Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσα οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε Ρωσία, Μ. Βρετανία – Ρεκόρ θανάτων, κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Στους 1,51 εκατ. οι νεκροί

tags :
Άμεσα οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε Ρωσία, Μ. Βρετανία – Ρεκόρ θανάτων, κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Στους 1,51 εκατ. οι νεκροί
Περιοριστικά μέτρα σε ΗΠΑ, Ευρώπη ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων - Η βρετανική κυβέρνηση θα αποζημιώνει όποιον εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο
(upd6) Θέμα ωρών είναι οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, με την αρχή να γίνεται αύριο Σάββατο 5/12 στη Ρωσία και να ακολουθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 7/12 η Μεγάλη Βρετανία.
Στη Ρωσία οι εμβολιασμοί θα γίνουν στη Μόσχα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι δάσκαλοι, γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ από τη Δευτέρα 7/12 σειρά θα πάρουν οι Βρετανοί, οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αρχικά σε 50 νοσοκομεία.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου έφτασαν χθες Πέμπτη 3/12 στη Μ. Βρετανία ενώ εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμες 800.000 δόσεις του εμβολίου.
Μάλιστα η κυβέρνηση Johnson, και σε μια προσπάθεια να ωθήσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την αποζημίωση οποιουδήποτε πολίτη παρουσιάσει τυχόν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο, κάτι είχε συμβεί άλλωστε και το 2009 με το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών (Η1Ν1).
Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει σε Ρωσία και Μ. Βρετανία, σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη, με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μάλιστα να ανακοινώνουν και συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης των εμβολιασμών, όπως π.χ. το Βέλγιο που ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στις 5/1.
Μέχρι στιγμής πάντως αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι στις ΗΠΑ η FDA, η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα εξετάσει την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 10 – 11 Δεκεμβρίου, με τους εμβολιασμούς να αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ στην ΕΕ, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) θα εξετάσει στις 29 Δεκεμβρίου εάν θα εγκρίνει ή όχι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, γεγονός που τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς για τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.

Σαρώνει ΗΠΑ, Ευρώπη το β’ κύμα της επιδημίας

Και ενώ όλος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στους εμβολιασμούς, μια και αυτοί θεωρούνται πως θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους του κορωνοϊού, το β’ κύμα της επιδημίας είναι πραγματικά σαρωτικό σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, καθώς αναφέρθηκαν περισσότερα από 217.000 κρούσματα και πάνω από 2.900 θάνατοι, αριθμοί που είναι και οι υψηλότεροι από την αρχή της επιδημίας, τη στιγμή που οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά και ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι το πιο δύσκολο στην ιστορία του αμερικανικού δημόσιου συστήματος υγείας.
Στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί καθημερινά να καταγράφει εκατοντάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας και της διατήρησης των περιοριστικών μέτρων με απώτερο στόχο να μην βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο, τρίτο κύμα της επιδημίας.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και πάλι στη Λατινική Αμερική, και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, τάσεις επιβράδυνσης της επιδημίας παρατηρούνται στην Ινδία ενώ υπό πλήρη έλεγχο παραμένει ο ιός στην Κίνα.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 65.686.172 και οι νεκροί σε 1.514.549
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 14.297.251 και σε νεκρούς με 278.083
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 175.270 και τρίτη σε κρούσματα με 6.487.084
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 139.188 και τέταρτο το Μεξικό με 108.173
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 60.210 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.354.934 και πέμπτη η Γαλλία με 2.310.271
- Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.678.419, έβδομη η Ισπανία με 1.675.902 και όγδοη η Ιταλία με 1.664.829
- Ένατη η Αργεντινή με 1.447.732 και δέκατη η Κολομβία με 1.343.322
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Νέα ημερήσια ρεκόρ με πάνω από 217.000 κρούσματα και περισσότερους από 2.900 θανάτους

Εκτός ελέγχου είναι η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς καθημερινά καταγράφονται ημερήσια ρεκόρ σε κρούσματα, εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία και θανάτους.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 217.000 κρούσματα – αριθμός που δεν έχει προηγούμενο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο – με το σύνολο των μολύνσεων να αγγίζει πλέον τα 14,14 εκατομμύρια.
Παράλληλα αναφέρθηκαν περισσότεροι από 2.900 θάνατοι, αριθμός που συνιστά έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς θυμάτων στις ΗΠΑ (συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας υπολογίζονται σε 276.235) από την έναρξη της επιδημίας, ενώ οι άνθρωποι που νοσηλεύονται με covid εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 101.000.
Και όλα αυτά τη στιγμή που οι Αμερικάνοι ειδικοί υποστηρίζουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα έκθεση κρουσμάτων λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών και όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι οι χειρότεροι που θα έχει περάσει στην ιστορία του το δημόσιο σύστημα υγείας.
Υπό αυτά τα εξαιρετικά απαισιόδοξα δεδομένα, και ενώ υπάρχουν προβλέψεις ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 450.000 στις ΗΠΑ έως την 1η Μαρτίου, πολλές Πολιτείες λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν τη διασπορά του ιού.

Περιοριστικά μέτρα στην Καλιφόρνια

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom ανακοίνωσε ότι οι συναθροίσεις και οι μη απαραίτητες δραστηριότητες θα απαγορευτούν σε όλες τις περιοχές, όπου η πανδημία Covid-19 απειλεί να οδηγήσει εκτός των ορίων τους τα νοσοκομεία.
«Οι περιορισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή στις περιοχές όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν γεμίσει σε ποσοστό άνω του 85%, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε μονάχα «μία ή δύο ημέρες» σε ορισμένα τμήματα της πολιτείας» ανέφερε ο Newsom.
Λόγω των «τοπικών lockdown», όλες οι συναθροίσεις παρουσία μελών διαφορετικών νοικοκυριών θα απαγορευτούν όπως και οι μη αναγκαίες μετακινήσεις και υπηρεσίες (αισθητική, κομμωτική κ.α).
Τα εστιατόρια θα λειτουργούν μονάχα για take away και τα καταστήματα λιανικής θα λειτουργούν στο 20% της χωρητικότητάς τους.

Biden: Να μείνει σύμβουλος ο Fauci - Να φοράμε όλοι μάσκες για 100 ημέρες

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ζήτησε από τον κορυφαίο ειδικό για τις λοιμώδεις νόσους Anthony Fauci να παραμείνει σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού  αφού αναλάβει εκείνος την εξουσία - την 20ή Ιανουαρίου 2021.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN ο Biden διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού όταν ο Fauci ενημερώσει πως αυτό είναι ασφαλές και ότι θα το κάνει δημόσια.
Επιπλέον, ο Biden ανέφερε ότι θα ζητήσει από τους Αμερικανούς, την ημέρα που θα αναλάβει την εξουσία, να φορούν οπωσδήποτε μάσκα σε δημόσια κτίρια, σε δημόσιους χώρους, στις συγκοινωνίες, για 100 ημέρες και για όσο θα συνεχίζεται ο εμβολιασμός.
«Για εκατό ημέρες, όχι για πάντα.
Πιστεύω πως έτσι θα δούμε σημαντική μείωση» των κρουσμάτων» είπε ο Biden.
Σημειώνεται ότι πολλοί Αμερικάνοι επιστήμονες έχουν επισημάνει πως αν όλοι οι Αμερικάνοι φορούσαν μάσκα, θα περιοριζόταν κατά πολύ η πρόβλεψη που υπάρχει και που κάνει λόγο για 450.000 νεκρούς από την επιδημία έως την 1η Μαρτίου.
Image
Περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία, lockdown έως τις 10/1 στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να αίρουν τα lockdown αλλά διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιταλίας, η οποία ανακοίνωσε περιορισμού στις συναθροίσεις και στις μετακινήσεις πολιτών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Conte αποφάσισε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις  24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.  
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel ανακοίνωσε ότι το lockdown θα παραταθεί έως και τις 10 Ιανουαρίου.
Η καγκελάριος τόνισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς όπως είπε, «απέχουμε ακόμα πολύ από το στόχο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα μιας εβδομάδας».
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περιορισμένη χαλάρωση στις κοινωνικές επαφές των πολιτών, για την περίοδο από 20/12 έως 2 Ιανουαρίου, ενώ κλειστά θα μείνουν έως τις 10/1 τα εστιατόρια, τα θεάματα και τα γυμναστήρια.
Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου.
Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες,  άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Από 15 Δεκεμβρίου θα επιτραπούν και οι μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου, ενώ στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση.
Αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία, το lockdown αναμένεται να αρθεί στις 7/12.
Image
Τέλος το lockdown στην Αγγλία – Live θα εμβολιαστεί ο Johnson
 
Στην προσπάθεια του να πείσει για την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ο βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson ενδέχεται να κάνει live στην τηλεόραση τον εμβολιασμό του.
Ο άλλοτε «αρνητής» της επιδημίας, Boris Johnson, ο οποίος άλλαξε άρδην τη στάση του αφού νόσησε από τον Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, χαιρέτισε την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από το Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας λόγο για παγκόσμια νίκη και ακτίνα ελπίδας.
Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση για να ωθήσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει την αποζημίωση οποιούδηποτε πολίτη κάνει το εμβόλιο και εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες.
Σημειώνεται ότι από τις 2/12 και ύστερα από 4 εβδομάδες, η Αγγλία άφησε πίσω της το lockdown και επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας τέθηκε στα επίπεδα συναγερμού 2 ή 3, με εξαίρεση το νησί Ουάιτ, την Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι που βρίσκονται στο πρώτο και χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού.
Image
Τάσεις επιβράδυνσης του κορωνοϊού στην Ινδία – Για 5η συνεχόμενη ημέρα κάτω από 40.000 κρούσματα

Συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία για 5η συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε λιγότερα από 40.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 36.595 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 540 ασθενείς με την COVID-19.
Η Ινδία μετρά 139.188 νεκρούς επί συνόλου 9,57 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επαληθευτεί στην Ινδία είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο, έπειτα από αυτόν στις ΗΠΑ (14,14 εκατ.), αν και από τον Σεπτέμβριο, όταν και έφτασαν στο αποκορύφωμα τους, καταγράφεται μια διαρκής πορεία μείωσης τους, γεγονός που δείχνει πως η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται.

Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βραζιλία – Πάνω από 50.000 νέες μολύνσεις

Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη Βραζιλία, όπου πλέον οι μολύνσεις σε ημερήσια βάση έχουν ξεπεράσει και πάλι τις 50.000.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 50.434 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 755 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Η Βραζιλία μετρά 175.270 νεκρούς επί συνόλου 6.487.084 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς και τρίτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τη Βραζιλία να πάρει πολύ πιο σοβαρά υπόψη την επιδημία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για χαλάρωση ύστερα από τη μείωση στις μολύνσεις που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες εβδομάδες.
Προειδοποίηση ο ΠΟΥ είχε απευθύνει και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.030 κρούσματα του SARS-CoV-2 και καταγράφηκαν ακόμη 608 θάνατοι ασθενών με την COVID-19.
Συνολικά στο Μεξικό έχουν καταγραφεί1.144.643 μολύνσεις και 108.173 θάνατοι.

Οι Βορειοκορεάτες χάκερς Κimsuky «χτύπησαν» 6 φαρμακοβιομηχανίες σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ν. Κορέα

Συντονισμένη κυβερνοεπίθεση εξαπέλυσε η διαβόητη ομάδα χάκερ Κimsuky, από τη Βόρεια Κορέα κατά έξι φαρμακευτικών εταιρειών στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».
Στόχος των χάκερς της Κimsuky, ήταν να κλέψουν πληροφορίες από φαρμακευτικούς κολοσσούς που αναπτύσσουν εμβόλια και φάρμακα για την Covid-19, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να αξιοποιήσουν διττά:
α. πουλώντας τις πληροφορίες σε ενδιαφερόμενους ερευνητικές ομάδες, φαρμακευτικές ή κυβερνήσεις, δίνοντας στρατηγικό πλεονέκτημα (τουλάχιστον στις ξένες κυβερνήσεις),
β. να εκβιάσουν τα θύματά τους αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά, ή,
γ. να δώσουν τις πληροφορίες αυτές στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, που φέρεται να βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας, παρά τα όσα διατείνεται η Πιονγιάνγκ.

Χάκερς επιτέθηκαν στην «ψυχρή αλυσίδα» του εμβολίου του κορωνοϊού - Συναγερμός στην IBM

Για κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς και εταιρείες που σχετίζονται με την λεγόμενη «ψυχρή αλυσίδα» των εμβολίων κορωνοϊού, έκανε λόγο η αμερικανική εταιρεία IBM.
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC oι χάκερς ενδεχομένως κατάφεραν να υποκλέψουν πληροφορίες για το πώς δημιουργούνται τα δίκτυα διανομής για τα εμβόλια που πρέπει να διατηρούνται σε βαθιά κατάψυξη,
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το εμβόλιο mRNΑ των Pfizer / BioNTech που πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες -70 βαθμών κελσίου κατά την διάρκεια της μεταφοράς του.
Η ταυτότητα των δραστών δεν έχει εξακριβωθεί εντούτοις η IBM παρατηρεί πως ο τρόπος δράσης τους παραπέμπει σε ομάδα που δρα για λογαριασμό κυβερνήσεως.
Υπενθυμίζεται πως η Interpol είχε προειδοποιήσει πως δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανό να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καθώς και ότι θα επιδιώξουν να πουλήσουν πλαστά εμβόλια.
Η Interpol είχε προειδοποιήσει τα κράτη να είναι έτοιμα για επιθέσεις τόσο φυσικές όσο και διαδικτυακές του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια.

Οι εγκρίσεις των εμβολίων σε ΗΠΑ, Ευρώπη

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει στις 10/12 για το εμβόλιο της Pfizer και στις 17/12 για το εμβόλιο της Moderna και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να δώσει την έγκριση της μια και τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα – πάνω από 94% - τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου για τη γρίπη, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού για 24 ώρες).
Την έγκριση του για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να δώσει εντός του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 29/12 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εφόσον τα δεδομένα είναι επαρκή.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc, τονίζοντας ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό έως τις 12 Ιανουαρίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης