Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταμείο Ανάκαμψης: Αποφασισμένη να προχωρήσει η ΕΕ - Eπιμένει στο veto o Orban

tags :
Ταμείο Ανάκαμψης: Αποφασισμένη να προχωρήσει η ΕΕ - Eπιμένει στο veto o Orban
H Ουγγαρία επιμένει στο βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Αποφασισμένη να προχωρήσει με τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας και Πολωνίας, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα προχωρήσουμε, ακόμα και αν η Ουγγαρία και η Πολωνία συνεχίσουν να προσπαθούν να ασκήσουν βέτο στο εγχείρημα»,  δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni.
«Δεν θα παραδοθούμε σε ένα βέτο», ξεκαθάρισε σε συνέδριο του ιταλικού think tank Institute for International Political Studies και του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας.
Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί μέσω μιας συμφωνίας, χάρη στους «δρόμους της διπλωματίας».
Με τις δηλώσεις Gentiloni συντονίστηκε μια σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενδεικτικών της βούλησης στο πλαίσιο της ΕΕ για άρση του αδιεξόδου εν όψει του σοβαρού πλήγματος στην ευρωπαϊκή οικονομία από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής, ο επικεφαλής του προϋπολογισμού της ΕΕ, Johannes Hahn, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία «δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να βοηθήσουμε τους πολίτες μας», σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.
Ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Valdis Dombrovskis, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη (2/12) ότι η ΕΕ εξετάζει «διαφορετικές πιθανές επιλογές», όταν ρωτήθηκε εάν το veto της Ουγγαρία και της Πολωνία να παρακαμφθεί.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επιλύσει το αδιέξοδο «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».
Η κύρωση του προϋπολογισμού χωρίς τα δύο κράτη θα μπορούσε να ασκήσει μακροπρόθεσμες συνέπειες τις οποίες οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ήθελαν να αποφύγουν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δεν σχολίασε την πιθανότητα να προχωρήσουν οι 25 χωρίς την Ουγγαρία και την Πολωνία όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους την Παρασκευή (4/12).
Ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν μια «δύσκολη» διαδικασία και ότι «είναι βασικό για την αξιοπιστία της ΕΕ» να κινητοποιήσει τα πολύ αναγκαία κεφάλαια.

Orban (Ουγγαρία): Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μόνο χωρίς τα κριτήρια για το κράτος δικαίου

Την ίδια ώρα, η Ουγγαρία επιμένει στο βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τονίζοντας ότι συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο χωρίς τα κριτήρια για το κράτος δικαίου.
Η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην μπορεί να δεχθεί να περιληφθούν τα κριτήρια για το κράτος δικαίου στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ταμείο της για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Viktor Orban, προσθέτοντας πως το ζήτημα των πολιτικών κανόνων για τον σεβασμό του κράτους δικαίου θα πρέπει να εξετασθεί χωριστά.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διευκρινιστική δήλωση που προσαρτήθηκε στους κανονισμούς, η οποία έκανε υψηλόβαθμό μέλος της πολωνικής κυβέρνησης να πει πως η Πολωνία μπορεί να δεχθεί το πακέτο, είναι απαράδεκτη για τη Βουδαπέστη.

Πολωνία: Παράθυρο για άρση του veto

Η Πολωνία θα ήταν έτοιμη να άρει το veto της σε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, εφόσον οι ηγέτες της ΕΕ εγκρίνουν κοινή δήλωση με την οποία θα διευκρινίζεται η σχέση μεταξύ των κονδυλίων της ΕΕ και των προνοιών για το κράτος δικαίου, δήλωσε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Jaroslaw Gowin.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντησή του με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Gowin δήλωσε ότι η Πολωνία συνειδητοποίησε ότι το veto στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και το Tαμείο Ανάκαμψης θα πλήξει τις οικονομίες της Πολωνίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Τι έχει συμβεί

Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν μπλοκάρει την έγκριση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που περιλαμβάνει πόρους ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης με κονδύλια 750 εκατομμυρίων ευρώ και για τις 27 χώρες της ΕΕ, επειδή αρνούνται η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια να εξαρτάται από τον σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου.
Και οι δύο χώρες ερευνώνται από την ΕΕ όσον αγορά την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οπότε κινδυνεύουν να χάσουν πόρους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ερμηνευτική δήλωση

«Συνειδητοποιούμε ότι σε περίπτωση πολωνικού ή ουγγρικού βέτο, θα υπήρχε αναγκαστικά προσωρινός προϋπολογισμός γεγονός το οποίο, σε αντίθεση με ορισμένες φωνές στη δημόσια συζήτηση της Πολωνίας, δεν θα ήταν θετικό για την Πολωνία αλλά και για κάθε άλλο 26 κράτη μέλη», δήλωσε ο Gowin.
«Επομένως, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων ... να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό.
Ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι δυνατός ... μέσω μιας δεσμευτικής ερμηνευτικής δήλωσης (σ. σ. όσον αφορά το μηχανισμό για το κράτος δικαίου)», είπε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια δήλωση θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ.
«Η ερμηνευτική δήλωση θα μπορούσε να είναι ... μια σαφής δήλωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι ο κανόνας υπό όρους δεν θα χρησιμοποιηθεί για να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση σε μεμονωμένα κράτη μέλη όσον αφορά τομείς εκτός από την ορθή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ», δήλωσε ο Gowin.

Η συμφωνία των 25

Ο Gowin είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Επιτροπής με τους οποίους μίλησε την Πέμπτη (3/12) κατέστησαν σαφές ότι εάν η Πολωνία και η Ουγγαρία επιμείνουν στο βέτο τους, η ΕΕ δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να τους παρακάμψει μέσω συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης μεταξύ των υπολοίπων 25 κρατών.
«Ένα πιθανό βέτο όχι θα ενεργοποιούσε όχι μόνο τη διαδικασία του προσωρινού προϋπολογισμού, αλλά και κάτι που ένας συνομιλητής μου ονόμασε Σχέδιο Β (…) που είναι κάποια μορφή συνεργασίας μεταξύ των 25 άλλων χωρών», δήλωσε ο Gowin.
«Η πολωνική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλά και φυσικά το επόμενο έτος μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς το μέρος των κονδυλίων που θα περικοπούν από τον προσωρινό προϋπολογισμό, αλλά γιατί να επιβιώσουμε χωρίς τους πόρους της ΕΕ εάν υπάρχει ακόμη περιθώριο για συμφωνία και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί», κατέληξε ο Gowin.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης