Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: To σχέδιο για de facto ή de jure αποκλεισμό Πολωνίας και Ουγγαρίας από το Ταμείο Ανάκαμψης

FAZ: To σχέδιο για de facto ή de jure αποκλεισμό Πολωνίας και Ουγγαρίας από το Ταμείο Ανάκαμψης
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung για τους σχεδιασμούς της Κομισιόν
Μετά το veto κατά του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, Πολωνία και Ουγγαρία κινδυνεύουν να αποκλεισθούν εντελώς από την ροή των κονδυλίων της ΕΕ για την τόνωση της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) στο φύλλο της 4ης Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για να τεθεί σε εφαρμογή το Ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις δύο χώρες.
Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Πολωνία και την Ουγγαρία απέξω «de jure» ή «de facto», ανέφεραν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους οποίους επικαλείται η FAZ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα εξεταστούν διάφοροι τρόποι για να συμβεί αυτό.

Τα ομόλογα SURE

Το προτιμώμενο μοντέλο αφορά το πρόγραμμα προστασίας της απασχόλησης (εντός του Ταμείου Ανάκαμψης) το οποίο χρηματοδοτείται από τα λεγόμενα κοινωνικά ομόλογα ή ομόλογα Sure, το οποίο συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη στην αρχή της κρίσης της πανδημίας.
Το Tαμείο θα εξασφαλιστεί με εθελοντικές εγγυήσεις των κρατών αντί μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, τα χρήματα θα μπορούσαν να εκταμιευτούν τόσο σύντομα όσο είχε προγραμματιστεί, δηλαδή στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2021, κατά τους ίδιους κύκλους τους οποίους επικαλείται η εν λόγω εφημερίδα.

Προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης

Πολωνία και η Ουγγαρία μπλοκάρουν το πακέτο ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού, ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, εκτός από το Ταμείο ανάκαμψης, περιλαμβάνει επίσης τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021 έως το 2027, επειδή αντιτίθενται στην προτεινόμενη σύνδεση της βοήθειας με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η ΕΕ θα λειτουργήσει για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια με προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί (στην περίπτωση αυτή).
Σύμφωνα με το προτιμώμενο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πολωνία και η Ουγγαρία θα μπορούσαν, αλλά και δεν θα έπρεπε, να συμμετάσχουν.
Ωστόσο, μια τέτοια συμμετοχή δεν θα είχε νόημα για αυτές τις χώρες, διότι στην περίπτωση αυτή ο μηχανισμός του κράτους δικαίου που απέρριψαν θα εγκριθεί όπως είχε προγραμματιστεί.
Αυτό συμβαίνει διότι, σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν απαιτείται ομοφωνία.
Επομένως, η οικονομική ενίσχυση θα παρέμενε συνδεδεμένη με τη συμμόρφωση στις αρχές του κράτος δικαίου παρά τις αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης