Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει ανοδικά και πάνω από τις 770 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει ανοδικά και πάνω από τις 770 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Με νέα άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση με τράπεζες και Coca Cola στο επίκεντρο. Στις 770 μονάδες ο γενικός δείκτης. Αναμένεται μεταβλητότητα και σήμερα καθώς τα κέρδη είναι σημαντικά βραχυπρόθεσμα και τεχνικά η αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Καλή εικόνα στο ξεκίνημα από τις περισσότερες μετοχές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τα βλέμματα είναι πάνω της. Η εταιρεία έστειλε εξηγήσεις στο ΧΑ και η μετοχή στο ξεκίνημα υποχωρεί. Χθες ο όγκος ήταν μεγάλος, δόθηκαν μεγάλες μάχες και κάτι ανάλογο αναμένεται και σήμερα. Στο -2% στο ξεκίνημα και στα 1,6150 ευρώ με όγκο πάνω από 100 χιλ. τεμάχια.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Άλλοι τις επιλέγουν με βάση τα δημοσιευμένα θεμελιώδη, όπως η στήλη, άλλοι θέλουν αδρεναλίνη και επιλέγουν βάσει τάσης και πληροφοριών, άλλοι παίζουν το turnaround, άλλοι ακόμα και λόγω ονόματος ή προϊστορίας. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

Η στήλη θέλει να βλέπει καλή διάρθρωση ισολογισμού, δυνατότητα δημιουργίας κερδών, χαμηλό δανεισμό, καλές ταμειακές ροές και προοπτική ή ύπαρξη καλών κερδών που να δίνουν χαμηλό p/e. Η ασφάλεια του κεφαλαίου προηγείται. Επίσης επειδή θεωρούμε ότι απευθυνόμαστε σε επενδυτές εγχώριους και με μικρό ή μεσαίο χαρτοφυλάκιο κοιτάμε λιγότερο την εμπορευσιμότητα. Επιλέγουμε να παρακολουθούμε πολλές, καθώς υπάρχουν όντως πολλές με αξία.

Μπορεί δηλαδή έτσι ο επενδυτής να δημιουργεί ένα καλάθι με πολλές μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του και έτσι να περιορίζει το ρίσκο που έχει η περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Η καθένας κάνει τις επιλογές του, αυτός πατάει το buy ή το sell και έχει αυτός την ευθύνη. Πληροφόρηση παρέχουμε, όχι διαχείριση. Η διαχείριση είναι δουλειά άλλων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Εδώ και καιρό βλέπουμε πως προχωράνε κάποια πράγματα και άλλα παίρνουν σειρά. Το ενδιαφέρον κάποιων ξένων επιχειρηματιών για ελληνικές επιχειρήσεις το βλέπουμε ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

ΕΥΔΑΠ: Μόλις χθες γράφαμε ότι θέλουμε και ελπίζουμε να κλείσει το θέμα με την τιμή του νερού προς όφελος της εταιρείας, καθώς η κυβέρνηση λέει πως είναι φιλοεπενδυτική. Δυστυχώς ακούγονται στην αγορά κάποιες φήμες για λύση όχι και τόσο ευνοϊκή για την εταιρεία. Οφείλουμε επομένως να κρατήσουμε μία πιο επιφυλακτική στάση, μέχρι να μάθουμε περισσότερα.

Θεωρούμε πως η εταιρεία είναι τσάμπα, αλλά αν «μπει χέρι» δυνατό στα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου το δημόσιο να πάρει απευθείας χρήματα στα ταμεία του και να καλύψει ανοίγματα που έχει, αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη. Θέλουμε η απόφαση να είναι καλύτερη από την πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης. Αμετάβλητη στα 6,90 ευρώ η μετοχή στο ξεκίνημα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αν υπάρξει κάποια αλλαγή στην αναβαλλόμενη φορολογία προς όφελος των τραπεζών, θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω στις αποτιμήσεις. Ίσως να προεξοφλείται μία τέτοια εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο διάστημα. Καλή εικόνα από όλες τις συστημικές στο ξεκίνημα. Πάνω από 1% η άνοδος.

JUMBO: Έκοψε μέρισμα χθες και έκλεισε με οριακές απώλειες. Σήμερα ξεκίνησε δυνατά και πάνω από τα 15,20 ευρώ.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (απάντηση): Θεωρούμε πως κάποιοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία μετά τις πωλήσεις Κοντομηνά και δίνουν ανάσες στη μετοχή. Περιμένουμε ενημέρωση για την πορεία του εννεαμήνου για να δούμε αν υπάρχουν πιθανότητες για έξοδο από την επιτήρηση που λέτε, αν και στο εξάμηνο δεν είδαμε βελτίωση. Το θέμα είναι να αυξήσει τζίρο και να δημιουργεί κέρδη. Τα υπόλοιπα φτιάχνονται με το χρόνο…

Στο εξάμηνο οι πωλήσεις ήταν αυξημένες αλλά τα μικτά κέρδη μειωμένα. Η τελική γραμμή είχε κέρδη 29 χιλ. ευρώ από 258 χιλ. ευρώ. Η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 1,1 εκατ. ευρώ. Οι ταμειακές ροές ήταν καλές και μείωσαν τις συνολικές υποχρεώσεις.

ΕΧΑΕ: Αύξησε λίγο πάνω από το 5% τη θέση της η Goldman Sachs.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Με άνοδο άνω του 9% ξεκίνησε η μετοχή μετά και την υπογραφή της αναδιάρθρωσης των δανείων. Στα 1,0550 ευρώ η μετοχή.

MOTOR OIL: Συνεχίζει ανοδικά με τιμές στα 11,50 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης