Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για βίαιη διόρθωση στη Wall προειδοποιούν επενδυτικές τράπεζες - «Φούσκα» στις μετοχές

Για βίαιη διόρθωση στη Wall προειδοποιούν επενδυτικές τράπεζες - «Φούσκα» στις μετοχές
Kορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι χαρακτηρίζουν μη βιώσιμη την άνοδο και αναμένουν βίαιη διόρθωση
Sell off στη Wall Street «βλέπουν» κορυφαίοι αναλυτές, χαρακτηρίζοντας υπεριτμημένες τις μετοχές.
Kορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι χαρακτηρίζουν μη βιώσιμη την άνοδο και αναμένουν βίαιη διόρθωση.
Ο Νοέμβριος ήταν ένας πάρα πολύ καλός μήνας για τις μετοχές, καθώς οι αγορές, ενισχυμένες από τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και από την αισιοδοξία για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ, σημείωσαν άνοδο 10% σε σχέση με τα υψηλά του Απριλίου του 2020.
Ωστόσο, το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα αναμένεται να επεκταθεί ραγδαία.

Morgan Stanley: Υπεραγορασμένες οι μετοχές, φούσκα η Wall Street

Σε μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές προέβη  Morgan Stanley, που προειδοποιεί τους επενδυτές πως οι μετοχές στη Wall Street είναι υπερτιμημένες.
Πριν από δύο εβδομάδες αμφιβάλαμε για την ακρίβεια των εκτιμήσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Τα προηγούμενα χρόνια, όμως, προέβη σε μια ενέργεια στην οποία κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είχε προβεί στο παρελθόν.
Δήλωσε πως η αγορά θα «διορθώσει» πολύ πριν αρχίσει να το πράττει…
Μετά τα χαμηλά του Μαρτίου, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για Αρμαγεδδώνα και κατόπιν να μιλούν για ισχυρή άνοδο, η Morgan Stanley προειδοποίησε για το διαμορφούμενο επενδυτικό περιβάλλον.
Πράγματι, η Wall Street «διόρθωσε» συνολικά τις επόμενες μέρες περίπου 10%, καθώς πολλοί επενδυτές εισέπρατταν το αίσθημα αβεβαιότητας που προκαλούσαν οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Και πάλι, η Morgan Stanley αποδείχθηκε σωστή.
Κατόπιν, λίγες μέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών, αναφέρθηκε σε αλλαγή στην τάση του χρηματιστηρίου και άνοδο.
Από τότε, χάρη και στην ανακοίνωση των θετικών νέων από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο S&P 500 έχει σημειώσει αύξηση 13,5%, ο Nasdaq +10,8% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell +16%.
Επισημαίνεται πως η Morgan Stanley παρέμεινε bullish για τη Wall Street ακόμη και όταν ο S&P 500 διέσπασε τις 3.150 μονάδες, κατευθυνόμενος προς τις 3.550 μονάδες.
Τότε, μάλιστα, η φημολογία για επίτευξη συμφωνίας για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ανοδική τάση.
Ωστόσο, η Morgan Stanley άρχισε να αλλάζει στάση, προειδοποιώντας πως οι τελευταίες εβδομάδες του 2020 ενέχουν πολλούς κινδύνους.

Τρίτη διόρθωση μέχρι το τέλος του 2020

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε σε τρίτη διόρθωση, προεξοφλώντας το γεγονός πως η διανομή των εμβολίων θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τους επόμενους 3 με 4 μήνες.
Βέβαια, η επενδυτική τράπεζα παραμένει bullish για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό δεν είναι πως θα υπάρξει άνοδος μετά από μια μικρή υποχώρηση, αλλά ότι η αύξηση στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα πλήξει τις τεχνολογικές μετοχές.
Παράλληλα η Morgan Stanley στηρίζει τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές αξίας.

Για να ειπωθεί διαφορετικά, με τους οικονομολόγους μας να προβλέπουν ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ +7,5% το επόμενο έτος, η απόδοση του 10ετούς κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστική.
Αυτό θα έχει συνέπειες στις αποτιμήσεις των μετοχών, ειδικά στον Nasdaq και τον S&P 500.
Αντίθετα, οι κυκλικές μετοχές θα ενισχυθούν - εξ ου και η εναλλαγή που παρατηρούμε στις αγορές μετοχών από το Nasdaq έως το Russell 2000.
Πραγματικά, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει φτάσει στο 0,96%, με τα breakevens να παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Φούσκα η Wall Street

Αυτή η δυναμική, για την οποία η Morgan Stanley προειδοποίησε πριν από έναν μήνα, οφείλεται στο γεγονός πως η τράπεζα θεωρεί πως οι μετοχές είναι υπεραγορασμένες και ότι η Wall Street είναι… φούσκα.
Την ίδια στιγμή, ένας κίνδυνος, τον οποίο παραβλέπουν οι περισσότεροι, είναι το ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο.  
Δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως μέχρι τώρα οι μετοχές αγνοούν τις προειδοποιήσεις πως τα υψηλά επιτόκια θα χτυπήσουν τις μετοχές.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η τάση θα αντιστραφεί όταν η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ξεπεράσει το 1% τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

DohmenCapital: Μη βιώσιμη η άνοδος στη WallStreet, έρχεται βίαιη διόρθωση

Σε μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τις αγορές προέβη για άλλη μία φορά η Dohmen Capital Research, που προειδοποιεί τους επενδυτές για βίαιη διόρθωση.
Ο Νοέμβριος ήταν ένας πάρα πολύ καλός μήνας για τις μετοχές.
Οι αγορές, ενισχυμένες από τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και από την αισιοδοξία για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ, σημείωσαν άνοδο 10% σε σχέση με τα υψηλά του Απριλίου του 2020.
Σε γενικές γραμμές, όπως υποστηρίζει η Dohmen Capital, σε αυτά τα επίπεδα η καλύτερη στρατηγική είναι οι άκρως προσεκτικές τοποθετήσεις – πόσω μάλλον από τη στιγμή που υπάρχουν bearish σημάδια ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου.
Η πτώση τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου αποτελεί κακό οιωνό; διερωτάται το fund.

Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα, οι επενδυτές καλό θα ήταν να προσέξουν τη γραμμή τάσης του δείκτη βαρόμετρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, η οποία συγκρίνει τα υψηλά κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2020 με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2020.
Αυτή η γραμμή θα αποτελέσει σύντομα τη γραμμή αντίστασης.
Tα υψηλά της 9ης Νοεμβρίου 2020, ακολουθούμενα από μια οπισθοχώρηση ενδοσυνεδριακά, σχημάτισαν ένα κερί.
Η κορυφή του αποτελεί το τοπ της αγοράς σε βραχυπρόθεσμη βάση.
Επιπροσθέτως, ο δείκτης VALUG, που σύμφωνα με την Dohmen Capital είναι πιο σημαντικός από τον S&P 500, καθώς ενσωματώνει 1.681 εταιρείες, διέσπασε το σημείο αντίστασης που καθορίστηκε από τα υψηλά Φεβρουαρίου 2020.
Σημειώνεται πως δεν επηρεάζεται από τη δυσανάλογη στάθμιση των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στους άλλους ευρέως αναγνωρισμένους δείκτες.

Ακολουθεί το ημερήσιο διάγραμμα του:

Στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν από την κατάρρευση της αγοράς λόγω του ξεσπάσματος της πανδημικής κρίσης, η Dohmen Capital παρατήρησε μια προβληματική απόκλιση.
Ο δείκτης VALUG έπεφτε, ενώ οι μεγαλύτεροι δείκτες κινούνταν ανοδικά.
Αυτή η bearish απόκλιση, μαζί με άλλα στοιχεία και παραμέτρους, οδήγησαν στο συμπέρασμα πως επίκειται μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Πράγματι, αν κοιτάξει κανείς τον S&P 500, θα δει τα σημάδια που εντέλλονται… πώληση.
Με άλλα λόγια, η Dohmen Capital συστήνει κατοχύρωση κερδών και άνοιγμα short θέσεων προκειμένου οι επενδυτές να επωφεληθούν από την εκτιμηθείσα κατάρρευση.
Είναι πολύ σημαντικό να προσέξει κάποιος πως η αγορά έχει ξεμείνει από δυνάμεις, παρά την αύξηση των συμμετεχόντων σε αυτή.
Ο δείκτης VALUG δείχνει πως παρά την πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες η πλειονότητα των μετοχών δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου του 2020 (δείτε την οριζόντια γραμμή στο διάγραμμα, για παράδειγμα, του Ιανουαρίου).
Κάποιοι άλλοι δείκτες, τομείς και μετοχές «δείχνουν»… φούσκα.
Το ακόλουθο μηνιαίο γράφημα (κάθε κερί συμβολίζει έναν μήνα) δείχνει το ποσοστό των μετοχών που διαπραγματεύονται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των τελευταίων 200 ημερών.
Όπως μπορείτε να δείτε, αυτός ο δείκτης είχε τεράστια άνοδο τον Νοέμβριο.
Πλησιάζει τώρα τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του ράλι της bear market του 2009.
Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης στο ράλι του 2009 (κόκκινο) έχει διασπάσει τη γραμμή αντίστασης.

Όπως δείχνει το διάγραμμα, το 82% των μετοχών διαπραγματεύονται πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Σημειώστε πως το 30% της ανόδου έλαβε χώρα μόλις σε διάστημα ενός μήνα.
Στο παρελθόν, όταν συνέβαινε κάτι ανάλογο, ακολουθούσε διόρθωση.
Το καλοκαίρι οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες της αγοράς ήταν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αλλά και οι μετοχές ανάπτυξης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αυτές οι μετοχές παρουσίασαν αξιομνημόνευτες αποδόσεις.
Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει τις σχετικές αποδόσεις του IWF ETF, το οποίο περιλαμβάνει μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στον S&P 500.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να απαντηθεί το εξής ερώτημα:
Οι μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν και το 2021;
Εξελίξεις σχετικές με το πολιτικό μέτωπο, τον κορωνοϊό ή άλλους παράγοντες θα μπορούσαν να ανακύψουν, ανατρέποντας την όποια επενδυτική στρατηγική.

Phoenix Capital: Φούσκα η Wall λόγω Fed - Εκτός λογικής οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους οικονομικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που πυροδοτούν τα πακέτα ενίσχυσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed), με το χρηματιστήριο να θυμίζει ημέρες ακραίας «φούσκας», σύμφωνα με όσα αναφέρει η επενδυτική εταιρεία Phoenix Capital.
Οι μετοχές την Τρίτη 25 Νοεμβρίου έσπασαν κάθε ρεκόρ.
Για αυτή την εκρηκτική άνοδο τα κυρίαρχα mainstream μίντια δίδουν τα εύσημα στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Ωστόσο, οι κινήσεις που πραγματοποιεί η αγορά γίνονται σε εντελώς διαφορετικούς χρόνους από τις ανακοινώσεις της καμπάνιας του Βiden – πόσω μάλλον από τη στιγμή που δρα προεξοφλητικά.
Συνεπώς, σύμφωνα με τη Phoenix Capital, η επενδυτική κοινότητα μπορεί να ξεχάσει το αφήγημα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.
Τι όμως σπρώχνει την αγορά προς νέα υψηλά;
Φυσικά, η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.
Ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυξήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα κατά 60 δισεκ. δολ., ξεπερνώντας τα 7,2 τρισεκ. δολ. συνολικά.

Μόνο τη φετινή χρονιά, η Fed έχει αυξήσει τον ισολογισμό της κατά 3,2 τρισεκ. δολ.
Υπό αυτό το πρίσμα, εν συγκρίσει με την περίοδο της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, η Fed επέκτεινε τον ισολογισμό της σε έναν χρόνο όσο τον είχε επεκτείνει σε ένα διάστημα πέντε χρόνων, από το 2008 έως το 2013.
Με άλλα λόγια, πήρε πέντε χρόνια στη Fed να ξοδέψει τα χρήματα τα οποία δαπάνησε μόνον μέσα στο 2020, το οποίο, σημειωτέον, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αν λοιπόν η επενδυτική κοινότητα αναζητά τον λόγο για τον οποίο το αμερικανικό χρηματιστήριο βαίνει προς νέα υψηλά, το έχει βρει…
Για όλα «ευθύνεται» το τσουνάμι ρευστότητας της Fed.
Και η Fed είναι μία περίπτωση.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ την τρέχουσα εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, ξεχάστε τόσο τον Joe Biden όσο και τον Donald Trump.
Οι κεντρικές τράπεζες αλλά και οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει περίπου 14 τρισεκ. δολ. το 2020.
Μιλάμε για ένα ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ της Κίνας, η οποία τυγχάνει να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Αυτά τα χρήματα κάπου πρέπει να πάνε.
Και τα περισσότερα από αυτά κατευθύνθηκαν στο χρηματιστήριο, όπου δημιούργησαν τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών.

Nomura: H πρόωρη επιδείνωση φέρνει ακραίο selloff στη Wall Street

Για ακραίο selloff στην αμερικανική χρηματαγορά κάνει λόγο η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura, που προειδοποιεί για επιδείνωση τόσο του οικονομικού όσο και του επενδυτικού κλίματος.
Πιο συγκεκριμένα, το μετεκλογικό τοπίο που σκόρπισε τον φόβο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις αγορές, σύμφωνα με τη Nomura, παρότι «η ταχύτητα με την οποία η μεταβλητότητα συνεχίζει να καταρρέει είναι άνευ προηγουμένου»

Οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ, επίσης, είναι πιο χαλαρές από ποτέ σε πραγματικό χρόνο (επιπέδωση της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων, πτώση του δολαρίου, μείωση της μεταβλητότητας κ.λπ.)

Στο μεταξύ, το αποτυχημένο πείραμα της λιγότερο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής έχει επιβάλει την –σε κάθε περίπτωση– επέμβαση της Fed αλλά των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών.
Επιπλέον, όπως σημειώνει η Nomura, η ανακοίνωση εκ μέρους του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, πως προορίζει την πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Janet Yellen, για νέα υπουργό Οικονομικών προοιωνίζεται τα εξής:
1) «Χαμηλότερο» επίπεδο νομισματικής υποστήριξης, μεγάλη δημοσιονομική παρέμβαση (παρόλο που το μέγεθός της θα εξαρτηθεί και από τη Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί)
2) Δημιουργία νομισμάτων οιονεί χρέους, καθώς η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών εξελίσσονται σε μια οντότητα που διέπεται από το ίδιο πνεύμα.
Η ανατροφοδότηση από τους πελάτες δείχνει πως γενικά η επενδυτική κοινότητα είναι bullish και ότι «ταύροι» θα παραμείνουν δυνατοί μέχρι το τέλος του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε διόρθωση είναι μια ευκαιρία για αγορά στα χαμηλά, ευθυγραμμισμένη με τη μετεκλογική μεταβλητότητα, την προκυκλική εποχικότητα και τις επερχόμενες οικονομικές συνθήκες που όμως «συντρίβονται» από τις παρεμβάσεις της Fed και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών.
Ωστόσο, η Nomura έχει μια προειδοποίηση για το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.
Η προεξοφλούμενη επιδείνωση φέρνει στο προσκήνιο ακραίο sell off.

Επισημαίνεται δε ότι, ενώ οι πελάτες της Nomura αγοράζουν σε κάθε βουτιά, φαίνεται ότι οι Insiders πωλούν...
Ποιους θα εμπιστευτείτε λοιπόν:
Τους κερδοσκόπους ή τα εταιρικά στελέχη;


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης