Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Η Γαλλία απειλεί με veto - Διάσταση απόψεων με Κομισιόν, Γερμανία - Tα 3 αγκάθια

Brexit: Η Γαλλία απειλεί με veto - Διάσταση απόψεων με Κομισιόν, Γερμανία - Tα 3 αγκάθια
Τα αγκάθια στην εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ
Η Γαλλία απείλησε σήμερα να προβάλει βέτο σε μία εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν θα θεωρεί ικανοποιητική, την στιγμή που Λονδίνο και Βρυξέλλες επιταχύνουν για να έχουν ένα αποτέλεσμα τις προσεχείς ημέρες και πηγές της ΕΕ μιλούν για συμφωνία ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου.
«Εάν υπάρξει μία συμφωνία που δεν θα είναι καλή...θα εναντιωθούμε», προειδοποίησε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Clement Beaune στο δίκτυο Europe 1, όπως μεταδίδει το AFP.
Με βέτο; «Ναι. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα βέτο».
Η Γαλλία θα κάνει την δική της αποτίμηση του κειμένου τυχόν συμφωνίας.
«Το οφείλουμε στους Γάλλους, το οφείλουμε στους αλιείς μας και σε άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι υπαρκτός και «πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό».

Γιατί ανησυχεί η Γαλλία

Η προειδοποίηση αυτή και η πίεση που ασκεί επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας απηχεί την αυξανόμενη ανησυχία της Γαλλίας μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να αποφύγει την λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου άνευ συμφωνίας.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, την ανησυχία αυτήν της Γαλλίας συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη.
«Δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε μία μη ισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες», εξηγεί.
 
Διάσταση απόψεων
 
Σε ένδειξη της διάστασης των απόψεων που υπάρχει μεταξύ των 27, πολλές ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν αντίθετα ότι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ursula von der Leyen, επιδιώκουν μία συμφωνία «με κάθε τίμημα».
«Θα κρατήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της διαδικασίας για να διασφαλισθεί η μεταξύ μας ενότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
«Υπάρχει αυτήν την στιγμή μία διαπραγματευτική διαδικασία...Θα δούμε τις προσεχείς ώρες ή τις προσεχείς ημέρες όποια και αν είναι τα επόμενα στάδια», πρόσθεσε εξηγώντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρώτα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πριν τα κράτη μέλη διαμορφώσουν άποψη «σε σχέση με αυτό που υπάρχει στο τραπέζι». «Δεν έχω την πρόθεση να προκαταλάβω», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.
Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας στο Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει σήμερα για τις τελευταίες συνομιλίες, με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας πριν από το τέλος του σαββατοκύριακου. Διαφορετικά τυχόν συμφωνία δεν θα είναι δυνατόν να επικυρωθεί εγκαίρως, πριν από την 31η Δεκεμβρίου, από τα εθνικά κοινοβούλια των 27.

 Τα ακανθώδη θέματα
 
Χωρίς συμφωνία η οποία θα πλαισιώνει την σχέση τους από την 1η Ιανουαρίου, οι συναλλαγές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δηλαδή με την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, με τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα προστεθεί στο σοκ της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τρία ακανθώδη θέματα μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας: η πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, οι όροι ισότιμου ανταγωνισμού και ο τρόπος διευθέτησης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας.
Κυβερνητική πηγή στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε νέα αιτήματα, απροσδόκητα και αυστηρότερα, σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις, υπό την πίεση της Γαλλίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης