Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελικά οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν διπλά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

Τελικά οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν διπλά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;
Η έλλειψη διαφάνειας της Κομισιόν εγείρει ερωτήματα για το κόστος των εμβολίων
Η ΕΕ στοιχηματίζει το μέλλον των πολιτών της και της οικονομίας της στα εμβόλια.
Αλλά ποιοι είναι ακριβώς οι όροι αυτού του στοιχήματος και πόσο θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι της ΕΕ;
Αυτά είναι ερωτήματα που οι ηγέτες στις Βρυξέλλες αρνούνται να απαντήσουν, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Politico.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε με περηφάνια στις 24 Νοεμβρίου ότι η ΕΕ είχε εξασφαλίσει ένα έκτο συμβόλαιο για εκατομμύρια εμβόλια κορωνοϊού εκ μέρους των 27 κρατών μελών της - αυξάνοντας το σύνολο σε περίπου 2 δισ. εμβόλια για περίπου 440 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μυστικότητα της ΕΕ

Μπορεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων να είναι η πιο ζωτική διαδικασία δημοσίων συμβάσεων στην ιστορία της ΕΕ, αλλά καλύπτεται από μυστικότητα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο πληρώνει το μπλοκ για τα εμβόλια - πολλά από τα οποία επωφελήθηκαν από την παροχή δημόσιων ερευνητικών πόρων.
Είναι επίσης η μήτρα για άλλους όρους των συμβολαίων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών και για τις φαρμακευτικές σε περίπτωση που τα εμβόλια δεν ανταποκριθούν στα προβλεπόμενα ποσοστά αποτελεσματικότητας.
Δεδομένου του διακυβεύματος, οι ευρωβουλευτές, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, οι υπερασπιστές της παγκόσμιας υγείας και οι εμπειρογνώμονες στον τομέα των συμβάσεων ασκούν πίεση στην Επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις - ή τουλάχιστον βασικά μέρη αυτών - για δημόσια διαβούλευση, ακόμη και αν δεν υπάρχει νομική απαίτηση να το πράξει.
«Αυτό είναι σαφώς προς το συμφέρον όλων μας, και υπάρχουν σαφώς πολλά χρήματα, τα οποία είναι τα χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε η Anniek de Ruijter, επίκουρη καθηγήτρια ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
«Είναι πολύ λογικό να ζητάμε όλες αυτές τις πληροφορίες και είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων να το γνωρίζουν».
Κάτι τέτοιο θα έθετε την Επιτροπή προ των ευθυνών της.
Σε μια τυπική διαδικασία υποβολής προσφορών, οι εταιρείες ανταγωνίζονται για κρατικές συμβάσεις.
Με τον κορωνοϊό, οι κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για πρόσβαση στα ίδια τα εμβόλια - και υπάρχουν πολλοί παίκτες με βαθιές τσέπες, αναφέρει το Politico.
Η κοινοποίηση των πληροφοριών στις συμβάσεις όχι μόνο θα αποκαλύψει τα μυστικά των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά θα κινδύνευε να καταστήσει τη διαδικασία προμήθειας της Επιτροπής «αδύνατη», σύμφωνα με τη Sandra Gallina, γενική διευθύντρια της SANTE.

Show me the money

Ένα βασικό ερώτημα είναι πόσα χρήματα χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι για την ανάπτυξη αυτών των εμβολίων και τι παίρνουν.
Ο Mark Eccleston-Turner, λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Keele, προειδοποίησε ότι πολλές κυβερνήσεις φάνηκαν να πληρώνουν το λογαριασμό για αυτά τα εμβόλια δύο φορές.
Πρώτον, οι χώρες αναλαμβάνουν την έρευνα και την ανάπτυξη για να αντισταθμίσουν αυτό που λένε οι φαρμακευτικές ως τεράστιο κόστος παραγωγής πριν από την έγκριση των κανονιστικών ρυθμίσεων.
Στη συνέχεια, οι χώρες πληρώνουν ξανά για να αγοράσουν τα τελικά προϊόντα μόλις αποδειχθούν αποτελεσματικά και εγκριθούν για χρήση.
Κυβερνήσεις και οργανισμοί όπως ο Συνασπισμός για την Καινοτομία Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Gavi, η Συμμαχία Εμβολίων, έχουν ρίξει εκατομμύρια σε αυτά τα εμβόλια.
«Είναι κερδοφόρα τοποθέτηση από φαρμακευτική άποψη», δήλωσε ο Eccleston-Turner, σημειώνοντας ότι το πραγματικό χρηματικό ποσό που έχουν καταβάλει οι φαρμακευτικές «από τις δικές τους τσέπες» στην ουσία είναι πιθανώς «ελάχιστο».
Όλη η αρχική επένδυση "δεν φαίνεται να έχει μεταφραστεί σε χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο", δήλωσε ο Eccleston-Turner.
Το πόσο πληρώνει η Επιτροπή ανά δόση δεν είναι δημόσια πληροφορία.
Ορισμένοι παραγωγοί εμβολίων ήταν πιο διαφανείς, όπως η AstraZeneca, η οποία δήλωσε ότι θα πουλήσει το εμβόλιο με κόστος (περίπου 2 ευρώ ανά δόση) μέχρι το τέλος της πανδημίας.
Άλλοι, όπως η Moderna, όμως δεν έκαναν το ίδιο.
Η εταιρεία δημοσίευσε δημοσίως ότι το εμβόλιό της θα κυμαίνεται μεταξύ 32 και 37 δολαρίων, αλλά στη συνέχεια συνήψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για περίπου 25 δολάρια.
Το Reuters ανέφερε ότι η ΕΕ εξασφάλισε ένα εμβόλιο με λιγότερο από 25 δολάρια ανά δόση.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA τιμολογούνται υψηλότερα από τα περισσότερα συμβατικά εμβόλια, παρόλο που θα μπορούσαν να γίνουν ευκολότερα στην κατασκευή μακροπρόθεσμα.



Η παραγωγή mRNA είναι μια ταχύτερη και φθηνότερη διαδικασία από την καλλιέργεια κυττάρων, όπως απαιτείται για το εμβόλιο AstraZeneca, για παράδειγμα.
Δεν υπάρχει κανένας κανόνας της ΕΕ που να περιορίζει το ποσό που μπορούν να απαιτήσουν οι παρασκευαστές για ένα εμβόλιο.
Το μόνο σχόλιο της Επιτροπής, που εκδόθηκε από την Gallina, είναι ότι θα υπογράψει συμφωνίες μόνο για εμβόλια που μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι χώρες της ΕΕ.
Χωρίς μεγαλύτερη διαφάνεια, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσες από τις εταιρείες φαρμακευτικών έχουν απομείνει ή εάν έχουν κέρδος ή ζημία.
Αλλά σε κάποιο επίπεδο, οι κατασκευαστές εμβολίων και τα στελέχη τους έχουν ήδη κερδίσει.
Όταν η Pfizer-BioNTech και η Moderna ανακοίνωσαν επιτυχημένα ποσοστά αποτελεσματικότητας, οι τιμές των μετοχών τους αυξήθηκαν.
Τα στελέχη της Moderna και της Pfizer έχουν εξαργυρώσει επίσης την επιτυχία, πουλώντας εκατομμύρια μετοχές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων των εταιρειών τους μετά τις ανακοινώσεις ότι τα εμβόλια τους ήταν επιτυχημένα, αλλά πριν ζητήσουν κανονιστική έγκριση.
Αυτές οι ειδήσεις έχουν αυξήσει μόνο τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών, οι οποίοι υποστηρίζουν από το καλοκαίρι ότι η Επιτροπή πρέπει να δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες για τα πάντα, από την τιμή ανά δόση έως τις διατάξεις αποζημίωσης που έχουν συμφωνήσει.
Σε απάντηση, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη συχνά είπε ότι τα χέρια της είναι δεμένα, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να δημοσιεύσει τις πληροφορίες χωρίς την άδεια των εταιρειών.
«Αναγνωρίζω πλήρως τη σημασία της διαφάνειας σε αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε η Κυριακίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Νοεμβρίου.
"Λόγω του εξαιρετικά ανταγωνιστικού χαρακτήρα αυτής της παγκόσμιας αγοράς, η Επιτροπή δεν είναι νομικά σε θέση να αποκαλύψει πληροφορίες που περιέχονται στις συμβάσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης