Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Credit positive η συγχώνευση CaixaBank/Bankia - Ποια τα οφέλη και προκλήσεις

tags :
DBRS: Credit positive η συγχώνευση CaixaBank/Bankia - Ποια τα οφέλη και προκλήσεις
DBRS: Credit positive η συγχώνευση CaixaBank/Bankia
Credit positive θεωρεί ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar τη συγχώνευση των ισπανικών τραπεζών CaixaBank/Bankia.
Η DBRS Morningstar σε report της αναφέρει πως η  συγχώνευση  είναι ευρέως θετική, αλλά υπάρχουν προκλήσεις.
Η συγχώνευση θα δημιουργήσει ένα ισχυρό franchise στην Ισπανία, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο 26,7%.
Ο καναδικος οίκος αξιολόγησης λαμβάνει επίσης υπόψη τις προκλήσεις που απορρέουν από τη συγχώνευση όπως το μεγάλο μέγεθος της συναλλαγής και τους κινδύνους εκτέλεσης, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση του τμήματος πληροφορικής (IT).
«Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι η συναλλαγή θα είναι ευρέως θετική για την CaixaBank καθώς θα ενισχύσει περαιτέρω την ήδη σταθερή της θέση στην Ισπανία.
Ειδικότερα, εάν προχωρήσει η συγχώνευση, η DBRS Morningstar αναμένει θετικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα στο franchise και τα κέρδη της CaixaBank.
Ωστόσο, εξακολουθούμε να σημειώνουμε τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19 στην πιστοληπτική ικανότητα της CaixaBank», δήλωσε ο Pablo Manzano, αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.

Οφέλη από τη Συγχώνευση - Franchise και Κέρδη.

Η  συγχώνευση θα δημιουργήσει ένα ισχυρό franchise στην Ισπανία, με μερίδιο αγοράς 26,7% των ακαθάριστων δανείων στην Ισπανία.
Αυτό θα τοποθετήσει σαφώς την τον τραπεζικό όμιλο ως ηγέτη της αγοράς, πολύ μπροστά από τα μερίδια αγοράς της Santander στο 15,9% και της BBVA στο 14,4%.
Ως αποτέλεσμα, το franchise της CaixaBank θα επωφεληθεί από ένα μεγαλύτερο επιχειρηματικό μείγμα και πελατειακή βάση.
Το προφίλ κερδών της CaixaBank θα μπορούσε να επωφεληθεί από πιθανές συνέργειες, οι οποίες θα υποστηρίξουν το προφίλ κερδών της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναμένεται να επιτύχει περίπου 290 εκατ. ευρώ ετήσιων συνεργιών έως το τέλος του 2025 και, το πιο σημαντικό, εκτιμάται ότι οι συνέργιες του ετήσιου κόστους ανέρχονται σε περίπου 770 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2023.
Η νέα οντότητα θα έχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία να απορροφήσει πιθανές πιστωτικές απομειώσεις και να εφαρμόσει σχέδια αναδιάρθρωσης, καθώς η συγχώνευση θα έχει θετικό αντίκτυπο εκ των προτέρων στους δείκτες κεφαλαίου της CaixaBank.
Ο δείκτης CET1 προοδευτικού σταδίου της Τράπεζας στα τέλη Ιουνίου 2020 θα ήταν περίπου 50 bps1 υψηλότερος μετά τη συγχώνευση.
Η συνδυασμένη οντότητα αναμένει να έχει αναλογία προ-φόρμα CET1 περίπου 13,1% έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020.

Προκλήσεις από τη συγχώνευση - Υψηλότερα NPAs

Πιθανές προκλήσεις που απορρέουν από τη συγχώνευση είναι το μεγάλο μέγεθος της συναλλαγής και τους κινδύνους εκτέλεσης, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των συστημάτων πληροφορικής.
Η DBRS αναμένει από την CaixaBank να διαχειριστεί επιτυχώς την ενοποίηση, δεδομένης της εκτεταμένης εμπειρίας τους, καθώς CaixaBank και Bankia έχουν ολοκληρώσει περίπου 16 συγχωνεύσεις (8 η καθεμία) στην Ισπανία τα τελευταία 10 χρόνια.
Ωστόσο, το μέγεθος και η κλίμακα αυτής της συγχώνευσης είναι άνευ προηγουμένου και οι κίνδυνοι μετεγκατάστασης των συστημάτων πληροφορικής είναι συνεπώς μεγαλύτεροι. Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού της συνδυασμένης νομικής οντότητας θα είναι ασθενέστερη από την τρέχουσα θέση της CaixaBank, καθώς η Bankia έχει υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων (NPAs).
Ως αποτέλεσμα, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενου δανείου (NPL) της CaixaBank θα επιδεινωθεί κατά περίπου 50 μονάδες βάσης και ο λόγος NPAs κατά περίπου 80 μονάδες βάσης.
H DBRS εκτιμά ότι τα πλήρη οφέλη της συγχώνευσης ενδέχεται να χρειαστούν λίγο χρόνο για να συγκεντρωθούν, ιδίως για τις συνέργειες εσόδων και κόστους.
Αυτά θα συνεπάγονται μεγάλες χρεώσεις αναδιάρθρωσης, πιθανόν να κατανέμονται σε λίγα τρίμηνα, οι οποίες θα επηρεάσουν τους δείκτες κεφαλαίου της CaixaBank (αναμένεται να ανέλθουν περίπου στις 95 μονάδες βάσης του δείκτη CET1).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης