Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Παράθυρο για άρση του veto εάν διευκρινιστεί η σχέση κονδυλίων της ΕΕ και κράτους δικαίου

Πολωνία: Παράθυρο για άρση του veto εάν διευκρινιστεί η σχέση κονδυλίων της ΕΕ και κράτους δικαίου
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Jaroslaw Gowin ζητά κοινή διευκρινιστική δήλωση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου
Η Πολωνία θα ήταν έτοιμη να άρει το veto της σε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, εφόσον οι ηγέτες της ΕΕ εγκρίνουν κοινή δήλωση με την οποία θα διευκρινίζεται η σχέση μεταξύ των κονδυλίων της ΕΕ και των προνοιών για το κράτος δικαίου, δήλωσε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Jaroslaw Gowin.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντησή του με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Gowin δήλωσε ότι η Πολωνία συνειδητοποίησε ότι το veto στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και το Tαμείο Ανάκαμψης θα πλήξει τις οικονομίες της Πολωνίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Τι έχει συμβεί

Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν μπλοκάρει την έγκριση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ που περιλαμβάνει πόρους ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης με κονδύλια 750 εκατομμυρίων ευρώ και για τις 27 χώρες της ΕΕ, επειδή αρνούνται η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια να εξαρτάται από τον σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου.
Και οι δύο χώρες ερευνώνται από την ΕΕ όσον αγορά την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οπότε κινδυνεύουν να χάσουν πόρους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ερμηνευτική δήλωση

«Συνειδητοποιούμε ότι σε περίπτωση πολωνικού ή ουγγρικού veto, θα υπήρχε αναγκαστικά προσωρινός προϋπολογισμός γεγονός το οποίο, σε αντίθεση με ορισμένες φωνές στη δημόσια συζήτηση της Πολωνίας, δεν θα ήταν θετικό για την Πολωνία αλλά και για κάθε άλλο 26 κράτη μέλη», δήλωσε ο Gowin.
«Επομένως, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον όλων ... να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό.
Ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι δυνατός ... μέσω μιας δεσμευτικής ερμηνευτικής δήλωσης (σ. σ. όσον αφορά το μηχανισμό για το κράτος δικαίου)», είπε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια δήλωση θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ.
«Η ερμηνευτική δήλωση θα μπορούσε να είναι ... μια σαφής δήλωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι ο κανόνας υπό όρους δεν θα χρησιμοποιηθεί για να ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση σε μεμονωμένα κράτη μέλη όσον αφορά τομείς εκτός από την ορθή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ», δήλωσε ο Gowin.

Η συμφωνία των 25

Ο Gowin είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Επιτροπής με τους οποίους μίλησε την Πέμπτη (3/12) κατέστησαν σαφές ότι εάν η Πολωνία και η Ουγγαρία επιμείνουν στο βέτο τους, η ΕΕ δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να τους παρακάμψει μέσω συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης μεταξύ των υπολοίπων 25 κρατών.
«Ένα πιθανό veto όχι θα ενεργοποιούσε όχι μόνο τη διαδικασία του προσωρινού προϋπολογισμού, αλλά και κάτι που ένας συνομιλητής μου ονόμασε Σχέδιο Β (…) που είναι κάποια μορφή συνεργασίας μεταξύ των 25 άλλων χωρών», δήλωσε ο Gowin.
«Η πολωνική οικονομία τα πηγαίνει πολύ καλά και φυσικά το επόμενο έτος μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς το μέρος των κονδυλίων που θα περικοπούν από τον προσωρινό προϋπολογισμό, αλλά γιατί να επιβιώσουμε χωρίς τους πόρους της ΕΕ εάν υπάρχει ακόμη περιθώριο για συμφωνία και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί», κατέληξε ο Gowin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης