Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Από το γραφείο του Δένδια το εξώδικο της Reggeborgh – Τι θα απαντήσει ο Ελλάκτωρ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από το γραφείο του Δένδια το εξώδικο της Reggeborgh – Τι θα απαντήσει ο Ελλάκτωρ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η πλευρά Καλλιτσάντση προετοιμάζει την αντεπίθεση της και υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα ισχυρό γκρουπ μετόχων που θα εναντιωθούν στις επιθετικές κινήσεις της Reggeborgh
Επιδόθηκε το εξώδικο του Ολλανδικού ομίλου Reggeborgh Invest στον Ελλάκτωρα, ζητώντας άμεσα σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης, αλλαγές στην διοικητική δομή και στο διοικητικό συμβούλιο και διαχειριστικό έλεγχο των δύο τελευταίων οικονομικών χρήσεων.
Το εξώδικο που αποτελεί πράξη επιθετική και σίγουρα απαξιωτική φέρει την υπογραφή του Θεόδωρου Καψιμάλη ο οποίος ανήκει στο δικηγορικό γραφείο του Δένδια υπουργού εξωτερικών της Ελλάδος ο οποίος ως γνωστόν είναι δικηγόρος.
Υπάρχει εμπλοκή του υπιυργού Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκου Δένδια στην υπόθεση της Reggeborgh, εξυπηρετεί το δικηγορικό γραφείο τα συμφέροντα των ολλανδών;
Η Reggeborgh που έχει αποκτήσει το 8,5% των μετοχών από 5,43% ουσιαστικά με μια επιθετική αλλά ταυτόχρονα και αμυντική κίνηση προσπαθεί να δρομολογήσει εξελίξεις.
Πρόκειται για μια πράξη που δεν συνάδει με την στρατηγική του Ολλανδικού ομίλου και ταυτόχρονα γεννά πολλές απορίες.
Η πλευρά του Ελλάκτωρα μαζί με το εξώδικό πήρε και επιστολή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας να σχολιάσει τα νέα δεδομένα.
Ο Ελλάκτωρας πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου θα απαντήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο απορρίπτεται γιατί δεν πληροί τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας.
Ως προς την ουσία ζητείται να αποκαλυφθεί τι ποσοστά έχει αγοράσει η Reggeborgh - εμφανίζεται με 8,5% - από 5,43% που έχουν ανακοινώσει καθώς αγοράζουν από το χρηματιστήριο.
Τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι

1)Για να ζητάει έκτακτη γενική συνέλευση σημαίνει ότι έχει συγκεντρώσει ένα ποσοστό πέραν του 8,5% με 9% με το οποίο εμφανίζεται στο μετοχολόγιο.

2)Εικάζεται ότι μπορεί να συγκεντρώσει από φίλιες δυνάμεις το Reggeborgh περίπου το 30%, όσο ουσιαστικά διαθέτουν τα αδέρφια Καλλιτσάντση στον Ελλάκτωρα 25,58% και επιπλέον 10% φίλιες δυνάμεις.

3)Η Reggeborgh δεν μπορεί να ζητάει διαχειριστικό έλεγχο από τον Ελλάκτωρα αυτό σημαίνει ότι θεωρεί ότι έχουν υπάρξει παρατυπίες αλλά αυτό θα το κρίνει είτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είτε η δικαιοσύνη.

4)Η κίνηση της Reggeborgh φαίνεται επιθετική αλλά τελικά ίσως είναι αμυντική, καθώς θέλει να υποχρεώσει το Farallon να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό fund Farallon έχει δανείσει με 50 εκατ τα αδέρφια Καλλιτσάντση με τα οποία αγόρασαν μετοχές και έφθασαν από 5,5% να ελέγχουν το 25,58% του Ελλάκτωρα.

5)Μέχρι τώρα και παρά τις δύο απόπειρες που υπήρξαν η Reggeborgh δεν κατάφερε να πετύχει συμφωνία με το Farallon το οποίο συνομιλεί με σχήμα επενδυτών υπό τους Καυμενάκη και Μπάκο εφοπλιστές για τους οποίους η Εθνική τράπεζα με επιστολή στον Ελλάκτωρα τους στηρίζει.

6)Υπάρχουν λοιπόν δύο στρατόπεδα, από την μια η Reggeborgh η οποία είναι ο βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό περίπου 30,26%.
Ταυτόχρονα το ολλανδικό fund Reggeborgh θέλει να αποκτήσει το 30% του Ελλάκτωρα.

Το άλλο στρατόπεδο είναι το σχήμα Καυμενάκη και Μπάκου οι οποίοι είναι κοντά σε deal με το Farallon για να αποκτήσουν μετοχικό ρόλο στον Ελλάκτωρα.

7)Δεν αποκλείεται στο πάζλ των αντικρουόμενων συμφερόντων να ενταχθεί και ο Μπόμπολας.
Μπορεί η Reggeborgh να έχει option να αγοράσει το ποσοστό του Μπόμπολα υο 12,5% στον Ελλάκτωρα αλλά μπορεί να υπάρξει και αντιπρόταση από την πλευρά των Καυμενάκη και Μπάκου με ίσως καλύτερη προσφορά.

8)Να υπενθυμίσουμε ότι οι αδερφοί Καλλιτσάντση που είναι και μέτοχοι με ποσοστό 25,58% ή 54,8 εκατ μετοχές
-Ο Λεωνίδας Μπόμπολας με ποσοστό 12,5%
-Το Ολλανδικό fund Reggeborgh Invest με ποσοστό 8,5% με 9% από 5,43% που έχει ανακοινώσει ότι κατέχει στον Ελλάκτωρα.
-Το αμερικανικό fund Farallon που έχει δανείσει 50 εκατ στους αδερφούς Καλλιτσάντση με επιτόκιο 8,75% και ταυτόχρονα έχει ενεχυριάσει σχεδόν το 20% των μετοχών σε σύνολο 25,58%
-Η ομάδα Καϋμενάκη και Μπάκου team εφοπλιστών που θέλουν να επεκταθούν στον κλάδο της ενέργειας και θέλουν να αποκτήσουν στρατηγική θέση στον Ελλάκτωρα.  
-Οι τράπεζες που θέλουν να κλείσουν οι εκκρεμότητες του Άκτωρα.
-Ο Κούτρας που ενώ δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης, πέραν από διαρροές, που θα ήθελε το χάος για να αποκτήσει πρόσβαση στον Άκτωρα.
-Οι ανταγωνιστές από την μια ο πολύ ισχυρός όμιλος ΓΕΚ στον  οποίο συμμετέχει με 30,26% η Reggeborgh Invest με τον Γιώργο Περιστέρη 15,98% και από την άλλη ο Μυτιληναίος που δεν εμπλέκεται μεν αλλά παρακολουθεί σθενά τις εξελίξεις.

Τι ανέφερε προηγουμένως το bankingnews
https://bankingnews.gr/index.php?id=534164


Με εξώδικο αποφάσισε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest να δρομολογήσει εξελίξεις στον Ελλάκτωρα, στον οποίο ελέγχει το 8,5%, από 5,43% μετά και τις τελευταίες αγορές που πραγματοποιεί μέσω του χρηματιστηρίου.
Η Reggeborgh Invest ζητά έκτακτη γενική συνέλευση στον Ελλάκτωρα και αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εξέλιξη που ωστόσο θεωρείται από τη διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα επιθετική.
Είναι εντυπωσιακό ότι η διοίκηση Καλλιτσάντση δεν είχε καμία ενημέρωση και προφανώς η κίνηση της Reggeborgh Invest προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh ως μέτοχος πάνω από 5% μπορεί να ζητήσει έκτακτη γενική συνέλευση αλλά δεν μπορεί να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο... απαιτείται απόφαση δικαιοσύνης.
Συν τοις άλλοις φαίνεται ότι η Reggeborgh Invest ακολουθεί μια στρατηγική για να ανακόψει το επικείμενο deal του Farallon με το σχήμα των εφοπλιστών Καυμενάκη και Μπάκο.
Η στρατηγική που έχουν ακολουθήσει οι Ολλανδοί εύλογα προκαλεί αντιδράσεις και η διοίκηση Καλλιτσάντση του Ελλάκτωρα θα ετοιμάσει αντεπίθεση...
Η στάση της Reggeborgh Invest γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί ούτε με την διοίκηση Καλλιτσάντση έχει έρθει σε συμφωνία, ούτε με το Farallon.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα στις 3 Δεκεμβρίου 2020 σημείωσε απώλειες -3,73% στα 1,65 ευρώ με όγκο 3,8 εκατ μετοχές και η αποτίμηση στα 354 εκατ ευρώ.

Τα νέα δεδομένα είναι τα εξής:

1)Η Reggeborgh Invest έχει αποκτήσει το 8,5% του Ελλάκτωρα καθώς αγοράζει μέσω χρηματιστηρίου σχεδόν καθημερινά μετοχές
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh Invest κατείχε το 5,43% του Ελλάκτωρα.

2)Η Reggeborgh Invest δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα συμφωνία με το Farallon το οποίο έχει δανείσει τους αδερφούς Καλλιτσάντση που ελέγχουν το 25,58% των μετοχών του Ελλάκτωρα

3)Οι αναφορές ότι η Reggeborgh Invest ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, έως το 50% των μετοχών του Ελλάκτωρα δεν φαίνεται να έχουν βάση ωστόσο ίσως άμεσα ή έμμεσα να προσεγγίζουν το 30%.
Να σημειωθεί ότι πάνω από 33% θα πρέπει να υποβληθεί δημόσια πρόταση.

4)Η πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση έχει ζητήσει από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει πόσες πραγματικά μετοχές κατέχει η Reggeborgh Invest στον Ελλάκτωρα άμεσα ή έμμεσα

5)Το Farallon για την ώρα συμπορεύεται με τους αδερφούς Καλλιτσάντση

6)Οι εφοπλιστές Καϋμενάκης και Μπάκος τάσσονται υπέρ της σημερινής διοίκησης του Ελλάκτωρα

7)O διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρα, Αν. Καλλιτσάντσης είναι αποφασισμένος να απαντήσει δυναμικά σε αυτές τις επιθετικές και ασύμβατες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση για τους μετόχους της εισηγμένης εταιρίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά

Όλο αυτό το δαιδαλώδες παζλ σύγκρουσης συμφερόντων δείχνει ότι η Reggeborgh σχεδιάζει με επιθετικό τρόπο να εξαγοράσει τον Ελλάκτωρα, κόντρα στη διοίκηση Καλλιτσάντση και ουσιαστικά επαναλαμβάνεται το σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης που είχε υπάρξει στο παρελθόν με το #Change4Ellaktor.
Η επιθετική κίνηση της Reggeborgh δεν συνάδει με τη μέχρι τώρα στρατηγική που έχει ακολουθήσει στην Ελλάδα και γεννά πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν οι Ολλανδοί να ελέγξουν τον Ελλάκτωρα.
Η πλευρά Καλλιτσάντση προετοιμάζει την αντεπίθεση της και υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα ισχυρό γκρουπ μετόχων που θα εναντιωθούν στις επιθετικές κινήσεις της Reggeborgh.
Image
Image
Image
Image

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης