Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η «αλυσίδα» μετάδοσης του κορωνοϊού - Στους 2.902 οι νεκροί με 98 θανάτους στις 5/12 - Tο σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό και η κλιμακωτή άρση των μέτρων

Η «αλυσίδα» μετάδοσης του κορωνοϊού - Στους 2.902  οι νεκροί με 98 θανάτους στις 5/12  - Tο σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό και η κλιμακωτή άρση των μέτρων
Ο κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το εμβόλιο - Παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα
(Συνεχές upd)  Ο κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ξετυλίχθηκε το Σάββατο σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανθεκτική αποδεικνύεται η «αλυσίδα» μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ένα μήνα μετά την έναρξη του γενικού lockdown 2, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, με τα θετικά κρούσματα σε καθημερινή βάση να εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 9% - 10% επί του συνόλου των τεστ, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων. Το Σάββατο 5/12/2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.383 νέα κρούσματα και ακόμα 98 θανάτους από επιπλοκές του ιού.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών φθάνει τους 2.902.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το εμβόλιο – Κομβικός ο ρόλος Πιερρακάκη

Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση.
Επίσης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου.
Υπογραμμίστηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας.
Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Μεγάλη εισροή του κορωνοϊού στις οικογένειες – Πολλοί οι ασυμπτωματικοί

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες και η διασπορά του ιού συνεχίζεται, σημείωσε η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία, Γαρυφαλλιά Πουλάκου.
«Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας.
Υπάρχει μια μεγάλη ‘’ποσότητα’’ της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση.
Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης.
Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά», είπε η κ. Πουλάκου μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής.
Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown.
Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» σημείωσε η λοιμωξιολόγος.
Αισιόδοξη εμφανίστηκε για την κατάσταση στην Αττική, κάνοντας λόγο για καλύτερη εικόνα.
«Η κατάσταση στην Αθήνα έχει βελτιωθεί. Υπάρχουν κενές κλίνες σε θαλάμους και στις ΜΕΘ.
Έχει μειωθεί η εισροή ασθενών στο νοσοκομείο και από την παθολογική κλινική στις ΜΕΘ.
Τώρα πια οι διασωληνώσεις είναι πιο αραιές. Να μην μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους με πυρετό, αλλά να προσέλθουν στο σύστημα υγείας», τόνισε η κ. Πουλάκου.

Μόσιαλος: Όχι σε ενιαία αποκλιμάκωση των μέτρων

Για ένα νέο lockdown μετά τις γιορτές στην περίπτωση ενός μεγάλου ανοίγματος πριν από τις γιορτές, προειδοποίησε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής στο London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό.
«Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές» είπε στον ΣΚΑΙ απαντώντας σε ερώτηση για το  εάν θα είμαστε έτοιμοι και πότε, να άρουμε τα μέτρα για τον κορωνοιό .
Είμαστε σε μια καμπή, βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων δεν βλέπουμε όμως μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που μας προβληματίζει περισσότερο.
Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη, πρόσθεσε ο κ, Μόσιαλος και εξήγησε ότι  συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται.
Aν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά ένα ενδεχόμενο «άνοιγμα» της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής.
 Σχολιάζοντας το ζήτημα των ιατρικών δεδομένων για την πορεία της πανδημίας σε σχέση με την οικονομική στενότητα  που επιφέρουν για την Ελλάδα  (και όχι μόνο) τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ειδικά για την χώρα μας εάν βελτιωθεί η κατάσταση τα μικρά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν.
Όσον αφορά ειδικότερα την διαδικασία άρσης της καραντίνας, ο καθηγητής τόνισε πως καθώς δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση.
«Ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση των μέτρων ανά περιοχή.
«Εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο καθώς όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατά ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο»
Αναλυτικότερα ο καθηγητής του London School of Economics δήλωσε πως κατά την γνώμη του η κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να περιμένει να δει τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας και να κρίνει ανάλογα για το εάν πρέπει να ανοίξουν καταστήματα.
«Προφανώς θα σταθμίσουν αυτά και θα σταθμίσουν επίσης τις αντοχές της κοινωνίας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πέτσας: Σταδιακά θα ανοίξει το λιανεμπόριο – Θα έχουμε τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου τα εμβόλια

«Θα πάμε σταδιακά στη χαλάρωση των μέτρων» , τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «ετοιμαζόμαστε να διαμορφώσουμε τις πτυχές ολόκληρου του σχεδίου μας και θα τις ανακοινώσουμε στις αρχές της άλλης εβδομάδας ώστε να ξέρουν οι πολίτες - νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τι τους ξημερώνει από τις 14 του μήνα».
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», αναφέρθηκε στον αόρατο εχθρό, όπως είναι ο κορωνοϊός, σημείωσε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια κόπωση στους πολίτες και είναι πιο δύσκολο  να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα, όπως τα τηρούσαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι «γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερο
Ξεκαθάρισε ότι θα πάμε σταδιακά στη χαλάρωση των μέτρων.
Όπως εξήγησε, «ανοίγουν τώρα κάποια καταστήματα λίγο πάνω από 100, για αμιγώς εποχιακά είδη, κάτι που θα δώσει ίσως και μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα στην καθημερινότητα μας.
Και με προσοχή πάντα θα ανοίξουμε και άλλους τομείς της δραστηριότητας μας.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγήσεις από την Επιτροπή των Ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά Περιφέρεια».
Πρόσθεσε ότι «οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, πάντως, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή».
«Η σταδιακή, άρση των μέτρων ήταν από την αρχή στις προθέσεις μας.
Θα αρχίσει  από τα πεδία τα οποία δεν έχουν τόσο υψηλή μετάδοση, και σιγά-σιγά θα επεκταθεί σε υπόλοιπους τομείς της δραστηριότητας.
Επομένως, το λιανεμπόριο θα ανοίξει, αλλά σταδιακά», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Γεωργιάδης: Τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν κλιμακωτά - Ανά 3 με 4 ημέρες θα ανοίγουν

Τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν κλιμακωτά, με διαφορά 3-4 ημερών μεταξύ τους, ενώ τελευταία θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, όπως ανέφερε ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη του ανοίγματος της αγοράς , ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα.
Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν».
Υπενθύμισε ότι «τη Δευτέρα το πρωί ανοίγουν 110 εποχικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια, αυτά που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη».
Πρόσθεσε πως «έχουμε δεχτεί μια σφοδρή κριτική από τον κλάδο αυτό, γιατί δεν ανοίξαμε όλα τα καταστήματα που έχουν χριστουγεννιάτικα είδη και μόνο τα αμιγώς.
Όλα τα καταστήματα αυτά είναι 19.000.
Καταλαβαίνετε το ρίσκο που θα είχε μια τέτοια απόφαση, την ώρα που προσπαθούμε να ελέγξουμε την πανδημία.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης

Tο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει τα βήματα της εορταστικής επανεκκίνησης της αγοράς, περιορίζοντάς τα σε έναν στενό αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι όποιες εξαιρέσεις υπάρξουν θα αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών, παρεκκλίνοντας λίγο από τον κανόνα που δεν είναι άλλος από τον αυτοπεριορισμό και την κοινωνική απόσταση και τις ημέρες των γιορτών.

To σχέδιο εξόδου

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου - Λιανεμπόριο

-Λειτουργία 110 καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα είδη)
-Πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ

Τα παραπάνω καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου αυστηρά και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

-Για την μετάβαση στο κατάστημα: αποστολή SMS στο 13033 με επιλογή «2 -Μετάβαση σε κατάστημα»
-Ωράριο λειτουργίας: 7 το πρωί έως 20:30 το βράδυ

Χωρητικότητα

-4 άτομα ανά 100 τ.μ.
-1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 μέτρων
-Αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των πελατών
-Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

Λήξη της παράτασης του lockdown, στις 6 το πρωί και επαναλειτουργία μικρού αριθμού εμπορικών καταστημάτων.
Με δεδομένο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο άνοιγμα μιας καταστημάτων αμέσως μετά τα σημεία πώλησης εποχιακών ειδών, δεν αποκλείεται στη συγκεκριμένη ημερομηνία να ανοίξουν:
-Κομμωτήρια
-Βιβλιοπωλεία
-Ανθοπωλεία
-Καταστήματα πώλησης παιδικών παιχνιδιών.

Κλειστά την περίοδο των γιορτών

-Μπαρ
-Κέντρα διασκέδασης
-Πολυχώροι ψυχαγωγίας
-Τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
-Θέατρα
-Σινεμά
-Γκαλερί
-Θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα
Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

ΕΟΔΥ: 98 θάνατοι και 1.383 κρούσματα στις 5/12


Συνεχίζεται η επέλαση του Covid -19 στην Ελλάδα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (5/12/2020) 1.383 νέα κρούσματα των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
 Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 114.568, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.
Image
Τα 4.981 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30207 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 594 ανέρχονται οι ασθενείς πο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 77.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
641 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, καταγράφηκαν 98 ακόμα θάνατοι και συνολικά 2.902 στη χώρα.
Οι 1156 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Image
Image

Γιατί δεν υποχωρεί η πίεση της πανδημίας στη χώρα, παρ΄ότι έχει επιβληθεί lockdown για αρκετές εβδομάδες

Γαι δύο λόγους, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Διότι από τη μία η κινητικότητα των πολιτών είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε, τον Μάρτιο και από την άλλη, διότι η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού αφορά πλέον τη διαδρομή εργασία - σπίτι.
Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ή εργοστάσια μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους και τον μεταδίδουν σε όλη την οικογένεια, ανάμεσά τους και στα γηραιότερα μέλη, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από επιπλοκές.
Επίσης, προβληματισμός επικρατεί από τη χαλάρωση που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές εκτός πόλεων.
Όπως επεσήμαναν οι αρμόδιοι στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής 4/12, ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από τις παρατηρήσεις και τα στοιχεία, αφορά τη συμπεριφορά στα χωριά και τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, παρά την απαγόρευση, ανάμεσα σε οικογένειες.

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο», ενώ στο «κάδρο» της ανησυχίας έχουν μπει και άλλες περιοχές, που δεν πέφτει το ιικό φορτίο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχει αυξηθεί.
Σε έξι περιοχές δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.
Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες.
Ειδικότερα, πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.
Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.
Σημειώνεται ότι ενεργοποιούνται δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα η απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό και επιπλέον, η απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.

Μείωση RT σε μεγάλα αστικά κέντρα- Ο κορωνοϊός αφορά και μικρές πόλεις, χωριά 


Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά στην τελευταία ενημέρωση (4/12), ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη.
Επίσης,  καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα, ενώ θα πρέπει  όλοι να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά.

Υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Είναι ξεκάθαρο ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε όλη την επικράτεια, εκτίμησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πιερία, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία είναι στις περιοχές που δημιουργούν ανησυχία, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα και καταγράφεται αύξηση της μέσης ηλικίας.
Στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Στην επικράτεια η πληρότητα ΜΕΘ υπολογίζεται σε 84% (94% στη Θεσσαλονίκη).
Ως πιθανή εξήγηση της επιμονής του δεύτερου κύματος η καθηγήτρια χαρακτήρισε το ότι φαίνεται πως υπάρχει ένα συνεχές «πινκ πονκ» διασποράς μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειών.
Κάλεσε να σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα δεδομένου ότι διανύουμε ένα μαραθώνιο και μπροστά μας μπορεί να βρίσκονται πολλές ανηφόρες.
Ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να δημιουργηθεί η «ανοσία της αγέλης».
Ο κάθε ένας θα αποκτήσει ανοσία γύρω στον ένα μήνα από την λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου (σ.σ. πρέπει να γίνουν δυο).

Γώγος: Χωρίς βελτίωση, δεν μιλάμε για άρση των μέτρων

Για καθυστέρηση στην αποφόρτιση του επιδημιολογικού φορτίου ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Mega, υπήρξε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα αν και υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων.
Αναφορικά με την άρση των μέτρων, σημείωσε πως δε μιλάμε για άρση των μέτρων, αλλά για οργάνωση αυτών.
Αν δε δούμε τη βελτίωση των δεδομένων μέσα στα νοσοκομεία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για την άρση των μέτρων αλλά για οργάνωση αυτής, πρόσθεσε.
Για τα σχολεία τόνισε πως θα μείνουν κλειστά για όσο διαρκέσει το lockdown, ενώ για το λιανεμπόριο είπε πως δεν υπάρχει καμία εισήγηση ακόμα, καθώς αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Το μυαλό μας και τα μάτια μας είναι στραμμένα στο σύστημα υγείας που πιέζεται» ανέφερε.
Για το εμβόλιο είπε πως θα καθυστερήσει, ενώ σημείωσε πως «για ένα ασφαλές τοίχος ανοσίας πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο».
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός πιο αυστηρού lockdown, αν και ο ίδιος θεωρεί πως δε θα υπάρξει τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ):  Αργή η πτώση ημερήσιων κρουσμάτων, στα 1.100 στις 15/12 - Πρόωρο το άνοιγμα της αγοράς

Αργή είναι η πτώση των κρουσμάτων και το άνοιγμα της αγοράς είναι πρόωρο, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικό σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ παρουσίασε τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους,  σημειώνοντας ότι στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα, στις 15 Δεκεμβρίου 1.100 κρούσματα την ημέρα, στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900 κρούσματα και στο τέλος του έτους στα 770 κρούσματα.
«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Πρόσθεσε πως «οι προσομοιώσεις μας  δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση».
«Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης