Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mizuho: Οι 2 λόγοι που το ευρώ βρίσκεται σε υψηλά 18 μηνών, παρά τα πακέτα στήριξης της ΕΚΤ

tags :
Mizuho: Οι 2 λόγοι που το ευρώ βρίσκεται σε υψηλά 18 μηνών, παρά τα πακέτα στήριξης της ΕΚΤ
Κανείς δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά την ΕΚΤ, ειδικά επειδή η Lagarde μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να κάνει "ό,τι χρειάζεται", σύμφωνα με την Mizuho
Ενώ πολλοί έχουν επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη κατάρρευση του δολαρίου, ένας μεγάλος λόγος για την επίμονη αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος είναι η άνοδος του ευρώ, το οποίο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Mizuho, το επίπεδο πάνω από το 1,20 ήταν "μια γραμμή στην άμμο", όταν η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι παρακολουθεί την ενίσχυση του ευρώ.

Επιπλέον, από τότε που η ΕΚΤ εισήγαγε αρνητικά επιτόκια τον Ιούνιο του 2014, το επίπεδο του 1,20 δολάρια/ευρώ χρησίμευσε ως ανώτατο όριο και το επίπεδο σπάνια παραβιάστηκε για περισσότερο από τρεις μήνες.
Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι σε αντίθεση με πριν από τρεις μήνες, δεν υπήρχε παρόμοια ώθηση από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την Mizuho.

Μάλιστα, εκτιμά ότι τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ "τροφοδοτήθηκαν από την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξαντλήσει τα εργαλεία πολιτικής" και η άνοδος του νομίσματος φαίνεται στα 1,22 δολάρια προς το τέλος του έτους, ένα επίπεδο που μπορεί να επιτευχθεί μόλις σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με την Mizuho, ο κύριος παράγοντας στήριξης της δύναμης του ευρώ είναι «το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της περιοχής που αντικατοπτρίζει την πραγματική ζήτηση για το νόμισμα και αυτό ξεχωρίζει σε έναν κόσμο μηδενικού επιτοκίου».

Επίσης, η άνοδος του ευρώ παρά το γεγονός ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο από τον Ιούνιο και η τράπεζα αποφασίσει μεγαλύτερη χαλάρωση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας υποδηλώνει ότι "υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη ότι μεγαλύτερο QE δεν θα βοηθήσει να σταματήσει η ενίσχυση του νομίσματος και η τράπεζα έχει εξαντλήσει εργαλεία πολιτικής".
Ως αποτέλεσμα, μόνο η επιθετική, δυνητικά άμεση παρέμβαση στο νόμισμα, είναι πιθανό να ελέγξει την άνοδο του ευρώ που συμβαίνει παρά την ανάπτυξη μιας εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.
Και πάλι, κανείς δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά την ΕΚΤ, ειδικά επειδή η Lagarde μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να κάνει "ό,τι χρειάζεται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης