Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Ανησυχητική η τουρκική οικονομική πολιτική και η αστάθεια της λίρας για τους Γερμανούς επενδυτές

Handelsblatt: Ανησυχητική η τουρκική οικονομική πολιτική και η αστάθεια της λίρας για τους Γερμανούς επενδυτές
Το 77% των Γερμανών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, εκφράζουν την ανησυχία τους για την αστάθεια του νομίσματος και την οικονομική πολιτική της Άγκυρας




Τις διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας θεωρούν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εμπορικές τους δραστηριότητες στην Τουρκία οι περισσότεροι Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και ασκούν κριτική στην οικονομική πολιτική της 'Αγκυρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε μεταξύ των 900 μελών του το Γερμανοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και δημοσιεύει η Handelsblatt, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις δραστηριότητές τους στην Τουρκία. «Θα θέλαμε ένα λιγότερο ασταθές νόμισμα», δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Marcus Slevogt ,επισημαίνοντας ότι από το 2017 και μετά η τιμή αυτή βρίσκεται πάνω από το 50%.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της από τις αρχές του έτους δεν σημαίνει μόνο ότι μειώνεται το κόστος του προσωπικού, αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς σε ευρώ, αλλά και ότι τα συνδικάτα ζητούν μεγαλύτερους μισθούς σε μικρότερα διαστήματα, ενώ τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται πιο ακριβά, με τα έσοδα, αντίστοιχα, να μειώνονται. «Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολους τους υπολογισμούς των επιχειρηματιών», τονίζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι όσο πιο δύσκολες γίνονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία τόσο λιγότερα κίνητρα έχουν οι ξένοι επιχειρηματίες για να παραμείνουν στη χώρα. Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Τουρκία περισσότερες από 7.000 εταιρίες με συμμετοχή γερμανικών κεφαλαίων.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 62% των ερωτηθέντων ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της χώρας, χαρακτηρίζοντάς την ως «τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων». Το 36% εκφράζει ανησυχία για τη χρηματοδότηση, ενώ το 8% ανησυχεί για τις υποδομές στην Τουρκία και το 15% για την πιθανή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Επιπλέον, το 57% πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι χειρότερη μεσοπρόθεσμα, με το 4% να προβλέπει ότι θα είναι μάλιστα «πολύ χειρότερα». Μόνο το 17% αναμένει βελτίωση της κατάστασης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης