Κοινωνία

ΕΛ.ΑΣ.: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων για την επέτειο του Γρηγορόπουλου

ΕΛ.ΑΣ.: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων για την επέτειο του Γρηγορόπουλου
Οι παραβάτες της απαγόρευσης και οι διοργανωτές των συγκντρώσεων θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα, όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου
Απαγόρευση σε όλη την επικράτεια των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων αύριο, Κυριακή 6/12, από τις 5:00 το πρωί έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, προβλέπει απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει της 12ης επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ  απειλούνται και οι διοργανωτές δημόσιων συναθροίσεων, όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ειδικότερα, η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως ανακοινώθηκε, αναφέρει ότι «λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
•διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
•διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».
 
Τα μέτρα

Πάντως, τα μέτρα που έχει σχεδιάσει το Αρχηγείο για την αποτροπή  συγκεντρώσεων θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την επέτειο του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 4.000 αστυνομικούς που θα διατεθούν στην Αττική.
Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλ. Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις.

Κλειστοί έξι σταθμοί του μετρό

Κλειστοί θα είναι αύριο,  Κυριακή 6/12, έξι σταθμοί του μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Έτσι, από τις 8 το πρωί της Κυριακής θα είναι κλειστοί  οι σταθμοί "Ομόνοια", "Πανεπιστήμιο", "Σύνταγμα", "Ακρόπολη", "Μοναστηράκι" και "Βικτώρια" στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό.
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.
Σημειώνεται ότι θα λειτουργήσει κανονικά το Τραμ.

Κάλεσμα για απότιση τιμής στον τόπο της δολοφονίας

Σημειώνεται ότι πολλοί δικηγόροι δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και άλλα άτομα, υπογράφουν κείμενο καλέσματος , το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 3/12, για απότιση τιμής στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, στην οποία εκτός των άλλων αναφέρουν:
«Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αλέξανδρου, η ημέρα των νέων ανθρώπων, που βάλλονται από παντού. Ας τους τιμήσουμε κι ας δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε.
Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί.
Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση.
Για να παραμείνουμε άνθρωποι».
Καλέσματα επίσης έχουν απευθύνει και άλλοι χώροι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέσω διαδικτύου, καθώς και πολλοί μέσω ιστότοπου του αντιεξουσιαστικού χώρου, τόσο για την Αθήνα όσο και σε πόλεις της επαρχίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον Βόλο, για τα μέτρα που αφορούν στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα με αυτά του Πολυτεχνείου και τόνισε: «Θα γίνει με σεβασμό και αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έγινε η αντίστοιχη για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης