές δηλώσεις Cavusoglu για τουρκική υφαλοκρηπίδα και διερευνητικές επαφές

Έπειτα από μήνες συνεχών προκλήσεων και ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή που περιλαμβάνει και κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία δεν διστάζει να επιρρίψει τις ευθύνες στην Ελλάδα για το γεγονός ότι δεν έχουν επανεκκινήσει οι διερευνητικές επαφές.
Μάλιστα, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για... παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας» την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο.
Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό.
Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία.
Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.
Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες.
Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Cavusoglu.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Αποφάσεις για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Τη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί η έκτασή τους, προανήγγειλαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, με την Ε.Ε. -αν και καταδίκασε εκ νέου τη συνέχιση των «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Άγκυρας- να φαίνεται διαιρεμένη όσον αφορά το πώς θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.
«Θα υπάρξουν αποφάσεις κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (στις 10 Δεκεμβρίου), όμως η έκτασή τους δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», διαβεβαίωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Θα πρέπει να δούμε ποιές θέσεις θα πάρουν η Γερμανία και η Πολωνία», εξήγησε ένας υπουργός, σύμφωνα με το AFP.

Γερμανία: Για πολιτικά δύσκολα πεδία, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, δεν διαφαίνεται λύση

Για τα «πολιτικά δύσκολα» πεδία, όπως η ανατολική Μεσόγειος, δεν διαφαίνεται λύση και παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας, τόνισε η γερμανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, απέφυγε να προκαταλάβει ενδεχόμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία.
Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, διευκρίνισε επί της αρχής ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις - για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία.
«Αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα» τόνισε.
Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι και οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν την Δευτέρα με το θέμα, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφεύγοντας και εκείνη να προεξοφλήσει πιθανό αποτέλεσμα.
Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η Ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας.
Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».

Erdogan: Ισχυρή αμυντική βιομηχανία

Η Τουρκία θα καταστεί το κεντρικό σημείο σχεδιασμού και κατασκευής όλων των ειδών κινητήρων, ειδικά στην αεροπορία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Recep Tayyip Erdogan το Σάββατο (5/12/2020).
«Με αυτά τα έργα, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στον αμυντικό κλάδο», δήλωσε ο Erdogan στην τελετή εγκαινίων ενός κέντρου παράδοσης και σχεδιασμού για το πρώτο τουρκικό ελικόπτερο.
Ο Erdogan τόνισε ότι η TUSAS Engine Industries (TEI) θα γίνει πρότυπο στην Τουρκία με τις προγραμματισμένες επενδύσεις της σε ένα έργο ανάπτυξης κινητήρων.
«Σε κάθε βήμα που κάνουμε, βλέπουμε για άλλη μια φορά ότι στην περιοχή όπου ζούμε, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον μας με αυτοπεποίθηση χωρίς να έχουμε μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία», σημείωσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος.

Προπαγανδιστικό βίντεο για το Oruc Reis

Επί 82 μέρες το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρείχε κάλυψη και προστασία στο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κατά τη διάρκεια της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο, θριαμβολογεί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του, που συνοδεύεται από προπαγανδιστικό βίντεο.
Το σκάφος είχε συνοδεία από ναυτικά πλοία και αεροσκάφη στις αποστολές του από 8 Αυγούστου έως 12 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.
Τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια έπλεαν δίπλα στο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο για 45.000 ώρες, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο.
Αεροσκάφη του ναυτικού και ελικόπτερα είχαν 1.170 ώρες πτήσεων κατά τη διάρκεια των ερευνών ενώ ο  χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας, καθώς και η ακτοφυλακή, υποστήριξαν επίσης την αποστολή συνοδείας και προστασίας, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.

Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς συνέπειες και πως δεν μπορεί να της επιτραπεί να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου αιώνα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο έλληνας ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως «αυτές οι αποφάσεις δεν θα συνιστούν μήνυμα της Ελλάδας, θα συνιστούν μήνυμα της Ευρώπης η οποία βρίσκεται ενώπιον του Τουρκικού Αναθεωρητισμού και καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Οκτωβρίου άφησε ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να διακόψει την κατ' εξακολούθηση παράνομη συμπεριφορά της. Η Τουρκία έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Με δήθεν χειρονομίες καλής θέλησης, προσπαθεί τώρα να ξεγελάσει την Ευρώπη.
Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε λίγες ημέρες θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Τουρκία. Βεβαίως, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για θετικό θεματολόγιο».
Περαιτέρω, επισήμανε πως θα είναι μακροπρόθεσμα προς όφελος και της Τουρκίας, διότι θα της επιτρέψουν να διαγνώσει μέσα από τις νεφέλες του νεοθωμανικού μεγαλείου, τα πραγματικά της όρια, υπογραμμίζοντας ότι η μη σαφής καταδίκη της απομάκρυνσης από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα αποδυνάμωνε στον εσωτερικό της πολιτικό διάλογο τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό και την προσέγγιση με την Ευρώπη.

 Για την Ελλάδα προέχει η υπεράσπιση της κυριαρχίας της

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι «τη στάση της Ελλάδας δεν την υπαγορεύει μία τιμωρητική διάθεση προς την Τουρκία, αλλά η ανάγκη υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας είπε πως «επιθυμούμε μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ενδεχομένως αν η Τουρκία το επιθυμεί με μια ευρωπαϊκή προοπτική» και υπογράμμισε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε αυτές τις βάσεις. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει την ιδέα αυτού του διαλόγου. Όμως, αυτή η επιλογή της Τουρκίας πρέπει να έχει στοιχεία διάρκειας, να μην αποτελεί σημαία ευκαιρίας».

 Η Τουρκία υπονομεύει ακόμη και το ΝΑΤΟ

Ξεκινώντας εισαγωγικά το άρθρο του, που τιτλοφορείται «Οι προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μια νέα Γιάλτα», ο κ. Δένδιας αναφέρει πως συστατικό στοιχείο της  νέας Τουρκίας που δημιουργήθηκε το 1923 ήταν η προσήλωση στη Δύση, η προσπάθεια να προσεταιρισθεί το ευρωπαϊκό αφήγημα και προσθέτει:
«Η Τουρκία τον 21ο αιώνα αλλάζει ραγδαία και αλλάζει ριζικά. Ο εθνικισμός αναβιώνει. Και συνδυάζεται πλέον με ένα έντονο αναθεωρητισμό, ένα νεοθωμανικό, έντονο Ισλαμισμό, καθώς και εμφανή αποκλίνουσα πορεία από Δυτικές αξίες, όπως η Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός προς το κράτος δικαίου».
Εστιάζοντας περαιτέρω στη σημερινή Τουρκία, είπε πως έχει μετατραπεί, όχι απλώς σε δύσκολο γείτονα και δύστροπο εταίρο της Ευρώπης, αλλά σε μια σαφή απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, και εν γένει του Αραβικού κόσμου, αλλά και του Καυκάσου».
Επίσης, επισημαίνει πως η Άγκυρα υπονομεύει ανοιχτά τη συνοχή Δυτικών οργανισμών, στους οποίους είναι τυπικά ακόμα μέλος, όπως το ΝΑΤΟ και συνεχίζει:
«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι, σε αντίθεση με όσα λέγονται κατά καιρούς, η απειλή αυτή δεν θα εκλείψει δια μαγείας εάν και εφόσον υπάρξουν ανακατατάξεις στο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως, η απειλή αυτή, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί με σθένος, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη».
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η Τουρκία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ξένα εδάφη, καταλαμβάνει τμήματα γειτονικών κρατών, απειλεί με πόλεμο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ευρωπαϊκών χωρών, μεταφέρει τζιχαντιστές, αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών υποστηρίζοντας ακραία κινήματα, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας.
Επιχειρεί να αναπτύξει μια σφαίρα επιρροής στην ευρύτερη περιφέρεια - να δημιουργήσει μια νέα τουρκική Γιάλτα».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης